top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

TERORO AKTAS HIDROELEKTRINĖJE NESUSTABDO UKRAINOS KOTRPUOLIMO (2023 06 09)

Geopolitinė padėtis

Ukraina yra svarbiausia NATO partnerė ir ji tikrai taps Aljanso nare, šis klausimas jau išspręstas, teigia NATO generalinio sekretoriaus padėjėja viešajai politikai Baiba Braže. Ji paaiškino, kad NATO bendradarbiauja su Ukraina dėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų: "Sprendimas, kad Ukraina ateityje taps NATO nare, jau yra, jis buvo priimtas dar 2008 m. Bukarešte. Tuomet lyderiai sutarė, kad Ukraina turi tokią perspektyvą", - pažymėjo Braže.

Šypt šypt, plekšnojant per petį tikintiems šiais žodžiais, nors pati juos sakančioji jais netiki. Pažadas viso labo tėra pažadas. Kad ir koks kilnus bebūtų ir gražiai skambėtų. Todėl dar kartą kartojame, jog Ukrainą būtina priimti į NATO jau dabar, ir tik tokiu būdu karas bus sustabdytas. Taip, mes suprantame, jog pagal dabartines žaidimo taisykles to padaryti „neįmanoma, nekontroliuojant sienų“, todėl Ukraina, greičiausiai, bus priimta į NATO po daug daug metų, nukraujavusi ir išdraskyta. Jei iš viso dar bus ką priimti.

Tačiau mes teigiame, kad įstatymus, taisykles kuria ir priima žmonės. Viskas priklauso nuo valios ir nuo to, kas vyksta sprendimų priėmėjų galvose. Kol kas, panašu, jog sprendimų priėmėjams paranku, kad Ukrainoje ir toliau lietųsi kraujas ir būtų naikinama infrastruktūra. Jei Vakarų, o ir Lietuvos politikus būtų valdęs toks pat „politinis pragmatizmas“ 1990-iais, koks šiuo metu yra „ant bangos“, mūsų šalis būtų laisvę mačiusi kaip savo ausis. Žinoma, kad anuomet tai „buvo neįmanoma, neracionalu, pavojinga“ kaip ir priimti Lietuvą ir kitas Baltijos šalis į NATO. Bet Lietuva tai padarė. Kur tokie šios dienos lyderiai?

Ukrainos užsienio reikalų viceministras Andrijus Melnikas teigia, jog pasaulio reakcijos į Kachovsko hidroelektrinės sprogdinimą stoka gali paskatinti Putiną įvykdyti daugiau baisių nusikaltimų. Melnikas pažymėjo, kad po to, kai rusai įžengė į "naują karo dimensiją", pasaulio bendruomenė išreiškė tik susirūpinimą.

Nesupranta ukrainiečiai, kad „susirūpinti“ vasaros malonumais besimėgaujančiam ir jachtoje levituojančiam Europos klerkui reikia titaniškų pastangų. Reikia džiaugtis, kad baisi tragedija Ukrainoje iš viso pastebėta.

Vengrija turi Rusijoje pastatytą branduolinę jėgainę, kurią planuoja plėsti kartu su "Rosatom", todėl Ukraina nusiuntė Europos Komisijai notą dėl galimo šių šalių intensyvesnio bendradarbiavimo branduolinės energetikos srityje. "Rosatom" yra Putino režimo, kuris remia savo teroristinę veiklą ir kelia pavojų branduoliniams objektams, dalis. Tikimės, kad ankstesnis sprendimas dėl "Rosatom" branduolinio reaktoriaus projekto Vengrijoje bus persvarstytas. Katastrofos Kachovsko hidroelektrinėje ir Zaporožės AE okupacijos fone tokie žingsniai atrodo nerealūs", - teigia Ukrainos premjeras Denisas Šmyhalas.

Žiniasklaidos duomenimis, didžiąją dalį projekto Rusija finansuos 10 mlrd. dolerių paskola, o Vengrija sumokės likusius 2,4 mlrd. dolerių.

Dar vienas barbarų Trojos arklys Europoje. Ar ne dėl to ES valdininkai taip dreba dėl Lenkijoje kilusios derusifikacijos iniciatyvos? Matant tokius procesus, mums kyla klausimas, kaip Vakarai ruošiasi kariauti su Rusija, su ja tuo pačiu bendradarbiaudami. Kitas klausimas – kaip ten reikalai su nematomai-matomais „Rosatom“ čiuptuvais Lietuvoje?

Pranešama, kad po Rusijos teroro akto Kachovkos hidroelektrinėje Ukraina aštriau kelia klausimą dėl lėktuvų F/A-18 tiekimo. Vakarai esą aptaria galimą naikintuvų F/A-18 tiekimą Ukrainai kartu su jau sutartu F-16 tiekimu.

F/A-18 yra amerikiečių universalus atakos lėktuvas, sukurtas praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje, pagrindinis JAV karinio jūrų laivyno kovinis orlaivis.

Atsargiai! Toliau – informacinė mina.

Rusijos teroro naujienų agentūra "Tass" pranešė, jog Rusijos teritorijose užlieta iki 14 000 namų ir evakuota beveik 4 300 žmonių. Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba praneša, kad iš užlietų teritorijų buvo evakuoti 1 995 žmonės, tarp jų 103 vaikai. Teigiama, jog užtvankos griūties priežastis lieka neaiški. Ukraina kaltina Rusiją susprogdinus statinį, o kai kurie ekspertai teigia, kad tai galėjo įvykti dėl karo metu padarytos žalos ir aplaidumo.

Tokius ir panašius informacinius patiekalus, tiksliau dezinformaciją platina ne viena save gerbianti Vakarų žiniasklaidos priemonė, teigiant, jog „abi pusės kaltina viena kitą“. Mes suprantame, jog žiniasklaida turi remtis abejomis pusėmis, siekdama objektyvios informacijos. Tačiau šiuo atveju remiamasi ne dviejų pusių informacijos principu, o vaikų žagintojų ir jų mamų žudikų informacija. Ar taip pat žurnalistai elgtųsi ir tuomet, jei į jų šeimos namus įsiveržtų reketininkai, nupjautų tėvui galvą, išžagintų motiną, išprievartautų vaiką, pastarieji šauktųsi pagalbos, o skelbiant informacija būtų teigiama, jog „abi pusės kaltina viena kitą“.

Deja, Rusijai pavyksta mulkinti informacinėms atakoms neatsparius Vakarus ir pačių okupantų sukurtą naratyvą įbrukti į vakariečio smegenis.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį Rusijos okupantai atakavo Ukrainą Irano smogiamaisiais bepiločiais lėktuvais "Shahed-136/131" ir sparnuotosiomis raketomis X-101 / X-55. Ukrainiečiai sunaikino 10 bepiločių orlaivių ir keturias raketas, kurios buvo paleistos Kaspijos jūros rajone iš keturių strateginių bombonešių Tu-95MS. Žytomyro srityje raketos pataikė į gyvenamąjį rajoną. Šeši namai sugriauti, dešimtys apgadinta. Yra aukų ir nukentėjusiųjų.

JAV duomenimis, Ukrainai bandant pralaužti Rusijos linijas patiriamas "stiprus pasipriešinimas", patiriami nuostoliai. Teigiama, jog Ukrainos pajėgos patyrė sunkiosios technikos ir karių nuostolių, nes susidūrė su didesniu nei tikėtasi Rusijos pajėgų pasipriešinimu. Esą šarvuočių, tarp kurių yra ir JAV tiekiami MRAP, nuostoliai "dideli".

JAV ir Vakarų pareigūnų teigimu, Ukrainos kontrpuolimas užtruks ir kels didelį pavojų Ukrainos personalui ir įrangai, įskaitant Vakarų tiekiamas sistemas.

Ukrainos kariai pasistūmėjo 1,6 km į priekį flanguose prie Bachmuto. Sunaikinta 120 okupantų, 184 sužeisti. Panašu, jog ukrainiečiai „čiupinėja“ priešą, ieškodami silpnų vietų, o surengta katastrofa hidroelektrinėje niekaip nepaveikė kontrpuolimo eigos.
Rusijos karo ir teroro ministras Sergejus Šoigu vakar paragino paspartinti karinės technikos pristatymą į fronto linijas Ukrainoje. Šoigu šį prašymą išsakė galimai lankydamasis Rusijos Vakarų karinės apygardos kariuomenės daliniuose. Tuo būdu Šoigu pakeitė kitą Putino draugą Šarikovą – Prigožiną ir tęsia kovinės dvasios kėlimo misiją driskių gretose.

"Padėtis okupuotose Chersono srities dalyse yra visiškai katastrofiška. Okupantai tiesiog palieka žmones baisiose sąlygose. Be pagalbos, be vandens, palikti ant namų stogų apsemtose bendruomenėse", - teigia V. Zelenskis. Potvynis tęsiasi 600 kvadratinių kilometrų plote Ukrainos kontroliuojamame dešiniajame Dniepro krante ir Rusijos kontroliuojamame kairiajame krante, sakė Chersono srities gubernatorius. Vidutinis užtvindymo lygis siekia 5,61 metro. Po vandeniu yra 600 kvadratinių kilometrų Chersono srities teritorijos, iš kurių 32 proc. sudaro dešinysis krantas ir 68 proc. kairysis krantas.

Rusai atakuoja ir apšaudo Chersoną, evakuojant žmones iš užtvindytų miesto dalių. Apie tai praneša Chersono srities karinės administracijos vadovas Aleksandras Prokudinas.

Trumpai

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis lankėsi nuo potvynio nukentėjusiame pietiniame Chersono regione, kad įvertintų situaciją rusų teroristams sugriovus Kachovkos užtvanką. Dabar užtvindyta apie 80 gyvenviečių, gyventojai evakuojami.

Ukraina visais lygmenimis ragina tarptautinius partnerius sugriežtinti sankcijas Rusijos Federacijai, kad būtų susilpninta Rusijos karo mašina.

Maskva atsakys į Bukarešto žingsnį išsiųsti daugiau kaip 50 Rusijos diplomatų, teigia teroristinis Kremlius. "Rusija atitinkamai reaguos", - teigia užsienio teroristo Lavrovo ministerija, kuri greičiausiai išsiųs iš kloakos atitinkamą kiekį Rumunijos diplomatų.

Dėl Kanadoje kilusių gaisrų Kanados ir JAV miestuose dangus pasidengė dūmais. Kanadoje dega šimtai miško gaisrų, nuo kurių kenčia milijonai Šiaurės Amerikos gyventojų, o tam tikrose Jungtinių Valstijų dalyse miestus gaubia dūmų rūkas. JAV nacionalinė meteorologijos tarnyba pratęsė oro kokybės pavojaus signalus vietoms rytinėje pakrantėje. Tirštų oranžinių dūmų smogas apgaubė Niujorką. Baltieji rūmai dėl prastos oro kokybės atideda "Pride" renginį. Valdžios institucijos ragina JAV ir Kanados gyventojus likti namuose, kad būtų išvengta galimo kenksmingų kietųjų dalelių poveikio sveikatai. Kol kas nežinoma, kokią žalą sveikatai padarys kilę gaisrai, tačiau pasekmės neišvengiamos. Teigiama, jog gaisrų dūmai gali pasiekti net Norvegiją.

Tai, ką šiuo metu visi matome, jaučiame ir patiriame – staigūs klimato pokyčiai, kurios įtakojo ir įtakoja mūsų beribis vartojimas, miškų, gyvūnų naikinimas. Liūtys vienose pasaulio vietose, sausros ir gaisrai kitose byloja, jog yra visiškai išbalansuota natūrali gamtos „biologinė pompa“, sutrikę natūralūs sezonų orų kaitų procesai.

Lietuvoje

Sostinėje pavyko sustabdyti medžių naikinimą. Vilniaus valdžia rodo pavyzdį nustoti miestų ir miestelių aikštes versti plynomis keptuvėmis. Tikime, jog ateis laikas, kuomet brandaus medžio kirtimas mieste bus stabdomas ne tik milijoninėmis baudomis, bet smerkiamas lygiai taip pat, kaip moters, vaiko, gyvūno mušimas.

Nesiliauja pasipiktinimų banga dėl žiauraus elgesio prieš gyvūnus. Kažkas lupinėjo šernams dantis, mušė šunį, o dabar suspardė ir užmušė stirną. Tokių istorijų gausu vos ne kas mėnesį. Deja, visos tokios sadistų akcijos baigiasi juokingomis baudelėmis, informaciniu nulinčiavimu ir užmėtymu prakeiksmais Facebook‘e.

Tai liudija apie mūsų visuomenės mentalinį ir dorovinį atsilikimą bei politinės lyderystės nebuvimą. Labai norint, visas šias problemas galima išspręsti vienerių metų bėgyje, priimant Vokietijoje ar Jungtinėje Karalystėje veikiančius įstatymus. Kuomet už šuns padarymą bešeimininkiu tektų susimokėti 25 000 eurų ar už stirnos užmušimą atsėdėti 5 metus kaliūzėje, tokie nusikaltimai išgaruotų, kaip kamparas.

Tačiau kol kas trūksta ir noro, ir laiko, ir politinės valios. Tarsi einam į Vakarus, o elgiamės, kaip barbarai iš rytų. Kaip sakė Mahatma Gandi: „Tautos didybė ir moralinė pažanga gali būti vertinama pagal tai, kaip elgiamasi su jos gyvūnais“.

Nuotraukoje – F/A 18 „Hornet“.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw



34 views0 comments
bottom of page