top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

RUSIJOS KARO NUSIKALTĖLIŲ LAUKIA MUSOLINIO LIKIMAS (2023 05 22)

Geopolitinė padėtis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį paneigė savo ankstesnius žodžius ir pareiškė, kad Rusijos pajėgos nėra užėmusios Bachmuto. V. Zelenskio atsakymas anglų kalba į anksčiau per aukščiausiojo lygio susitikimą Hirošimoje pateiktą klausimą apie Bachmuto statusą leido suprasti, kad jis mano, jog miestas atiteko okupantams. "Jie viską sunaikino. Nėra jokių pastatų. Labai gaila. Tai tragedija. Bet šiandien Bachmutas yra tik mūsų širdyse. Šioje vietoje nieko nėra, taigi - tik žemė ir - ir daugybė žuvusių rusų", - prieš tai sakė jis.

Per vertėją kalbėdamas Zelenskis vėliau teigė, kad „Bachmutas nėra okupuotas Rusijos Federacijos. Mes neišmetame žmonių (mirti). Žmonės yra turtas. Aiškiai suprantu, kas vyksta Bachmute. Negaliu su jumis dalytis techninėmis detalėmis apie tai, kas vyksta su mūsų kariais".

Šį kartą mes atlaidžiai žiūrime į Zelenskio strateginės komunikacijos klaidą. Kuo daugiau sąmyšio, kuo mažiau tikslumo ir kuo daugiau informacinio rūko, tuo sunkiau susiprasti visokio plauko analitikams ir ekspertams, kas iš tiesų vyksta ties Bachmutu ir tuo aiškiau mums, kas iš jų bent kažkiek gaudosi karinėje srityje, o kas viso labo tik špygas žvirbliams rodo.

Rusijos karo nusikaltimų ministerija toliau teigia, kad "Wagner" ir reguliarūs vienetai "užbaigė Bachmuto išvadavimą" bei pilnai užėmė neužimtą miestą. Kai „antra pasaulyje armija“ beveik metus nesugeba užimti ir kontroliuoti nedidelės gyvenvietės, belieka paskelbti apie didžią pergalę, taip tikintis apmulkinti savo zombių visuomenę.

Teisinga būtų jiems taip pat pasakyti, kad neužimto miesto griuvėsių užėmimas Rusijai kainavo apie 100 000 iš rikiuotės išvestų driskių. Mūsų vertinimu, kovose dėl Bachmuto žuvo apie 30 000 rusų, o dar 70 000 jų buvo sužeisti.

J. Bidenas, stovėdamas šalia V. Zelenskio G-7 susitikimo metu paskelbė apie papildomą 375 mln. dolerių pagalbą Ukrainai, į kurią buvo įtraukta daugiau šaudmenų, artilerijos ir transporto priemonių. Naujas pažadas buvo duotas po to, kai JAV sutiko leisti rengti mokymus su amerikiečių gamybos naikintuvais F-16, taip padėdamos pagrindą jų galimam perdavimui Ukrainai. J. Bidenas sekmadienį sakė, kad V. Zelenskis "kategoriškai patikino" JAV, kad Ukraina nenaudos F-16 naikintuvų Rusijos teritorijai pulti.

Tuo tarpu šešių Afrikos šalių vadovų delegacija susiruošė į derybas su Kyjivu ir Maskva. Politikos klounai siekia "pradėti taikos procesą", tačiau jų dienotvarkėje vienintelis ir svarbiausias klausimas – kaip apeiti sankcijas Rusijai ir leisti jai laisvai eksportuoti trąšas.

Nors Rusijos trąšoms netaikomos tarptautinės sankcijos, tačiau JAV ir kai kurios Vakarų šalys yra numačiusios sankcijas Rusijos krovininiams laivams. Dėl sankcijų taip pat apribota Rusijos prieiga prie pasaulinės finansinių sandorių sistemos SWIFT, todėl Afrikos valstybės susiduria su sunkumais apmokant užsakymus.

Tarptautinis derybininkas Jean-Yves Ollivier, kuris šešis mėnesius stengėsi surengti derybas, teigė, kad Afrikos lyderiai taip pat aptars susijusį klausimą, kaip gauti dar daugiau grūdų iš karo krečiamos Ukrainos. Jis sakė, kad bus kalbama ir apie apsikeitimo belaisviais galimybę, kai jie vyks į abi šalis „su taikos misija“. Tikėtina, kad derybos įvyks kitą mėnesį, sakė Ollivier.

Sekmadienį jis atvyko į Maskvą, o vėliau vyks į Kyjivą, kad parengtų būsimų derybų "logistiką". Pavyzdžiui, šeši Afrikos šalių (Pietų Afrikos Respublikos, Senegalo, Egipto, Kongo Respublikos, Ugandos ir Zambijos) prezidentai greičiausiai turės vykti į Kyjivą naktiniu traukiniu iš Lenkijos vykstant kovoms, sakė jis.

Tikslas - padaryti pradžią, sakė 78 metų prancūzas Ollivier, kuris devintojo dešimtmečio pabaigoje suvedė priešingas puses į daug klausimų keliančias derybas, padėjusias nutraukti apartheidą Pietų Afrikoje.

Mums regisi, kad pagrindinis tikslas čia – įtikinti tarptautinę bendruomenę, kad be rusiškų trąšų ir ukrainietiškų grūdų badaujančios Afrikos valstybės negalės aprūpinti maistu savo piliečių. Nevalgę ir ištroškę, jie, be abejo, milijonais pajudės į šiaurę, į Europą.

Toks ir yra fiurerio Putino bei nusikaltėlių Kremliuje tikslas.

Reikšmingi postūmiai

"Kova dėl Bachmuto miesto tęsiasi", - pranešė Ukrainos kariuomenės generalinis štabas vakar vakare. Ukrainos pajėgos kontroliuoja miesto pakraščius, o "gynybos pajėgos tęsia puolamuosius veiksmus flanguose netoli Bachmuto". Gynybos ministro pavaduotoja Hanna Malyar teigė, kad Ukrainos kariai "užėmė miestą pusiau apsuptyje".

"Priešui nepavyko apsupti Bachmuto ir jis prarado dalį aplink miestą dominuojančių aukštumų", - sakė H. Malyar. "Tai reiškia, kad mūsų karių žygis priemiesčiuose palei flangus, kuris vis dar tęsiasi, labai apsunkina priešo buvimą Bachmute."

Ukrainos Rytų pajėgų grupės atstovas spaudai Serhijus Čerevatis sakė, kad Ukrainos kariuomenei pavyksta išlaikyti pozicijas Bachmuto apylinkėse.

"Prezidentas teisingai pasakė, kad miestas iš tikrųjų buvo sulygintas su žeme. Priešas kasdien naikinamas masiniais artilerijos ir aviacijos smūgiais, o mūsų daliniai praneša, kad padėtis itin sudėtinga. Mūsų kariškiai laiko įtvirtinimus ir kelis pastatus pietvakarinėje miesto dalyje. Vyksta smarkios kovos", - sakė jis.

Dėl nesiliaujančio Rusijos artilerijos bombardavimo, vykstant įnirtingiems mūšiams nuo namo iki namo, Bachmuto iš esmės nebėra. Pasak Ukrainos pareigūnų, "Wagner" samdiniai lipa per savo pačių karių kūnus. Nežiūrint to, Rusijos karo nusikaltimų ministras Sergejus Šoigu tvirtino, kad miesto užėmimas leidžia Rusijai tęsti puolimą toliau į Donecko sritį.

Šoigu sapaliojimai mums primena Musolinio kliedesius apie neįveikiamą fašistinės Italijos laivyną Antrojo pasaulinio karo metais. Kuo tie kliedesiai baigėsi, greičiausiai, žinote – dučė buvo pakabintas žemyn galva Milane.

Trumpai

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Izraelio vyriausybės ministras sekmadienį apsilankė jautriausioje Jeruzalės šventojoje vietoje ir pareiškė, kad "mes esame valdžioje", o Izraelio ministrų kabinetas surengė retą susitikimą Jeruzalės senamiestyje, kad pasidžiaugtų, jog kontroliuoja šią teritoriją.

Itamaro Ben-Gviro apsilankymas ginčijamame kalvos viršūnės komplekse sulaukė palestiniečių ir Izraelio kaimynės Jordanijos pasmerkimo. Ši vieta yra gerbiama žydų ir musulmonų, o konkuruojančios pretenzijos yra Izraelio ir Palestinos konflikto esmė.

Estija ir Latvija planuoja kartu įsigyti Vokietijos oro gynybos sistemų, skirtų abiejų NATO šalių oro erdvei saugoti, ir tai būtų didžiausias su Rusija besiribojančių Baltijos kaimynių bendradarbiavimo gynybos srityje sandoris, sekmadienį pranešė Estijos ir Latvijos gynybos ministerijos.

Pagal preliminarų susitarimą vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos IRIS-T SLM, kurią gamina Vokietijos ginklų gamintoja "Diehl Defence", tiekimas galėtų prasidėti kitais metais, o sistemos galėtų pradėti veikti 2025 m. Sandorio vertė ir išsami informacija apie ginkluotės kiekį nebuvo atskleista, nes derybos su tiekėju vis dar vyksta.

Sekmadienį Rusija paskelbė, kad Tarptautinio baudžiamojo teismo teisėjui ir prokurorui, išdavusiems karo nusikaltimų orderį prezidentui Vladimirui Putinui, in absentia pateikti kaltinimai. Nacionalinio tyrimų komiteto pareiškime sakoma, kad teisėjas Rosario Salvatore Aitala ir prokuroras Chanas Karimas Asadas Ahmadas kaltinami "rengimusi užpulti užsienio valstybės, kuri naudojasi tarptautine apsauga, atstovą, siekiant apsunkinti tarptautinius santykius".

Kiekvienam iš jų taip pat pateikti kiti kaltinimai. Pripažinus kaltais, jiems gresia iki 12 metų laisvės atėmimo bausmė. Komitetas taip pat pranešė, kad tiriami ir kitų TBT pareigūnų veiksmai.

Apgailėtini nevykėliai ir visiški glušiai Kremliuje ne tik gyvena kitoje matricoje, paralelinėje visatoje, bet ir nesuvokia, kad Rusijai, kaip valstybei, artėjantis galas yra neišvengiamas ir tik laiko klausimas, kada karo nusikaltėlius Maskvoje ištiks Musolinio likimas.

Lietuvoje

Mūsų šalis gedi po sunkios ligos mirus pirmajai valstybės Poniai Almai Adamkienei.

Negražbyliausime.

Bet kokie mūsų pasisakymai skambėtų kaip tušti puodai, lyginant su velionės nugyventu gyvenimu.

Palinkėsime kiekvienam iš mūsų bent šimtadaliu būti tokiems elegantiškiems ir žmoniškiems, kokia buvo Amžinojo gyvenimo pasitikti išėjusi moteris.

Nuotraukoje Ukrainos kariai šaudo iš haubicos D-30 fronto linijoje netoli Bachmuto (Romanas Šopas per AP)

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw



57 views1 comment
bottom of page