top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

RUSIJOS IR BALTARUSIJOS INVAZIJA. SITUACIJOS APŽVALGA 2022 12 09 / 15:00

Politinis strateginis lygmuo
Putinas prisipažino, kodėl rengia išpuolius prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą. "Taip, mes tai darome. Bet kas tai pradėjo?" - sakė teroristas, kalbėdamas po "Rusijos didvyrių" apdovanojimų ceremonijos Kremliuje. Putinas pakėlė šampano taurę lavonų, sugriautų miestų, pasaulyje sukurtų krizių akivaizdoje.
"Kas smogė į Krymo tiltą? Kas susprogdino Kursko atominės elektrinės elektros laidus? <...> Kas netiekia vandens Doneckui? Vandens netiekimas milijoniniam miestui yra genocido aktas", - fiurerio burna leido garsus.
Čia nėra daug ką komentuoti. Tai tipiškas nacistinės Rusijos vladykos pareiškimas, įrodantis, kad Ukrainos miestų griovimas, žmonių žudynės yra normalu, o tilto sugadinimas ir vandens netiekimas – genocidas. Fašizmo klasika.
Baigdamas postringavimus Putinas pareiškė, jog joks triukšmas ir šurmulys nesutrukdys Rusijos „kovinėms užduotims". Šis pasakymas puikiai atspindi, kaip Maskva reaguoja į visokius pirsčiojimus Vakaruose. Kaip į dėmesio nevertą šurmulį.
Rusija gali baigti karą rytoj, jei Zelenskis pageidaus, - pareiškė Putinui burna dirbantis Peskovas. "Šiuo atveju galime spėlioti, kada tai gali baigtis, iki pat paryčių. Zelenskis žino, kada visa tai gali baigtis: jei norite, viskas gali baigtis rytoj", - sakė Rusijos diktatoriaus kilimėlis.
Ukrainos prezidento kanceliarija pažymi, kad norint pradėti tikrą derybų su Rusija procesą, agresorė turi išvesti savo karius iš Ukrainos teritorijos. Pasak Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjo Michailo Podoliako, išlaisvinus Donecką arba Luhanską, Rusija bus "politiškai ir psichologiškai subrendusi" deryboms.
Parlamento frakcijos "Tautos tarnas" pirmininkas Davidas Arahamia prognozuoja, kad galimybė atnaujinti derybas su Rusijos Federacija gali atsirasti 2023 m. antroje pusėje.
Derybų, kol Kremliui negrės Krymo praradimas, nebus nė padujų.
Rusijos opozicijos lyderis, vienintelis Rusijos dūmos narys, balsavęs prieš Krymo prijungimą prie Rusijos, šiuo metu telkia pajėgas kovai prieš Putino chuntą Maskvoje. I. Ponomariovo teigimu, Ukrainoje sukurtas naujas baškirų batalionas. Prieš Rusijos armiją kaunasi daugiatūkstantinės rusų ginkluotosios pajėgos, vadinamos „Rusijos laisvės legionas“. Pasak Ponomariovo, rusai ir kitos tautos Ukrainos kare „treniruojasi, nes po to žygiuos į Maskvą“.
Niekas geriau už pačius rusus negali žinoti, kad Putiną galima nuversti tik jėga ir jis dreba vien nuo minties, jog tai gali kažkada įvykti. O būtinai taip ir įvyks.
Europos Sąjunga ketina tartis dėl naujų sankcijų Iranui dėl žmogaus teisių pažeidimų ir dronų tiekimo Rusijai. ES užsienio reikalų ministrai aptars naujus apribojimus asmenims ir ūkio subjektams, susijusiems su protestų numalšinimu Irane, ir subjektams, eksportuojantiems dronus į Rusiją.
Popiežius Pranciškus maldos į Mergelę Mariją metu, minėdamas Ukrainą, apsiverkė. "Švenčiausioji Mergele, šiandien norėčiau Tau perduoti ukrainiečių dėkingumą", - pradėjo popiežius Pranciškus, bet dėl pasirodžiusių ašarų nebegalėjo tęsti.
Jis palenkė galvą ir apie 30 sekundžių tylėjo. Kai popiežius tęsė maldą, jo balsas drebėjo.
Dėl „Dožd“. Po to, kai Latvija sustabdė Rusijos kanalo „Dožd“ licenciją, pasigirdo gegučių, kukuojančių, kad „žiniasklaidą“ reikia įkurdinti Lietuvoje. Esą „Dožd“ daug gerų žmonių, puikių žurnalistų. Taip, žurnalistų „Dožd“ yra labai gerų. Tačiau jei kanalas palaiko Putino režimą, renka pinigus Rusijos armijai, remia Krymo okupaciją – tai priešiška veikla. Ir visiškai nesvarbu, ar žurnalistai dirba Latvijoje, Lietuvoje, Vokietijoje, ar dar kur nors. Žiniasklaida, kuri dirba po priedanga ir „įsiuva“ dozes dezinformacijos kartu su objektyvia informacija yra žymiai pavojingesnė, nei atvirai priešiška medija. Daugybė Lietuvos politikų ir žurnalistų dirbo „pasimovę“ ant pasitikėjimo kabliuko ir iki šiol atvirai deklaruoja palaikymą panašiems „opoziciniams“ Kremliaus kanalams.
Šiuo ir panašiais atvejais privalu suvokti, jog Kremliui artima ar KGB metodais valdoma žiniasklaidos priemonė, negali būti nei gera, nei pusiau gera, o žurnalistai tiesiog nesuprantantys, ką daroi.
Nacių SS smogikų ar Gėbelso propagandinių filmų kūrėjų tarpe taip pat galimai buvo neblogų kūrėjų ir gerų žmonių. Tačiau jie nebuvo geri, ir negalėjo būti geri, nes tarnavo nusikalstamam režimui. Jie yra nusikalstamo režimo įrankiai, bendrininkai. Raginimai priglausti „Dožd“ Lietuvoje – pavojingas kvailumas, nesusigaudymas arba sąmoningas kolaboravimas su fašistinės Rusijos režimu.
Beje, kai kurie mūsų komerciniai kanalai vietoj „Dožd“ siūlo žiūrėti „Euronews“. Tai taip pat antiukrainietiškas, su Orbano klanu susijęs kanalas.
Operacinis lygmuo
JAV Jungtinio štabų vadų komiteto vadovas generolas Mark Milley pareiškė, kad Rusijos diktatorius Putinas patyrė nesėkmę visuose frontuose. "Wall Street Journal" renginyje Milley priminė, kad Ukrainos gynėjai atrėmė grandiozinį Kyjivo puolimą, o paskui daugiau nei gerai laikėsi mūšiuose rytinėje šalies dalyje, atakuodami Charkive atmušė rusus ir išstūmė juos iš Chersono.
Milley atkreipia dėmesį į tai, kad šiomis aplinkybėmis Rusijos Federacija rengia išpuolius prieš energetikos infrastruktūrą. Jis vadina tai bandymu "palaužti stuburą, palaužti Ukrainos žmonių valią", tačiau pabrėžia, kad ir tai nepavyko. Pasak generolo, laukia daug kovų, tačiau fronto linijos stabilizuojasi, o prasidėjus žiemai dėl šalčių mūšiai šiek tiek sulėtės. Tačiau žiemos viduryje atsiras sąlygų ir puolimui.
Gerai, kad JAV palaiko Ukrainą ir ją remia. Blogai, kad remia nepakankamai, saugantis, kad karas nepersimestų į Rusijos teritoriją. Panašu, jog JAV ruošiasi ilgam, alinamam Rusijos - Ukrainos karui, tikintis, kad driskiai po kelių metų gėdingai pasitrauks iš Ukrainos, taip, kaip pasitraukė iš Afganistano. Deja, mūsų įsitikinimu, šis karas – ne karas dėl Ukrainos, o karas prieš Vakarus ir prieš mus. Todėl būtina Rytų ir Vidurio Europos šalių konsolidacija, ieškant greitesnio karo pabaigos sprendinio.
Zelenskis pareiškė, kad okupantai sustabdė visas socialines statybas Kryme. Rusija ruošiasi skubiai statyti betoninius įtvirtinimus ir gynybines linijas okupuotame pusiasalyje. Vienintelė cemento gamintoja Kryme "Stroyindustriya" gamykla yra remontuojama, o cemento tiekimas iš Novorosijsko sutriko dėl logistikos problemų. Didžiausias dėmesys skiriamas prieštankiniams įtvirtinimams.
Ukrainos prezidento biuro patarėjas Michailas Podoliakas paskelbė, ką šią žiemą ruošiasi iškrėsti Rusija:
1. Genocidiniai energetikos išpuoliai, dėl kurių milijonai žmonių liks be elektros energijos ir kils pabėgėlių antplūdis.
2. Informacinė kampanija apie būtinybę nutraukti ugnį, kad būtų nutrauktos kančios.
3. Branduolinis gąsdinimas pralaimėjimo atveju.
Kalbėdamas metinėje Europos gynybos agentūros (EGA) konferencijoje Briuselyje, Josepas Borrellas pareiškė, Europos Sąjungai trūksta "kritinių gynybos pajėgumų", sakė, kad ES turi prisiimti didesnę atsakomybę už savo saugumą. "Po Šaltojo karo mūsų pajėgos sumažėjo iki nedidelių kariuomenių be koordinavimo... Mums trūksta kritinių gynybos pajėgumų. Turime kompensuoti daugelį metų trukusį nepakankamą lėšų panaudojimą", - sakė politikas. EGA duomenimis, visos ES valstybių narių, išskyrus Daniją, išlaidos gynybai išaugo iki 214 mlrd. eurų.
Savalaikis pastebėjimas ir supratimas, jog „pasaulio policininkas“, gerasis dėdė Semas neprivalo Europos gelbėti visais gyvenimo atvejais ir už tai dar susimokėti.
Taktinis lygmuo
Du dideli sprogimai nugriaudėjo okupantų karo aviacijos bazėje Berdianske.
Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgų daliniai atrėmė rusų okupantų atakas Luhansko ir Donecko srityje.
Rusijos teroristai apšaudė Ukrainos teritoriją 5 raketomis, 3 kartus smogė iš oro ir 54 kartus apšaudė iš reaktyvinių ugnies sistemų.
Visoje Ukrainoje išlieka raketų smūgių grėsmė energetikos sistemos objektams ir ypatingos svarbos infrastruktūros objektams.
Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis driskiai nesiliauja bandę veržtis į priekį, tačiau gauna atgal ir kelią nukloja lavonais. Dvidešimt penkios gyvenvietės nukentėjo nuo tankų, minosvaidžių ir reaktyvinės artilerijos apšaudymų.
Driskiai ir toliau patiria didelių nuostolių. Po artilerijos apšaudymo žuvo arba buvo sužeista 240 ginkluotų valkatų. Sunaikinti 3 amunicijos sandėliai ir apie 20 vienetų įvairaus tipo karinės technikos. "Tokmako antituberkuliozinio dispanserio" ligoninė visiškai užpildyta sužeistais marodrieriais.
Ukrainos gynybos pajėgų raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai smogė 8 kontrolės punktams, 11 personalo sutelkimo vietų, ginklų ir karinės įrangos bei 2 okupantų amunicijos sandėliams.
Foto: rusai atneša savo taiką į Bachmutą (stop kadras).
Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB "RCS LT", Silvijai T., Sauliui G. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis. Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


47 views0 comments
bottom of page