top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

RUSIJOS IR BALTARUSIJOS INVAZIJA. SITUACIJOS APŽVALGA 2022 09 22 / 12:22

𝘗𝘰𝘭𝘪𝘵𝘪𝘯𝘪𝘴 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘵𝘦𝘨𝘪𝘯𝘪𝘴 𝘭𝘺𝘨𝘮𝘶𝘰

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas Putino branduolinius grasinimus pavadino "pavojinga ir neapgalvota retorika". Aljanso generalinio sekretoriaus teigimu - tai pirmoji Rusijos mobilizacija nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, tačiau ji nėra netikėta. "Užtikrinsime, kad Maskvoje nekiltų jokių nesusipratimų dėl to, kaip reaguosime. Žinoma, tai priklauso nuo to, kokia bus situacija ir kokius ginklus jie gali panaudoti. Svarbiausia neleisti, kad taip nutiktų, todėl bendraudami su Rusija aiškiai kalbėjome apie precedento neturinčias pasekmes", - pabrėžė NATO vadovas.

Mes suprantame, kad diplomatinis protokolas neleidžia elgtis taip pat arba panašiai taip, kaip Rusija. Tačiau mūsų giliu įsitikinimu, dabar kaip tik metas pasakyti Maskvai labai aiškiai: tą akimirką, jei tik bus duotas įsakymas panaudoti branduolinį užtaisą, lėksit į orą nespėję sumirksėti. Tik tokią kalbą supranta Putinas, tik tokia retorika jį priverstų susimąstyti.

Putino teigimu, dalinė mobilizacija bus taikoma tik rezervo kariams. Rusijos teroro ministras Sergejus Šoigu paskelbė, kad bus mobilizuota apie 300 000 žmonių.

Skaičiai nerealūs. 300 000 karių Kremlius neturės nei uniformų, nei sausų davinių, nei karstų. Manytume, kad per 6-8 savaites Rusija galėtų sukrapštyt iki 150 tūkstančių "rezervo karių."

Prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, jog Kremlius jau kurį laiką vykdo slaptą mobilizaciją: „Jie mobilizavo kadetus, vaikinus, kurie nemoka kariauti. Šie kadetai žuvo. Jie net negalėjo baigti mokslų. Visi šie žmonės negali kovoti. Jie atvyksta pas mus mirti". Zelenskio teigimu, "Putinas nori paskandinti Ukrainą kraujyje, savo (Rusijos) karių kraujyje". Zelenskis neatmeta galimybės, kad Rusija gali smogti branduolinį smūgį: "Negalime žinoti, kas jo galvoje, yra rizika“. Tačiau nereikia pasiduoti Putino branduoliniam šantažui, nes jis šiandien reikalauja Ukrainos, ryt pareikalaus dalies Lenkijos.

Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužny pareiškė, jog Rusijos vadovybės pareiškimai dėl mobilizacijos neturės jokios įtakos ukrainiečių ryžtui kovoti. „Mes sunaikinsime visus tuos, kurie į mūsų žemę atvyks su ginklais - savanoriškai ar mobilizacijos būdu“.

Sėkmės.

Jungtinėse Tautose Joe Bidenas pareiškė, jog Rusija siekia sunaikinti Ukrainos teisę egzistuoti, o Rusijos piktnaudžiavimus pavadino „stingdančiais kraują“. Bidenas pažadėjo, jog JAV bus kartu su sąjungininkais bet kuriuo atveju, kas reiškia, kad Jungtinės Valstijos galimai tiesiogiai įsikiš į karinį konfliktą Ukrainoje, peržengus tam tikras, numatytas ribas.

JK gynybos sekretoriaus Ben Wallace teigimu, Rusijos paskelbta mobilizacija - tai Kremliaus pripažinimas, kad invazija į Ukrainą nepavyko. "Putinas ir jo gynybos ministras pasiuntė į mirtį dešimtis tūkstančių prastai aprūpintų savo šalies piliečių, turinčių prastą vadovybę", - teigia Wallace. „Jokie grasinimai ar propaganda negali paslėpti fakto, kad Ukraina laimi šį karą, tarptautinė bendruomenė yra vieninga, o Rusija tampa pasaulio užribiu“.

Būtent. Užribiu.

Kloaka. Dvokiančia kruvinų pūlių ir srutų duobe. Ir už tai pilnai atsakingas Kremliaus režimas.

Ši, dalinė mobilizacija rodo, kad „antroji pasaulyje“ nokaute, o Putinas nežino, ko griebtis. Pradėdamas dar vieną propagandinę karo fazę, Kremlius paleidžia dūmų uždangą, siekdamas užmaskuoti visas nesėkmes. Skuba dėl referendumų rodo, kad Maskva nebetiki net planu minimum – Donecko ir Luhansko sričių, o bandys „įteisinti“ esamas okupuotas teritorijas.

Putinas suvokia, kad jis pralaimėjo ir Vakarams atrodo, kaip nevykėlis lūzeris. Vienintelis šansas dar kurį laiką išlikti - toliau kraujyje skandinti tiek Rusiją, tiek Ukrainą.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad Putinas galėtų atsisakyti "imperinių ambicijų", kurios gali sunaikinti Ukrainą ir Rusiją, jei pripažintų, kad negali laimėti karo. Scholzo teigimu, imperializmo sugrįžimas yra katastrofa ne tik Europai, bet ir pasaulinei, taisyklėmis grindžiamai taikos tvarkai.

Barbarai į Romą įsiveržė ne Koliziejaus ir Panteono apžiūrėti, o užkariauti, žudyti ir apiplėšti. Toks ir ne kitoks yra šiandieninių Kremliaus barbarų tikslas.

Džiugi žinia sekantiems Azovstalio gynėjų likimą: vakar išlaisvinta apie 300 (Ukrainos šaltinių duomenimis 215) Ukrainos karių, tarp kurių, kaip teigiama, yra penki Azov bataliono vadai, Katerina Polishchuk (Ptashka). Teigiama, jog belaisviai iškeisti į Putino draugą, oligarchą Medvedčiuką.

Kyjivo teigimu, prireiks kelerių metų, kol bus išminuota 12 000 kvadratinių kilometrų teritorija, atkovota iš Rusijos Ukrainos šalies šiaurės rytuose. Šį darbą padės atlikti Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Kanada.
Po to, kai Putinas pagrasino branduoliniu ginklu, Rusijos rublio kursas smuko į žemiausią poziciją per pastaruosius du mėnesius; euro kursas smuko iki 0,9885 JAV dolerio, o dolerio kursas kitų valiutų atžvilgiu pakilo. Smuko ir Europos akcijų rinkos, o investuotojai ėmė pirkti saugias obligacijas, ieškodami saugių JAV iždo vertybinių popierių ir Japonijos jenų.

Artėjant žiemai Vokietija daro viską, kad sutaupytų gamtinių dujų. Teigiama, kad Vokietijos dujų saugyklos jau užpildytos 90 proc. Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas išreiškė optimizmą, kad šalis išgyvens.

Nuraminsime - šaunūs vokiečiai tikrai nemirs nuo šalčio ir bado.

𝘖𝘱𝘦𝘳𝘢𝘤𝘪𝘯𝘪𝘴 𝘭𝘺𝘨𝘮𝘶𝘰

Be žymesnių pokyčių.

Rusijoje prasidėjo mobilizacija ir represijos.
Vyksta areštai, pasipriešinimo akcijos. Nors kai kurie ekspertai mano, kad Rusija bunda, mes skeptiški šiuo klausimu. Pavieniai piketai, kurių metu skanduojama „Putiną lauk. Karui ne. Rusija be Putino” – bejėgystės išraiška. Pavieniai pasipriešinimai, kuomet nepaklusniuosius minia filmuoja mobiliais telefonais - tai ne pasipriešinimo, o greičiau nesusitaikymo su esama padėtimi būsena.

Pasipriešinimas prasidės/prasidėtų tuomet, kai į Maskvos gatves išeitų du milijonai rusų, o rankose būtų ne telefoniukai, o molotovo kokteiliai ir akmenys. Tuomet karas Ukrainoje liautųsi akimirksniu ir reikštų Putino režimo pabaigą.

Kremliaus paskelbta mobilizacija Rusijai baigsis visišku fiasko. Karo nepatyrę, nemotyvuoti, be kvalifikuotų karo lauko vadų, paskubom sukomplektuoti daliniai fronte galės pasitarnauti tik simboliniam užgrobtų teritorijų išlaikymui. Apie jokį puolimą Kremlius negali net sapnuoti.

Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk, reaguodama į rusų karių demotyvaciją, paragino visus pasiduoti. Tai esą geriau, nei mirti svetimoje šalyje. Laikui bėgant pasidavę rusai gali būti iškeisti į ukrainiečių karo belaisvius. Tų, kas nenorės grįžti į Rusiją, pagal Ženevos konvencijas ir Ukrainos įstatymus niekas negražins Rusijai.

Šaltinių duomenimis Rusijos – Suomijos pasienyje jau vyksta „mobilizacija“ vakarų kryptimi, kur nusidriekė daugiau kaip 30 kilometrų automobilių eilė. Pranešama, jog Maskva planuoja artimiausiu metu uždaryti Rusijos valstybines sienas.

Kaip šaunu. Nereikės Vakarams pirsčioti dėl Šengeno vizų panaikinimo. Geležinę uždangą nuleis pats Kremlius.

𝘛𝘢𝘬𝘵𝘪𝘯𝘪𝘴 𝘭𝘺𝘨𝘮𝘶𝘰

Ukrainos raketinės pajėgos ir artilerija per pastarąją parą smogė 24 okupantų taikiniams: kontrolės punktams, personalo, ginklų ir karinės įrangos vietoms bei šaudmenų sandėliams.

Sunaikinti 4 priešlėktuvinės gynybos ir artilerijos objektai.

Ukrainos jūrų pėstininkai sunaikino rusų sraigtasparnį Mi-24 ir du naikintuvus.

Aktyvūs kariniai veiksmai vyksta palei visą fronto liniją.

Ukrainos kariai mėgina pralaužti Limano gynybą pietryčių pusėje. Kai kurie šaltiniai praneša, jog ukrainiečių kariai jau mieste.

Šiandien ryte Zaporižės mieste gaudė pavojaus sirenos. Rusijos okupantai smogė regioniniam centrui. Nuostoliai kol kas nežinomi.

Vidurnaktį rusų okupantai "Gradais" smogė Nikopoliui. Į miesto centrą paleista apie 20 sviedinių. Nužudytas 35 metų vyras.

Foto: kažkaip va taip - vienas atvaizdas šimto žodžių vertas. "Žymusis" Medvedčiukas.

Dėkojame, kad skaitote ir dalinatės mūsų tekstais bei paremiate mūsų darbą. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų).

VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra, LT447300010172065624


24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page