top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

RUSIJOS MEŠKA VIS LABIAU SPAUDŽIAMA KINIJOS DRAKONO GLĖBYJE (2023 12 21)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Teroristinės Rusijos premjeras Michailas Mišustinas antrą kartą šiais metais apsilankė Pekine. Vakar jam buvo leista susitikti su Kinijos komunistų partijos vyrbegemotu draugu Xi. Pastarasis po susitikimo dar kartą patvirtino, kad abiejų šalių ryšių gilinimas yra "strateginis pasirinkimas".
 
Kremlius įsivaizduoja, kad jo ir Pekino ryšiai yra lygiaverčiai, o Kiniją nori matyti savo partnere ir drauge. Kvaila rudoji nesuvokia, kad drakonas niekada nebūna draugu, drakonas tik laikinai koegzistuoja kartu su meška, kuri anksčiau ar vėliau tampa patiekalu ant jo pietų stalo.
 
Tačiau dabar drakonas, kuris ir paskatino bei pritarė Rusijos invazijai į Ukrainą, karui prieš Vakarus, demonstruoja palaikymą Putino vykdomiems karo nusikaltimams ir žudynėms. Kinija nuosekliai laikosi savo linijos ir teigia esą išliekanti neutrali „konflikto“, kurį ne kartą atsisakė vadinti "invazija" ar "karu", atžvilgiu.
 
Ir nors Vakarų šalių, ypač JAV analitikai ir ekspertai pažymi, kad Pekinas tiesiogiai ginklais neremia Maskvos, mus pasiekianti informacija nėra tokia optimistinė.
 
Pirma, tamprūs Kinijos ir Rusijos kariniai ryšiai išlieka nerimą keliančiu signalu. Žinoma, galima sakyti, kad bendros karinės pratybos yra daugiau parodomojo pobūdžio, visgi praėjusią savaitę jau antrą kartą šiais metais rusų ir kinų geldos bendrai patruliavo šiaurės rytų Ramiojo vandenyno dalyje šalia Azijos krantų.
 
Antra, Kinija greičiausiai perdavė driskynui pažangias technologijas ir komplektuojančias dalis bepiločiams orlaiviams. Nors tiesioginių įrodymų nėra, bet logiška manyti, kad itin tikslius smūgius suduodančius dronus bet kokio matomumo sąlygomis neseniai pradėjusi naudoti Rusija juos susikonstravo Pekino pagalbos dėka.
 
Trečia, artilerijos šaudmenys vagonais iš Šė Korėjos riedantys į Rusiją yra ne kas kitas, kaip Kinijos drakono žaidimas „tamsoje“.
 
Kitas itin svarbus Rusijai „draugystės“ su Kinija aspektas – ekonomikos palaikymas. Per susitikimą su Mišustinu Xi sakė, kad dvišalė prekyba pasiekė 200 mlrd. dolerių, o tai atitinka jo ir fiurerio V. Putino įsipareigojimą tai padaryti iki kitų metų.
 
Pagal Kinijos muitinės duomenis, tiksli abipusės prekybos nuo sausio iki lapkričio mėn. suma – 218,17 mlrd. dolerių, t. y. 26,7 proc. daugiau nei prieš metus. O pirmadienį driskyno vicepremjeras D. Černyšenka nurodė, kad iki 2030 m. ekonominiai santykiai pasieks 300 mlrd. dolerių.
 
Kinija taip pat yra viena didžiausių Rusijos naftos ir dujų pirkėjų. Planuojama, kad būsimasis dujotiekis "Power of Siberia 2", dėl kurio sąlygų diskutuojama jau beveik du dešimtmečius, gerokai padidins Rusijos gamtinių dujų eksportą.
 
Dar vienas diktatūros ir teroristinės irštvos prekybos santykių aspektas, rodantis, kad šalims nereikalinga valiuta yra Mišustino pareiškimas, kad beveik už visus sandorius atsiskaityta Rusijos rubliais arba Kinijos juaniais, kai tuo tarpu 2020 metais taip atsiskaityta tik už penktadalį sandorių.
 
Apibendrinus, deja, turime konstatuoti, kad jei ir labai nenorime matyti realybės, ji kvėpuoja Ukrainai, mums, Vakarams, į pakaušį. Dvokianti siera meška ir ugnimi spjaudantis drakonas vis labiau susikabina blogio šokyje ant civilizuoto, tvarka grįsto pasaulio grindinio. Kol kas grindinys laiko abiejų trypimą, o šokio sūkuryje apsvaigusi meška nejaučia, kad drakono apkabinimas virsta vis labiau spaudžiančiais mirtinais gniaužtais.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paskelbė apie kariuomenės prašymą į kariuomenę pašaukti (mobilizuoti) iki 500 000 Ukrainos piliečių, bet sakė, kad dar neapsisprendė, ar jam pritars. Toks viešas pareiškimas Kijeve sukėlė nevienareikšmiškus jausmus: daugelis žmonių sako, kad kovai su Rusija reikia daugiau karių, tačiau kai kurie mano, kad tai beprasmiška, jei nebus gauta daugiau ginklų.
 
Viešas šimtų tūkstančių karių trūkumo Ukrainos pajėgose atskleidimas rodo du dalykus. Pirma, V. Zelenskis nežino, ką daryti, ir taip demonstruodamas savo silpnumą bando prasizonduoti visuomenės nuotaikas bei sulaukti iš jos palaikymo. Antra, tas, deja, rodo ir patvirtina mūsų skaičiavimus, kad fronte ima trūkti pagrindinio „resurso“ – žmonių. Būtent apie žmonių trūkumą galvojo Kremlius pereidamas į ilgą sekinantį karą. Surovikino logika čia paprasta – kol fronte naikinamos driskyno „atliekos“, Ukrainos pusėje žūva labiausiai motyvuoti, paruošti, patriotiškai nusiteikę piliečiai, šviesuomenė. Tuo tarpu orda mokosi iš klaidų, atstatinėja savo puolamąjį potencialą ir ruošia motyvuotus žudikus. Motyvuotus, nes dabar jie veržiasi į Ukrainą ne tik žudyt, prievartaut ir grobt, bet taip pat keršyti už savo žuvusius giminaičius, pažįstamus ar draugus.
 
Ukraina smogė Rusijos ryšių tinklo mazgui aneksuotame Kryme, kuriuo naudojasi Rusijos oro ir kosmoso pajėgos. Trečiadienio rytą Juodosios jūros pusiasalyje buvo surengtos dvi atakos. Buvo sužeistas FSB pasienio tarnybos darbuotojas, sugadinta įranga ir palydovinė antena. Atakai Ukraina panaudojo Didžiosios Britanijos tiekiamas iš oro paleidžiamas sparnuotąsias raketas "Storm Shadow".
 
Naktį Rusijos okupantai atakavo trimis kryptimis naudodami "Shahed" tipo atakos bepiločius orlaivius iš Chaudos - okupuotas Krymas, Primorsko-Achtarsko ir Kursko - RF. Priešlėktuvinė gynyba veikė 12 rajonų.
 
"Iš viso užfiksuoti 35 paleidimai. Gynėjams pavyko numušti 34 iš 35 paleistų priešo smogiamųjų bepiločių orlaivių", - sakoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pranešime.
 
Driskiai puolė Kupjansko, Limano, Bachmuto, Avdijivkos, Marijinkos ir Zaporožės kryptimis, iš viso per parą įvyko 99 kariniai susirėmimai. Orda patiria didžiulius personalo ir technikos nuostolius ir yra stabdoma visuose fronto ruožuose.
 
↞ Trumpai ↠
 
Rusijoje pradedamas FSB pasakų departamento sugalvotas „prezidentų rinkimo“ šou. Vakar buvusi televizijos žurnalistė Jekaterina Duncova pateikė savo kandidatūrą į kovo mėnesį vyksiančius imituojamus Rusijos prezidento rinkimus. J. Duncova ragina nutraukti „konfliktą“ Ukrainoje ir paleisti politinius kalinius, įskaitant „opozicijos lyderį“ Aleksejų Navalną.
 
Pirmoje muilo operos serijoje, „kandidatė“ pateikė dokumentus Centrinės rinkimų komisijos pareigūnams. Antroje šou serijoje numatytas veiksmas, kai Duncova „renka“ 300 000 parašų, remiančių jos kandidatūrą, iš visos Rusijos. Tą ji turi padaryti iki sausio 31 d.
 
Laukiame nesulaukiame, kada ir kurioje serijoje pasirodys kitas „garsus“ aktorius – karo nusikaltėlis Strelkovas – Girkinas.
 
Trečiadienį Vokietijos prokurorai pranešė, kad sieks konfiskuoti daugiau kaip 720 mln. eurų iš vienos Rusijos finansų įstaigos sąskaitos Frankfurto banke - tai pirmas toks bandymas šalyje. Vokietijos valdžios institucijos jau anksčiau ėmėsi įšaldyti Rusijos turtą, reaguodamos į Maskvos invaziją į Ukrainą 2022 m., tačiau bandymų konfiskuoti pinigus dar nebuvo.
 
Drąsiau, nereikia bijoti. Pinigai labai reikalingi Ukrainai.
 
Jemene veikiantys husiai paleido balistines raketas į laivus Raudonojoje jūroje. Taikiniais buvo komerciniai laivai, kurie gabena krovinius į didžiuosius Europos ir Azijos uostus ir iš jų. Husių grupuotė šį žingsnį apibūdino kaip atsaką į Izraelio vykdomą karinį puolimą prieš "Hamas" teroristus.
 
Balistinės raketos husių teroristų rankose yra labai blogas ir tikrai didžiulį nerimą keliantis signalas. Mes manėme, kad balistines raketas husiams galėjo perduoti Iranas, bet vis daugiau atsiranda svarstymų, kad ne Teheranas, o Pekinas gali būti „netyčia“ prisidėjusi prie balistinių raketų technologijų, patekusių į husių sukilėlių rankas, platinimo.
 
Vakar Rusijos teismas "Alphabet" priklausančiai bendrovei "Google" skyrė 4,6 mlrd. rublių (50,84 mln. JAV dolerių) baudą už tai, kad ši neištrynė vadinamosios "netikros" informacijos apie „konfliktą“ Ukrainoje ir kitas temas.
 
Hm. Kodėl gi bendrovei „Alphabet“ neskyrus 46 mlrd. rublių (508,4 mln. JAV dolerių) baudos Rusijai, už „netikrą“ teismą ir baudą?
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Kaimuky vis kas nors kur nors ką nors prisišneka.
 
Štai vokiečiai teigia, kad kažkokie mulkiai iš KAM prisišnekėjo, neva Vilnius neturi reikiamų finansų Vokietijos brigados kariams ir jų šeimų nariams priimti ir patogiai apgyvendinti.
 
Prezidentūros patarėjas prisišnekėjo apie „valstybininkus“ ir „jų klaną“, kataras esą kaip kokis tai Sicilijos Nuova costra aštuonkojis, apraizgęs valstybės medžio šaknis, siurbia iš jo syvus. Su dideliu nekantrumu laukėme, kad dar būtų ir a.a. Kedys su visu „pedofilų klanu“ įtrauktas, ale gi mat dar ne šį kartą.
 
(Gal kas kur nors matė Neringą?)
 
Politikai, ekspertai, analitikai, tarnautojai, ministrai ir Seimo nariai – visi vienodi, visi žmonės, visi prisišneka. Gal būtų tik kažkiek keista, kad po tokių prisišnekėjimų, jie ir toliau lieka savo šiltose prisišnekėtojų kėdėse, kad galėtų toliau tęsti savo barzdotus prisišnekėjimus.
 
Iš kitos pusės – šventės, žmonėms reikia reginių, cirko, juoko, šurmulio.
 
Tad ir Seimo narys iš kalėjimo vežamas į posėdį yra prisišnekėjimų kaimukio duotybė, faktas, o ne kokia nors „rinkiminė“ muilo opera.
 
Kaip kad kaimyninėje teroristų ir karo nusikaltėlių valdomoje, kariaujančioje šalyje.
 
↡ Nuotraukoje: ukrainiečių karys tvirtina sprogmenį prie bepiločio. Vitalii Nosach/Global Images Ukraine/Getty Images
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt
 



62 views0 comments
bottom of page