top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

RUSIJOS IR BALTARUSIJOS INVAZIJA. SITUACIJOS APŽVALGA 2022 12 19 / 11:00

Politinis strateginis lygmuo
Ukrainos vyriausybė atmetė JAV diplomato veterano Henrio Kisindžerio raginimus, kuris sakė, kad atėjo laikas sudaryti taiką su Rusija derybų keliu ir taip sumažinti pražūtingo pasaulinio karo pavojų. Tokius pareiškimus Ukraina įvardino kaip "nuolaidžiavimą agresoriui".
"Esu ne kartą išreiškęs paramą sąjungininkų karinėms pastangoms užkirsti kelią Rusijos agresijai Ukrainoje", - rašė Kisindžeris. "Tačiau artėja laikas remtis jau įvykdytais strateginiais pokyčiais ir integruoti juos į naują struktūrą siekiant taikos derybomis. <...> Kai kam priimtiniausias rezultatas yra karo nualinta bejėgė Rusija. Aš su tuo nesutinku", - tęsė Kisindžeris.
Iš pagarbos prie savo šimtmečio artėjančiam senoliui, nieko nekomentuosime.
JK vyriausybė paskelbė apie kitų metų pagalbą Ukrainai. Kyjivas gaus kelis šimtus tūkstančių vienetų artilerijos amunicijos, kurios vertė apie 286 mln. eurų. Šiandien Rygoje vykstančiame Jungtinių ekspedicinių pajėgų aukščiausiojo lygio susitikime Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas paskelbs apie naują pagalbos paketą Kyjivui, kuris užtikrins nuolatinį artilerijos šaudmenų Ukrainos gynėjams srautą 2023 metais.
"Jungtinė Karalystė ir mūsų sąjungininkai Europoje kartu reaguoja į invaziją į Ukrainą, ir mes ir toliau tvirtai siekiame taikos Europoje. Tačiau norėdami pasiekti taiką, turime atgrasyti nuo agresijos, o mūsų bendri dislokavimai visame regione yra gyvybiškai svarbūs siekiant užtikrinti, kad galėtume reaguoti į rimčiausias grėsmes", - sakoma Jungtinės Karalystės vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.
Belieka sugrąžinti į Estiją perpus sumažintas JK pajėgas, o dar geriau - jas padidinti iki pilnai veikiančios kovinės brigados dydžio. Va čia tai Kalėdų senelio dovana būtų!
Šią naktį teroristinė valstybė Rusija surengė atsaką į 9-ąjį ES sankcijų paketą. Kaip ir prognozavome, ilgai laukti nereikėjo. Vietoje raketų panaudoti dronai kamikadzės. Kaip ir praėjusį kartą, bepiločiai lėktuvai buvo paleisti iš rytinės Azovo jūros pakrantės. Ukrainos oro gynybos pajėgos sunaikino 30 Irano shahedų, kurie atakavo Ukrainą, pranešė Ukrainos kariškiai. Mažiausiai penki dronai savo taikinius pasiekė. Pranešama apie dvi aukas.
Kyjive sprogimai nugriaudėjo Ševčenkovskio ir Solomenskio rajonuose. Nukentėjo infrastruktūra ir privatūs namai. Dėl Rusijos smūgių sostinėje buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas.
Toks įdomus žaidimas gaunasi: Vakarai tik praneša apie sankcijas, o agresorė jau žudo, griauna ir degina. Būtų mūsų valia, mes nieko nepraneštume, tiesiog vienu metu Rusijos karinėse bazėse kiltų daug gaisrų. Gal ir gerai, kad ne mūsų valia - kuo gi kalti tie ukrainiečių genocidą vykdantys teroristai?
Tuo tarpu anksčiau prieš šį eilinį teroristinį išpuolį, Iranas pareiškė, kad "neprašys niekieno leidimo" santykių su Rusija plėtojimui. Taip Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani reagavo į CIA vadovo Williamo Burnso pareiškimą, kad Irano ir Rusijos karinis bendradarbiavimas kelia realią grėsmę JAV sąjungininkams Artimuosiuose Rytuose. Kanani pavadino šiuos komentarus nepagrįstais ir sakė, kad jie yra "JAV propagandinio karo prieš Iraną" dalis.
"Irano ir Rusijos bendradarbiavimas įvairiose srityse, įskaitant gynybą, plėtojamas atsižvelgiant į bendrus interesus... ir nėra nukreiptas prieš jokią trečiąją šalį", - sakė jis.
Eilinis melas. Artėjant Baltarusijos ir Rusijos invazijos į Ukrainą metinėms, stebime ryškų Rusijos ir Irano suartėjimą, kuris, mūsų nuomone, yra itin pavojingas viso pasaulio stabilumui ir taikai. Artimiausiu metu mums visiems pavojingiausias veiksmų eigos variantas gali būti Šėkorėjos prisijungimas suformuojant šėtono trijulės sąjungą. Baltarusijos neskaičiuojame, nes tokio valstybės de facto nebėra.
Argentinos džiaugsmo ašaras Pasaulio futbolo čempionate laimėjus aukso medalius temdo FIFA atsisakymas transliuoti Ukrainos prezidento V. Zelenskio kreipimąsi į pasaulį.
Pranešime prezidentas pažymėjo, kad futbolas yra žaidimo laukas, kuriame kiekvienas gali parodyti, kad yra stipriausias, ir šios varžybos yra "žaidimo, o ne mūšio laukas". "Ir blogiausia, kas gali nutikti, yra raudona kortelė, o ne raudonas mygtukas. Kai žmones vienija futbolas, juos vienija taika".
Ukrainos prezidentas sakė, kad nori kreiptis į pasaulį, į visus, kurie vertina taiką ir gyvybę. "Nors FIFA neleido parodyti šio kreipimosi stadione prieš finalines rungtynes Katare, tačiau pasaulis vis tiek išgirdo mūsų raginimą", - sakė jis. Pasak jo, mūsų žaidėjai išplatino vaizdo įrašą, šalys partnerės jį palaikė, o tūkstančiai pasaulio žiniasklaidos priemonių jį išplatino.
Operacinis lygmuo
Tyla prieš audrą.
Rusijos taip vadinami kariai, kurie spalio mėnesį buvo perkelti į Baltarusiją, kad taptų regioninio junginio dalimi, rengs bataliono taktines pratybas, pirmadienį pranešė Rusijos terorizmo ir karo nusikaltimų ministerija. "Galutinį padalinių kovinio pajėgumo ir kovinės parengties įvertinimą vadovybė pateiks galutiniame koordinavimo etape - po to, kai bus atliktos bataliono taktinės pratybos", - cituoja ministerijos pranešimą kai kurios žiniasklaidos priemonės.
Tuo tarpu savaitgalį Baltarusijos partizanai pranešinėjo apie Rusijos padalinių ir technikos judėjimą visoje faktiškai aneksuotos šalies teritorijoje. Vienas iš pavojingų signalų yra didelis medicininės įrangos ir priemonių koncentravimas netoli Ukrainos sienos, taip pat ir apsišaukėlio diktatoriaus Lukašenkos ir fiurerio Putino susitikimas šiandien vyksiantis Minske.
Rytų fronte prastos žinios ordai. Bachmuto apsupimas virto skandalingu bėgimu iš mūšio lauko. Ukrainos šturmo desantininkų dalinio kontrataka išstūmė rusus iš rytinių Bachmuto apylinkių. Britų šarvuočių "Wolfhound" pagalba, sumaniai sąveikaujant su artilerijos vienetais, ukrainiečių jungtinės gynybos pajėgos išrūkė ordos likučius iš rytinės dalies Bachmuto griuvėsių. Tai pirmas didesnis taktinis laimėjimas, kuris gali virsti dar viena katastrofa okupantams prie Bachmuto, kur vienoje vietoje buvo sukoncentruoti „Wagner“ marodierių, taip vadinamos „liaudies Luhansko respublikos“ atmatų ir bejėgių mobilizuotųjų daliniai, siekiant kraujas iš nosies užimti šią gyvenvietę.
Per 24 valandas Rusijos nuostoliai kare su Ukraina padidėjo dar 520 užpuolikų. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad šiuo metu yra 98 800 likviduotų priešų. Štabo duomenimis, sekmadienį taip pat sunaikintas dar vienas agresoriaus tankas, 6 šarvuotosios pėstininkų kovos mašinos, 5 artilerijos sistemos, 1 priešlėktuvinės gynybos mašina ir 8 operatyvinio lygio dronai.
Kad ir kokie balvonai būtų Rusijos generaliniame štabe, Surovikinas turėtų suprasti, kad jokiu būdu negalima pakartoti paniško bėgimo iš Iziumo. Tačiau okupantai neturi plataus pasirinkimo, kaip tą daryti. Lieka vienintelis kelias, ir, deja, jį greičiausiai netrukus išvysime - raketų ir dronų ataką, galbūt, su klaidinančiu arba, tas žymiai mažiau tikėtina, tikru manevru iš Baltarusijos teritorijos.
Taktinis lygmuo
Okupantai naktį atakavo Dnipro sritį iš "Grad", sunkiosios artilerijos ir bepiločių lėktuvų, į Nikopolio rajoną paleido daugiau kaip 60 sviedinių. Laimei, nukentėjusiųjų nebuvo, bet vien Červonohrihorivkos bendruomenėje buvo apgadinta 11 privačių namų, 6 ūkiniai pastatai, automobiliai, dujotiekis ir elektros linija.
Per pastarąją parą gynybos pajėgų daliniai atrėmė 15 okupantų atakų Luhansko ir Donecko srityse.
Vakar teroristai iš Rusijos surengė 4 apšaudymus raketomis ir sudavė 7 smūgius iš oro su "Shahed-136 BPLA", taip pat atliko 55 apšaudymus iš reaktyvinių ugnies sistemų. Nukentėjo gyvenvietės, civilinė infrastruktūra ir civiliai gyventojai.
Zaporižės ir Chersono kryptimis priešininkas smogė iš reaktyvinės ir statinės artilerijos Yra aukų tarp civilių gyventojų.
Okupantai tęsia nelojalių jiems gyventojų paieškas laikinai okupuotose Donecko ir Zaporižės sričių teritorijose. Ypatingas dėmesys skiriamas išmaniesiems telefonams.
Melitopolio rajono gyvenvietėse padaugėjo kolaborantų. Be to, Rusijos okupantai svarsto galimybę įtraukti į kovą buvusius policijos pareigūnus, perėjusius į priešo pusę.
Per praėjusią parą Ukrainos aviacija sudavė 9 smūgius į personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietas ir 3 smūgius į priešlėktuvinių raketinių kompleksų pozicijas.
Ukrainos gynybos pajėgų raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai smogė valdymo punktui, gyvųjų pajėgų susitelkimo vietai, 2 priešo amunicijos sandėliams ir priešlėktuvinės kovos "Zoo" radiolokacinei stočiai.
Okupantams beveik visiškai užspaudus gynėjus Marjinkoje ir iš anksto paskelbus apie pergalę, netikėtai atvykęs pastiprinimas surengė tikrų tikriausią kontr-ataką ir užklupo ginkluotus varguolius visiškai nepasiruošusius. Ukrainiečių kariai ant žemės praneša apie kalėdinį orkų faršą.
Sveikiname Rūtą Meilutytę, pasaulio plaukimo čempionę su nuostabiu pasirodymu Australijoje!
Foto: 25-osios atskirosios oro desanto brigados šventasis Mikalojus pasirengęs nešti dovanėles okupantams.
Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB "RCS LT", Silvijai T., Sauliui G. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis. Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624



54 views0 comments

©2022 by VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra. Proudly created with Wix.com

bottom of page