top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

TAIKOS EROS PABAIGA (2024 02 26)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Interviu CNN Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad Europos taikos era "baigėsi".

 

"Pripažinti, kad jos [Europos šalys] turi investuoti į ilgalaikę ginklų gamybą, prireikė per daug laiko. Pripažinkime, kad ginklų gamyba nėra pati populiariausia investicijų sritis Europoje", - sakė jis. "Tačiau dabar vyksta karas. Taikos era Europoje baigėsi. Europiečiai turi pripažinti šį faktą. Nesvarbu, ar tai kam nors patinka, ar ne."

 

Tačiau užsienio šalių lyderiams, kurie atvyksta į Kijevą palaikyti už Europos saugumą kovojančių ukrainiečių, gali atrodyti kitaip. Ukrainos sostinė – dūzgiantis megapolis – beveik niekuo nesiskiria nuo kitų didžiųjų pasaulio miestų, ir jei ne Ukrainos ir kitų šalių vėliavų jūra Maidane bei kur ne kur praeinantys kariai net nesuprastum, kad šalis kariauja išlikimo karą.

 

Gali būti, kad tai – dalis naujos Kremliaus taktikos, nauja normalybė, kai lėtai, labai lėtai slenkantis frontas ir žūstantys bei luošinami ukrainiečių kariai ir civiliai yra kažkur ten, toli. Tai apgaulinga ramybė, hipnotizuojantis smauglio žvilgsnis, kurio kitas ėjimas – staigus judesys, ir auka dūsta spaudžiama, sulaužytais šonkauliais, negalėdama įkvėpti, tik išvėpti.

 

Tuo tarpu JAV Kongrese respublikonai ir toliau delsia su pritarimu paramai, Atstovų Rūmų pirmininkas Maikas Džonsonas net nepakvietė balsuoti dėl užpraėjusią savaitę Senate priimto įstatymo projekto. Vėl pasigirsta siūlymai, esą Ukraina ir Vakarų šalys turėtų pasinaudoti akivaizdžiu Rusijos noru derėtis.

 

Mes gi klausiame, derėtis su kuo ir dėl ko? Pripažinti užgrobtas teritorijas? Avdijivkoje keliems šimtams likusių civilių ukrainiečių jau dalijami driskyno pasai. Su kuo sudaryti taikos sutartį? Kuris iš Kremliaus karo nusikaltėlių yra tas, kuriuo galima tikėti ir kurio parašas ant taikos sutarties kažką reiškia? Mes visi suprantam, kad bet kokia pasirašyta paliaubų ar taikos sutartis Maskvoje net nebus naudojama vienai vietai nusivalyti.

 

Taigi, iš tiesų, Dmytro Kuleba yra teisus sakydamas, kad Vakarų Europa gyvena naujos taikos sąlygomis. Į ją dar neįžengė kruvina driskiaus iš Kremliaus kanopa, joje dar nevyksta plataus masto karas, bet jis alsuoja į pakaušį. Ne politinėje – geografinėje Europoje kasdien fronto linijoje žūva dešimtys ir šimtai europiečių, o už sąlyginio Aljanso skėčio niekas nėra saugus nuo raketų smūgių.

 

Tiesą pasakius, realybė ta, kad ir po Aljanso skėčiu, pafrontės valstybės gali bet kada, bet kuria akimirką gauti raketų ar dronų krušą. Kai kuriems sprendimų priėmėjams tai atrodo lyg sapalionės iš fantastikos srities. Jiems taip pat atrodė, kad Rusija neokupuos Krymo, kad Minsko susitarimai galios, kad orda nepradės invazijos, o „Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas negali meluoti“.

 

Tiesa ta, kad Rusijos fiureris ruošiasi paskelbti apie prorusiško Moldavijos nekontroliuojamo Padniestrės regiono aneksiją. Ką senutė Europa atsakys į tai? Pagrūmos vaikščiojimo lazda? Pasivaipys išreikšdama susirūpinimą bedante burna?

 

"Kalbėdamas su kolegomis iš Europos pabrėžiu, kad kiekvienas Europoje pagamintas ginklas ir kiekvienas šaudmuo turėtų tarnauti Europos gynybai. O vieta, kur ginama Europa, yra Ukraina", - sakė interviu Kuleba.

 

Klausimas tik, Europa nori, pajėgia tą suprasti?

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

Rusija ruošiasi naujam puolimui prieš Ukrainą, kuris prasidės gegužės pabaigoje arba vasarą, tačiau Kijevas turi aiškų savo mūšio planą, sekmadienį pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis. Kalbėdamas kitą dieną po antrųjų Rusijos invazijos į Ukrainą metinių, V. Zelenskis sakė, kad Kijevui ir jo Vakarų sąjungininkams gyvybiškai svarbu išlikti vieningiems, ir pakartojo, kad Ukrainos pergalė priklauso nuo nuolatinės Vakarų paramos.

 

"Mes ruošimės jų puolimui. Manau, kad jų puolimas, prasidėjęs spalio 8 d., nedavė jokių rezultatų. Mes, savo ruožtu, parengsime savo planą ir jo laikysimės", - žurnalistams Kijeve sakė V. Zelenskis.

 

Jis taip pat pridūrė, kad nuo 2022 m. vasario mėn. žuvo 31 tūkst. ukrainiečių karių, pateikdamas pirmąjį oficialų skaičių per daugiau nei metus bei sakė, kad karių rotacija bus itin svarbi karo veiksmams, ir pabrėžė, kad Ukraina turi geriau parengti savo rezervines pajėgas.

 

Tačiau su prezidento žodžiais lietingą vakar vakarą prie Maidano nenorėjo sutikti nei lietuvis karys savanoris Žygimantas, šaukiniu Ziggy, nuo pat pirmųjų dienų kariaujantis karščiausiuose fronto taškuose, nei jo ukrainietis komandos vadas.

 

Pyd**ai veržiasi per visus plyšius ir mums kritiškai trūksta amunicijos, sakė jie. Žuvusiųjų ukrainiečių skaičius gali būti tris kartus didesnis, nes daugybė dingusiųjų be žinios prie oficialių, patvirtintų žūčių, nėra įskaičiuota, sakė mūsų pašnekovai.

 

 

↞ Trumpai ↠

 

JAV Centrinė žvalgybos agentūra Ukrainoje turi 12 slaptų bazių, kurios padeda stebėti Rusijos ginkluotųjų pajėgų veiksmus ir rinkti svarbius duomenis. "Ukrainos miškuose esantys pasiklausymo postai yra dalis CŽA remiamo per pastaruosius aštuonerius metus sukurto šnipinėjimo bazių tinklo, įskaitant 12 slaptų vietų palei Rusijos sieną", - teigiama The New York Times publikacijoje.

 

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį pareiškė, kad Izraelio karinis puolimas piečiausiame Gazos ruožo mieste Rafoje gali būti "šiek tiek atidėtas", jei bus pasiektas susitarimas dėl kelias savaites truksiančių Izraelio ir "Hamas" paliaubų, ir teigė, kad pradėjus puolimą per kelias savaites bus pasiekta visiška pergalė šioje teritorijoje.

 

Sekmadienį Katare buvo atnaujintos specialistų lygio derybos, pranešė Egipto valstybinė televizija "Al Qahera TV", cituodama Egipto pareigūną, kuris sakė, kad po to Kaire vyks diskusijos, kurių tikslas - pasiekti ugnies nutraukimą ir paleisti dešimtis Gazoje laikomų įkaitų bei Izraelio įkalintų palestiniečių.

 

Kijevo teigimu, maždaug pusė Vakarų įsipareigotos pagalbos Ukrainai negaunama laiku. "Šiuo metu įsipareigojimas nereiškia pristatymo", - sekmadienį sakė Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas. "Penkiasdešimt procentų įsipareigojimų neįvykdoma laiku".

 

"Kai įsipareigojimas nevykdomas laiku, mes prarandame žmones, prarandame teritoriją", - pridūrė jis.

 

Vakar kariaujančioje kaimynėje Baltarusijoje vyko rinkimų farsas. Parlamento ir vietos valdžios „rinkimai“ įvyko, nepaisant kai kurių opozicionierių raginimo juos boikotuoti. Šaltinių duomenimis, į valdžios imitatorių pozicijas bus „išrinkti“ visiški beraščiai analfabetai, be išsilavinimo, patirties, mąstymo užuomazgų, bet ištikimi bulvių kolūkio pirmininkui Lukašenkai.


⥁ Lietuvoje ⥀

 

Kol šalyje nerimsta raudos ir audros dėl JAV atsargos generolo B. Hodžes pasisakymų ir kitų savo ir užjūrio ekspertų niuksų už valstybės saugumą atsakingiems pareigūnams ir politikams pagaliau atsibusti, užmaskuotame vieno nedidelio Ukrainos miesto rūsyje vyksta naujausių ir technologiškai pažangiausių Ukrainos FPV dronų surinkimo ir pristatymo į frontą darbai.

 

Tarptautinėje komandoje dirba beveik visų didžiausių NATO šalių savanoriai, o jau ne kartą pasižymėjęs dronų pilotas atvirai juokiasi iš begalvių, kvaksinčių apie manevrą tankais ir rodo dviejų dienų senumo įrašą, kuriame taškoma driskių sunkioji technika ir patys ginkluoti valkatos.

 

Vieną ordos skėrį sunaikinti kainuoja maždaug 2-3 tūkstančius eurų, tanką – tris keturis kartus daugiau.

 

Išgirdę, kad Lietuva perka „Switchblade“ bepiločius ir juos saugos sandėlyje karui, kuris, kaip planuojama, vyks po 5 – 8 metų, vyrai prapliumpa juoku.

 

Žiūrėkit, sako jie, jau dabar vyksta technologijų karas. Šitie dronai, kurie dabar rusams kelia daugybę rūpesčių, po pusmečių bus beverčiai. Kiekvieną dieną mes sugalvojame kažką naujo, o po savaitės rusai suranda tam priešnuodžių. Tobulinimas ir kontr-priemonių vystymas vyksta 24/7, kas bus po 5-8 metų nežino niekas.

 

Mes klausome, ir jaučiamės ne tik, kaip namie. Paradoksalu, kad čia, kare, tarp kiekvieną dieną fronte mūšiuose dalyvaujančių karių mes ilsimės: mums nereikia kartoti to paties po dešimt ar daugiau kartų, mums nereikia nieko įrodinėti, mūsų nelaiko karo kurstytojais, neišmanėliais, eGzpertais ir t.t., ir pan.

 

Šie kariai tik patvirtina, ką matėme ir girdėjome prieš du metus, prieš metus.

 

Karas nestovi vietoje. Driskiai mokosi kariauti realiame mūšyje.

 

Mes gi, savo šalyje, mokomės kariauti karą iš pasenusių vadovėlių, kuriuos parašė žmonės, niekada gyvenime nebuvę mūšio lauke. Mokomės iš dešimties metų senumo pamokų apie karą, kurį planuojame kariaut po dešimties metų.

 

Būtų juokinga, jei nebūtų graudu.

 

↡ Nuotraukoje: naujos technologijos numuštas driskių FPV modelis, kurio dalys pagamintos, ačiū Dievui, driskyne.

 

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications

 



121 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page