top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

“TRUMPO SINDROMAS” PASAULYJE IR LIETUVOJE (2023 12 19)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
JAV šokiravo naujausias Donaldo Trumpo šou, kurio metu būsimas kandidatas į supervalstybės prezidento postą pareiškė, jog imigrantai "nuodija JAV kraują” ir teršia visą pasaulį. Trumpas nesivaržydamas citavo ir savo draugelį Putiną, kalbėdamas apie Amerikos demokratijos “supuvimą”.
 
JAV politologai kaip mat bedė pirštu į Hitlerio manifestą "Mein Kampf” ir priminė nacių fiurerio kalbas apie migrantus, kuriose buvo skelbiama, kad vokiečių kraują "nuodija" žydai.
 
D. Trumpas šią nacistinę frazę kartoja ne pirmą sykį, kas leidžia manyti, jog ji taps politiko rinkiminiu lozungu. Praėjusį mėnesį Trumpas savo politinius varžovus pavadino "parazitais" - dar vienu nacių mėgtu epitetu.
 
Buvęs JAV prezidentas kai kuriose rinkimų apklausose pirmauja prieš J. Bideną.
 
Mūsų visiškai nestebina tokie Trumpo pareiškimai, nestebina jo populiarumas, nenustebins ir pergalė JAV prezidento rinkimuose. Ar Trumpas yra išprotėjęs, nukvakęs, fašistuojantis antžmogis? Ne. Jis tiesiog kalba tai, ko iš jo tikisi masės. Trumpas – masių veidrodis. Jis patinka amerikiečiams, jo žodžiai pateisina milijonų žmonių viltis ir nuoskaudas.
 
Ar tai pavojinga? Taip. Taip, kaip buvo pavojingas Hitleris Vokietijoje, nacių klestėjimo metu, kaip pavojingas Putinas, pateisinantis milijonų rusų imperialistinius lūkesčius bei nuoskaudas. 
 
Tačiau visais šiais atvejais svarbu suvokti tai, jog ne diktatoriai kuria mases, o masės kuria diktatorius. Kitaip tariant, masės juose įkūnija savo neapykantą ir viltį, o diktatoriai tuo sumaniai pasinaudoja.
 
Štai jums atsakymas, kodėl JAV nėra nieko daugiau ir geriau be Trumpo ir Bideno.
 
Tik nesuklyskit galvodami, kad masės – tai būtinai neturtingi, neišsilavinę žmonės. Masių žmogus dažnai yra itin pasiturintis bei garsus visuomenės veikėjas. Tačiau juos visus sieja perdėtas tariamo žinojimo jausmas, siauras mąstymas, visuminio vaizdo aprėpties trūkumas, moralės, filosofinio pamato, inteligencijos nebuvimas. Kitaip tariant – masių žmogus – vienadienis, tik apie save mąstantis, egocetriškas, tamsoje gyvenantis sutvėrimas.
 
Masės žmogus vadovaujasi ne išmintimi, o emocija ir mano, jog šiandieninės civilizacijos gerybės auga ant medžių, kurioms nusiskinti tereikia šiek tiek pinigų.
 
Masių žmogus yra gerokai pavojingesnis, pavyzdžiui, už kriminalinį nusikaltėlį, banditą. Pastarojo veiksmų logika yra visiškai aiški, jo siekiai lengvai nuspėjami, todėl jo keliama grėsmė yra ganėtinai lengvai neutralizuojama. Tuo tarpu masių žmogus elgiasi pagautas emocijų sūkurio. Kol valdžią savo rankose turės šis masių žmogus, tol situacija pasaulyje bus neprognozuojama.
 
Buvęs GRU pareigūnas ir "Wagner" instruktorius pabėgo į Nyderlandus ir paprašė politinio prieglobsčio. Rusų karininkas žada duoti parodymus apie aukšto rango Rusijos pareigūnų nusikaltimus Ukrainoje. Pranešama, jog liudijimas apie karo nusikaltimus jau pateiktas Tarptautinio baudžiamojo teismo prokuroro ir tyrėjų biurui.
 
Įdomu tai, jog GRU karininkas pasirengęs duoti parodymus prieš Putino aplinkos žmogų Vladislavą Surkovą, Kremliaus projekto "Novorosija" ideologą, Dūmos deputatą Aleksandrą Borodajų, generolą majorą Sergej Svid ir kitus.
 
Buvęs aukšto rango "Wagner" instruktorius ir buvęs GRU karininkas pripažino, kad Prigožino dešinioji “Wagner” ranka Dmitrijus Utkinas asmeniškai įsakė vykdyti egzekucijas ir civilių žudynes Ukrainoje bei Sirijoje. Karininkas tai pavadino "Prigožino įsakymais, kuriais buvo vykdoma Putino valia”. GRU karininkas turi informacijos, kaip Rusijos specialiosios tarnybos destabilizavo padėtį Ukrainoje iki “karinės operacijos”.
 
Šio Rusijos GRU diversanto ir “Wagner” konsultanto informacija labai svarbi ir mums. Juolab duomenys “švieži”, o Kremliaus spec. tarnybų metodikos nepasikeitę. Būtų nuostabu, jei olandai gauta informacija pasidalintų su Lietuvos žvalgybos tarybomis.
 
Antra vertus, tai darsyk patvirtina mūsų teigtą informaciją, jog “Wagner” niekada nebuvo privati karinė kompanija, o tiesiogiai Putino valdoma, GRU/FSB kontroliuojama karinė formuotė.
 
Olandų teisėsauga turi pasirūpinti šio GRU perbėgelio gyvybe. FSB ir GRU išdavysčių nedovanoja.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Driskiai pastarąją parą buvo aktyvūs ant žemės. Ore buvo sąlyginai ramu – paleisti du dronai ir raketa Kh-59 , tačiau visi skraidantys objektai numušti. Fronto linijoje įvyko 105 koviniai susirėmimai. Driskiai surengė 62 atakas iš įvairių šaudymo sistemų, kurių metu žuvo ir buvo sužeisti civiliai gyventojai, sugriauti arba apgadinti privatūs gyvenamieji namai, kita civilinė infrastruktūra.
 
Rusai didina minų laukų tankumą palei valstybės sieną Belgorodo srityje. Tai akivaizdžiai rodo, ko paniškai bijo driskių vadai: įsiveržimo iš Ukrainos teritorijos.
 
↞ Trumpai ↠
 
Pentagono vadovas Lloydas Austinas ragina Izraelį imtis skubių veiksmų padėčiai stabilizuoti. "Esu čia su aiškia žinia: Amerikos parama Izraelio saugumui yra nepajudinama ir Izraelis nėra vienišas”, kalbėjo JAV pasiuntinys. Gynybos sekretorius tvirtino, kad JAV sieks užtikrinti saugesnę ateitį izraeliečiams ir palestiniečiams, užtikrinti visų įkaitų Gazoje paleidimą, užtikrinti, kad Izraelis turėtų tai, ko jam reikia gynybai, ir neleisti karui paaštrėti.
 
Izraelis, kaip ir Ukraina, laukia JAV paramos. Paramos nereikėtų, milijardai būtų sutaupyti, jei Vašingtonas būtų laiku smogęs Rusijai. Ar bent jau rimtai pagrasinęs.
 
Gazos ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kuriai vadovauja "Hamas", teigia, kad nuo karo pradžios anklave žuvo daugiau kaip 19 400 žmonių ir 52 000 buvo sužeisti.
 
Izraelis teigia, kad 127 jo kariai žuvo per sausumos operaciją po to, kai spalio 7 d. "Hamas" užpuolė pietų Izraelį.
 
Gazos ruožo skleidžiamą informaciją mes vertiname kaip dezinformaciją, nes ji veikia “Hamas” naudai. Deja, šią dez/informaciją platina pagrindinės pasaulio žiniasklaidos priemonės. Ar tik ne todėl informaciniame kare pirmauja “Hamas“? Dezinformacijos tikslas paprastas: sukelti pasaulio pasipiktinimą Izraelio veiksmais, sustabdyti karinius veiksmus Gazos ruože, tuo pačiu užkonservuojant ir pratęsiant patį konfliktą. Kam tai naudinga, žinote patys.
 
Izraelio kariai vakar likvidavo “Hamas” teroristus, sunaikino tunelio sistemą, bei dronų gamybai skirtą objektą. Sunaikinti ir keletas į Izraelį nukreiptų raketų paleidimo įrenginių.
 
Apklausos Ukrainoje rodo, jog žmonės po truputį nusivilia šalies valdžia. Ukrainiečiai vis mažiau pasitiki prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Šiuo metu prezidentu pasitiki 62 %, nepasitiki - 18 %, tuo tarpu gruodį prezidentu pasitikėjo 84 %, nepasitikėjo 5 %.
 
Didžiausią visuomenės pasitikėjimą išlaiko ginkluotosios pajėgos - ir 2022 m. gruodį, ir dabar Ukrainos kariuomene pasitiki 96 proc. gyventojų. Net 88 proc. ukrainiečių pasitiki generolu V. Zalužnyj ir tik 4 % juo nepasitiki. Jei šie skaičiai įtakoja generolų smegenis ir verčia juos mąstyti apie konkurenciją su Zelenskiu, karo metu tai – didžiausia kvailystė. Įsivaizduokit, kad didžiulių Lietuvą apėmusių gaisrų metu, vietoje to, kad didžiausią pasitikėjimą turinčių ugniagesių vadas ne vadovautų gaisro gesinimui, o sumanytų dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose.
 
Ukraina mažina karinių fronto operacijų apimtis dėl užsienio pagalbos trūkumo. Teigiama, jog tai sąlygojo atidėtas 60 mlrd. dolerių vertės JAV pagalbos paketas ir sustabdytas 50 mlrd. eurų ES finansavimas.
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Vieni politikai sėdi už grotų, kiti metami lauk iš Seimo.
 
Nesivelsime į jokias diskusijas ir nuomonių ringus. Šiandienių įvykių kontekste mums tai įdomu tiek, kiek ilgai politikas-populistas, siekdamas savo tikslų, gali būti masių nešiojamas ant rankų ir nuolat renkamas.
 
Juk nereikia didelio proto rėkauti ir grasinti aptaškyti eiseną mėšlu, tačiau reikia žinių ir įžvalgų, įvertinant, kad tai patiks rinkėjui. Vadinasi, populistai – nėra buki politikieriai, o žmonės, gerai suvokiantys masių valdymo mechanizmus.
 
Laikyseną, kalbėjimo manierą, šūkius, lozungus, skirtus patikti ir įtikti masėms šiame amžiuje vadinsime “Trumpo sindromu”.
 
Į masių žmogų orientuotas politikų veikimas mus domina ir tuo, kas iš tiesų slepiasi po imituojama bukapročio išore. O po visais šiais ir panašiais šou slypi paviršiuje nematomi, tačiau gerai žinomi dalykai: “verslo stogavimas”, lobizmas, „maklės“ viešųjų pirkimų konkursuose, įtaka biudžeto skirstymui, strateginiams įstatymams, atveriantiems duris tam tikroms verslo grupėms.
 
Tad į Seimą nepatekus tam tikram politikui, labai dažnai kojų nagus kremta jį, kaip stogą, išlaikantis verslas.
 
Būtų mūsų valia, masėms balsuoti iš viso neleistumėm. Čia juokaujam, žinoma.
 
↡ Nuotraukoje: Avdijivka, kokso kompleksas, ukrainiečių karys kulkosvaidžiu „lesa“ driskius.
 
Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt
 



120 views0 comments
bottom of page