top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

SUOMIJA – NATO NARĖ (2023 04 04)

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šią savaitę lankysis Varšuvoje. Jis ketina susitikti ir su politiniais lyderiais, ir su eiliniais ukrainiečiais bei lenkais. Vizitas numatytas trečiadienį, o prezidentą lydės jo žmona Olena Zelenska.

Pasak Lenkijos prezidento A. Dudos tarptautinio biuro vadovo M. Przydaczo, abu valstybės vadovai aptars saugumo klausimus, regioninę politiką, ekonominį bendradarbiavimą, istorinius abiejų kaimynių santykius, taip pat Ukrainos grūdų ir kitų žemės ūkio produktų tranzitą per Lenkiją.

Zelenskis po to susitiks su ukrainiečiais ir lenkais Varšuvos karališkojoje pilyje. Zelenskis sako norįs paprastiems lenkams padėkoti už pagalbą ukrainiečiams.

Tačiau gali būti, kad susitikimas su eiliniais lenkais nebus lengvas. Kremliaus agentai ir penktoji kolona Varšuvoje intensyviai dirba nuteikdami lenkus prieš Zelenskį ir Ukrainą. Lenkijos ūkininkai skatinami protestuoti prieš mažėjančias grūdų ir produkcijos kainas bei sandėlių trūkumą. Esą dėl susidariusios padėties yra kaltas didžiulis produkcijos srautas iš Ukrainos, kuris buvo skirtas tranzitui į trečiųjų šalių rinkas, bet dėl neaiškių priežasčių užsilaikė Lenkijoje.

Maskva intensyviai dirba ir gilindama priešpriešą dėl istorinių klausimų. Vėl keliamas Stepano Banderos klausimas, dėl kurio esą buvo pralietas kraujas tarp lenkų ir ukrainiečių, gyvenusių prieš Antrąjį pasaulinį karą buvusioje Lenkijos teritorijoje, kuri dabar yra Vakarų Ukraina.

Nežiūrint įtemptų santykių regimybės, Rusijai nepavyko sabotuoti Lenkijos politikos ukrainiečių pabėgėlių atžvilgiu. Bėgdami nuo Rusijos vykdomo genocido, užsiregistravo ir šiuo metu Lenkijoje saugiai gyvena daugiau kaip 1,5 mln. ukrainiečių pabėgėlių.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas vakar informavo, kad Vakarų sąjungininkės Ukrainai jau išsiuntė 65 mlrd. eurų karinės pagalbos. Rusijai tęsiant brutalią invaziją ir taikos derybų miražui sklaidantis po Kinijos didžiojo Xi vizito į Maskvą, Aljansas pasirengęs didinti paramos apimtis.

"Negalime leisti, kad Rusija toliau kėsintųsi į Europos saugumą", - sakė J. Stoltenbergas spaudos konferencijoje Briuselyje ir pridūrė, kad "nėra jokių ženklų, jog Putinas ruošiasi taikai. Jis ruošiasi dar didesniam karui".

Šiandien Briuselyje susitikę NATO užsienio reikalų ministrai aptars, kaip galėtų padidinti savo paramą, įskaitant tolesnį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų stiprinimą. J. Stoltenbergas pažadėjo, kad "mūsų parama yra ilgalaikė."

Be to, šiandien Suomija taps NATO nare. Karinis aljansas priims Suomiją kaip savo 31-ąją narę per vėliavos pakėlimo ceremoniją NATO būstinėje Briuselio pakraštyje. Ceremonijoje dalyvaus ir Suomijos prezidentas Sauli Niinisto bei jo vyriausybės ministrai.

"Tai bus gera diena Suomijos, Šiaurės šalių ir visos NATO saugumui", - vakar sakė J. Stoltenbergas.

Putino karo nusikaltimai ir genocidas, vienok, sustiprino ir Aljansą, ir mūsų, Lietuvos, saugumą. Ukrainiečių kraujas ir valia ginant savo laisvę ir stiprinant mūsų saugumą žymi ir per metus pasikeitusį vakariečių mąstymą. Nukritus naftos ir dujų akiniams, pagaliau vokietis ir italas mato Rusiją tokią, kokia ji yra – durtuvais užbadanti prieš tai negyvai išprievartautų motinų vaikus.

Tuo pat metu teroristinės Rusijos taip vadinamo parlamento pirmininkas vakar pareiškė, kad Vakarų lyderiai dėl paramos Ukrainos prezidentui V. Zelenskiui turi kraujo ant savo rankų ir kad dėl šios paramos Europos centre buvo sukurta "teroristinė valstybė".

Kremliaus propagandos klasika – kaltinti kitus tuo, kuo esi pats, seniai neveikia. Vakarai ne tik supranta ir įvardina Rusiją kaip teroristinę valstybę. Pasaulio teroristui Nr. 1 išduotas tarptautinio arešto orderis įrodo, kad jie pasiruošę veikti.

Rusijos režimo smogikai vakar sulaikė jauną moterį, kaltinamą sprogdinimu Sankt Peterburgo kavinėje. Jo metu žuvo prokremliškas karinis tinklaraštininkas Vladlenas Tatarskis, kurio tikrasis vardas ir pavardė buvo Maksimas Fominas. Moteris, FSB agentų pristatyta kaip Darja Trepova, vaizdo įraše, išplatintame Rusijos visuomenei sako, kad į kavinę "įnešė statulėlę", kuri "vėliau sprogo". Paklausta, ar žino, už ką ji suimta, moteris atsako, kad už tai, jog "buvo toje vietoje", kur įvyko sprogimas.

FSB cirkas, skirtas mobilizuoti driskius ir tęsti karą Ukrainoje, tęsiasi.

Operacinis lygmuo

Ukrainos kariuomenė jau yra pasirengusi kontrpuolimui, gavusi ginklų iš Vakarų sąjungininkų ir sukūrusi šturmo dalinius. Vienas iš pagrindinių operacijos išbandymų bus nuostolių kompensavimas ir Ukrainos gynėjų, pavargusių po metus trukusio karo, motyvacijos išlaikymas.

Pasak "The New York Times", būsimas puolimas bus išbandymas, kaip pavyks perginkluoti ir atkurti ukrainiečių batalionus, išlaikant motyvaciją ir įgūdžius, kurie anksčiau teikė pranašumą.

"Ukrainos sėkmė kovojant pietryčių lygumose pademonstruotų pasauliui Rusijos karinės galios nuosmukį, sumažintų nerimą, kad karas tapo "įstrigęs", ir tikriausiai paskatintų Ukrainos sąjungininkus toliau ginkluoti ir finansuoti Kyjivą", - teigiama tekste.

Nelaukdami puolimo, Ukrainos išdavikai, kurie padėjo okupantams laikinai okupuotose teritorijose, rengiasi evakuacijai. Berdiansko rajono tarybos pirmininko pavaduotojas Viktoras Dudkalovas "Espresso" sakė, kad jie jau pradėjo kraustytis.

"Turime informacijos, kad tarp kolaborantų prasideda panika. Visi jų pareiškimai apie tai, kad "jokios panikos nėra", nebekelia abejonių. Todėl kolaborantai <...> kraunasi lagaminus ir ruošiasi evakuacijai. Kai kurie iš jų jau perka automobilius, kad galėtų pabėgti nuo Ukrainos teisingumo. Kolaborantai pradeda išvežti turtą ir šeimos narius iš laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų", - sakė Dudkalovas.

Išdavikai jau pamiršo apie savo ateitį okupuotose Ukrainos srityse. Jie įsitikinę, kad driskių bėgimas ir teritorijų išvadavimas yra netolimos ateities klausimas.

Rusija per daugiau kaip metus jau sunaikino arba sugadino apie 1 190 Ukrainos kultūros objektų. Kaip pranešė Ukrainos prezidento kanceliarija, valstybės vadovas Černigovo srityje kalbėjosi su šalyje viešinčia UNESCO generaline direktore Audrey Azoulay.

Zelenskis pažymėjo, kad Rusijos narystė UNESCO yra nepriimtina ir labai svarbu, kad organizacija aiškiai ir tvirtai reaguotų į Rusijos Federacijos karą prieš Ukrainą.

Rusija turi būti pašalinta iš UNESCO. Keista, kad to dar nepadaryta iki šiol.

Taktinis lygmuo

Rusijos okupantai naktį atakavo Odesą ir Odesos regioną, vykdydami bepiločių lėktuvų smūgius. Iš 17 “šachedų“, Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino 14 - vieną virš Mykolajivo srities, o 13 buvo sunaikinta danguje virš Odesos. Vienas bepilotis pataikė į civilinės infrastruktūros objektą, bet žmonių aukų, regisi, pavyko išvengti.

Per praėjusią parą priešas paleido 3 raketas ir sudavė 21 smūgį iš oro, 33 kartus apšaudė iš salvinės ugnies sistemų.

Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė 69 okupantų išpuolius Bachmuto, Avdijivkos ir Marijinkos apylinkėse.

Atskirose Chersono srities Kachovsko rajono gyvenvietėse rusų okupantai ir toliau daro spaudimą vietos gyventojams. Balandžio 2 d. žmonėms buvo uždrausta išeiti iš savo patalpų ir palikti namus. Dienos metu buvo uždarytos visos viešosios vietos: prekybos centrai, parduotuvės, ligoninės ir kt. Atskiruose minėtos vietovės kaimuose pensininkai stovi eilėse, kad gautų pensijas, pinigų visiems neužtenka.

Ukrainos gynėjų aviacija sudavė 5 smūgius okupantų personalo ir karinės technikos sutelkimo vietose. Numuštas rusų žvalgybinis dronas, o artilerija pataikė į driskių susitelkimo rajoną.

Lietuva

Šalyje lankosi Sakartvelo prezidentė Salome Zurabišvili. Du aukščiausi – ne ūgiu – Lietuvoje pareigūnai atvargo su ja privalomus susitikimus. Pasirodę oficialūs komentarai po susitikimų dvelkia siaubingu nuoboduliu ir apatija.

Mes gi tik vos vos norime pūstelt į bebaigiančias plėnimis virsti žiežirbas.

Norite į ES ir NATO? Kodėl gi nepradėjus nuo sankcijų taikymo fiureriui Putinui ir teroristinei Rusijai kartu su kitomis Vakarų valstybėmis?

Nuotraukoje stiebas Suomijos vėliavai tarp Prancūzijos ir Estijos vėliavų prie NATO būstinės Briuselyje. (AP nuotrauka/Virginia Mayo)

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo sumokėto pajamų mokesčio pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai, įmonės kodas 305974366.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624



52 views0 comments
bottom of page