top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

RUSIJOS IR BALTARUSIJOS INVAZIJA. SITUACIJOS APŽVALGA 2022 12 13 / 11:00

Politinis strateginis lygmuo
Rusija, kuri ir toliau kariauja prieš Ukrainą ir plačiai griauna jos teritoriją, turėtų sumokėti už atstatymą. Toks verdiktas valstybei – teroristei buvo paskelbtas bendrame komunikate po vakar dienos G7 viršūnių susitikimo Paryžiuje. "Rusija galiausiai turės sumokėti už tai, kad atstatytų svarbiausią infrastruktūrą, kuri buvo sugadinta ar sunaikinta per žiaurų karą. Karo nusikaltimai ir kiti žiaurumai negali likti nenubausti. Mes reikalausime, kad prezidentas V. Putinas ir su tuo susiję asmenys atsakytų pagal tarptautinę teisę", - sakoma dokumente.
G7 padės Ukrainai įveikti žiemos sunkumus, toliau rems Ukrainos piliečius. Šalių finansų ministrai tarsis dėl bendro Ukrainos paramos biudžeto koordinavimo, o Tarptautinis valiutos fondas atliks pagrindinį vaidmenį šiose pastangose. "Nesirenkamosios atakos ir išpuoliai prieš civilius gyventojus ar civilius objektus yra karo nusikaltimas", - teigia G7 vadovai. Deklaruoti planai steigti naujos platformos sekretoriatą, smerkti Rusijos agresiją ir toliau baisėtis barbarų atakomis žudant civilius.
Žodžiu, visa tai jau girdėta, ir girdėta daug kartų. Tiek kartų, kad karas, jo eiga ir statistika jau tapo ne tik psichologine našta vakarų europiečiams, bet jau ir „nebeįdomus“, „varginantis“. TV kanalai, žinių portalai vis mažiau rodys ir rašys apie karą, nes žiūrimumo reitingai krenta, mirtys tėra tik skaičių statistika. Kasdienybė.
Kiek daug jums rūpi iš bado mirštantys vaikai Afrikoje arba žmogaus teisių pažeidimai Mianmare? Pilietinis karas Pietų Sudane? Tūkstančiai nepilnamečių lavonų šautinėmis žaizdomis Nigerijoje? Tai tokia pati realybė, kaip ir ta, kad Rusija toliau griauna, žudo ir net neketina sustoti. Prognozuojama naujų šimtų tūkstančių ukrainiečių pabėgėlių banga į ES. Apie tai prakalbo Norvegijos pabėgėlių tarybos vadovas Janas Egelandas, sakydamas, kad tokia pabėgėlių iš Ukrainos banga neišvengiama dėl "neįmanomų" gyvenimo sąlygų. Baiminamasi, kad ši krizė Europoje tik gilės, užgoždama krizes kitose pasaulio vietose.
Vėžio metastazės plinta. Operacija atidedama neribotam laikui.
Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis prašo Vakarų suteikti "Patriot" priešraketinę gynybą ir kitas aukštųjų technologijų oro gynybos sistemas, kad jo šalis galėtų atremti Rusijos atakas. Ukrainos premjero teigimu, Rusija siekia užtvindyti Europą nauja ukrainiečių pabėgėlių banga, sunaikindama infrastruktūrą, dėl kurios šaltą žiemą milijonams žmonių buvo nutrauktas elektros ir vandens tiekimas.
Pridursime – teroristinė Rusija siekia užtvindyti Europą ir milijonais badaujančių pabėgėlių iš Afrikos bei Azijos.
Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai iš esmės susitarė į sankcijų sąrašą įtraukti apie 200 Rusijos fizinių bei juridinių asmenų ir grupių, nors visas devintasis sankcijų paketas dar nepatvirtintas, teigia ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.
Teigiama, kad naujasis paketas ypač paveiks Rusijos gynybos sektorių ir Rusijos kariuomenę. Taip pat bus sankcionuoti Rusijos Dūmos politikai, asmenys Federacijos Taryboje ir teismų sistemoje. Nusitaikyta ir į RF piliečius, atsakingus dėl Ukrainos grūdų grobstymo, žmonių, vaikų deportavimo.
ES sankcijos numatomos 144 asmenims, tarp kurių garsenybės ir televizijos laidų vedėjai, atsakingi už karo kurstymą, taip pat sankcijos trims Rusijos bankams ir keturiems televizijos kanalams. Į sankcijų sąrašą planuojama įtraukti dainininką Grigorijų Lepsą, režisierių Nikitą Michalkovą, televizijos laidų vedėjus Borisą Korčevnikovą ir Mariną Kim, politikos analitiką Sergejų Michejevą, tinklaraštininką Dmitrijų Pučkovą, taip pat verslininko Jurijaus Kovalčiuko šeimos narius.
Lenkijos prezidentas Andžejus Duda spaudos konferencijoje Berlyne pareiškė, jog NATO gali garantuoti, kad nesielgs su Rusija taip, kaip ji elgiasi su Ukraina. "Mes, sąžiningi žmonės, politikai, NATO nariai, galime garantuoti Rusijai, kad niekas nedarys Rusijai to, ką ji daro savo kaimynėms", - sakė Dūda.
Pasikrapštome akis ir ausis... gal kažkas nulaužė prezidento kietąjį diską? Jei NATO nesielgs su Rusija, kaip ji su Ukraina, tuomet... kaip NATO elgsis, jei bus užpulta? Nevykęs Putino raminimas, kuriam visiškai nesvarbu ar NATO smogtų į karinius objektus, ar civilius pastatus, ar į gyventojų kolektyvinės apsaugos vietas. Rusijos piliečių gyvybės, skirtingai nei Kerčės tiltas– pigiausias Kremliaus resursas.
ES grasina užblokuoti Budapešto galimybes gauti ES milijardus, jei šis neatšauks savo veto dėl bendros paskolos Ukrainai ir visuotinio pelno mokesčio. ES sulaikė 5,8 mlrd. eurų iš ekonomikos skatinimo fondo, motyvuodama prastu Vengrijos teismų nepriklausomumu, o dar 7,5 mlrd. eurų, pasak jos, turėtų būti įšaldyti dėl korupcijos šalyje.
Vengrija užblokavo bendrą 18 mlrd. eurų ES paskolą Ukrainai ir mokesčių planą, taip užsitraukdama kitų šalių pyktį dėl, jų nuomone, bandymo šantažuoti bloką ir priversti Budapeštą skirti lėšas.
Orbanas – Putino mokinys. Metas prie to priprasti.
Prancūzijos diplomatai Maskvoje gavo paketą su negyva pele ir negyvu voru. Siuntinys atkeliavo iš okupuoto Krymo. Nudvėsusi pelė, pagal rusų liaudies raganavimo tradicijas, reiškia nelaimes ir ligas, o voras - finansines problemas.
Smulkmena, vienok rodanti Kremliaus mentalitetą, nes įvykis ištrimituotas pagrindiniuose Rusijos naujienų portaluose. Putreris ir jo recidyvistai taip pat tiki lemtimi, juodąja magija, burtais iš kavos tirščių ir ateities numatymu krištolo rutulyje.
Gruodžio 2 d. Ukrainos ambasados Vengrijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Kroatijoje ir Italijoje gavo kruvinus maišelius su gyvūnų akimis. Pranešama, kad panašūs paketai buvo pristatyti į generalinius konsulatus Neapolyje ir Krokuvoje, taip pat į konsulatą Brno.
Operacinis lygmuo
Be esminių pakitimų.
Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba mano, kad Ukrainai gresia iki penkių masinių Rusijos raketų smūgių bangų. Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Vadimas Skibitskis teigia, kad rusų teroristai turi raketų dar trims-penkioms atakų bangoms, jei vienos bangos metu bus bus paleista 80-90 raketų. Rusija jau sutelkė apie 120 sparnuotųjų raketų "Kalibr" ir 240 strateginių sparnuotųjų raketų Kh-101 jūroje esančiuose laivuose.
Prezidentas Vladimiras Zelenskis pareiškė, kad karo pabaigos tikimybė atsirastų po Putino mirties. Tokiu atveju, karo nebebus, nes Rusijos Federacijai teks spręsti vidaus, o ne užsienio politikos klausimus.
ES planuoja koordinuoti pastangas, patenkinant neatidėliotinus Ukrainos karinės ir gynybinės įrangos poreikius, didžiausią dėmesį skiriant Ukrainos aprūpinimui oro gynybos sistemomis.
Oro gynybos sistemos yra būtent tai, ko šiandien Ukrainai labiausiai reikia.
Slovakija neperdavė Ukrainai naikintuvų MIG-29, tačiau teigia pasirengusi tai padaryti. Į Slovakiją vyks Ukrainos delegacija, lėktuvų perdavimas derinamas su partneriais NATO.
Ką čia ir bepridursi. Jei tokius klausimus būtume derinę 2021-aisiais, padėtis Rytų fronte atrodytų gerokai kitaip.
Taktinis lygmuo
Rusijos okupantai ir toliau telkia pastangas puolimui Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Zaporižės kryptimis. Kitomis kryptimis rusų armija stengiasi slopinti Ukrainos gynybos pajėgų dalinių veiksmus, apšaudo gynėjų pozicijas ir civilinius objektus palei visą susidūrimo liniją.
Praėjusią dieną okupantai sudavė 7 raketinius smūgius, iš kurių 5 buvo nukreipti į Donecko srities Konstantinivkos miesto civilinę infrastruktūrą, atliko 79 apšaudymus iš reaktyvinių ugnies sistemų, daugiausia į Chersono miestą.
Visoje Ukrainoje išlieka grėsmė, kad priešas vykdys aviacijos ir raketų smūgius į civilinės infrastruktūros objektus.
Chersono kryptimi Rusijos okupacinių pajėgų vadovybė vykdo atskirų dalinių rotaciją. Gruodžio 10-11 d. pastebėtas okupantų pasitraukimas iš Chersono srities Novomykolaivkos ir Michailovkos gyvenviečių.
Praėjusią parą Ukrainos karo aviacija atliko 5 smūgius priešo personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos rajonuose. Raketinės pajėgos ir artilerijos daliniai smogė 2 kontrolės punktams ir 6 rusų okupantų koncentracijos rajonams bei degalų ir tepalų sandėliams.
Gruodžio 13 d. naktį Rusijos Briansko srityje nugriaudėjo sprogimai. Garsius sprogimus girdėjo Klincų miesto, taip pat Klimovo gyvenvietės Briansko srityje gyventojai. Sprogimų kilmė nežinoma.
Šiandien vakare jūsų dėmesiui - dvidešimt pirmasis „Aštuonkojo“ epizodas, kuriame etninis rusas ir Rusijos pilietis, emigravęs į Lietuvą, Viktoras Voroncovas, papasakos, ar čia jį engia „lietuvių fašistai“ ir pasidalins nuomone, ką reikia daryti su Rusijos Federacija.
Foto: Enerhodare suaktyvėjo partizanai ir jų vykdomas Psyops.
Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB "RCS LT", Silvijai T., Sauliui G. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis. Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


46 views0 comments
bottom of page