top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINA BUS REMIAMA TIEK, KIEK REIKĖS. BET NE PER DAUG. (2023 07 13)

Geopolitinė padėtis

Vakar prieš išskrisdamas iš Lietuvos į Suomiją, JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad G7 šalių paskelbta bendra paramos Ukrainai deklaracija „aiškiai rodo“, kad didžiausių pasaulio demokratinių valstybių parama Kyjivui „tęsis ilgai ateityje“.

Kalbėdamas Vilniuje vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime po steigiamojo NATO ir Ukrainos tarybos posėdžio, J. Bidenas sakė, kad Vakarų valstybės prisiima ilgalaikius įsipareigojimus dėl paramos Ukrainos saugumui, kol Ukraina tęs procesą, kuris padės jai tapti visateise bloko nare.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad NATO aukščiausiojo lygio susitikimo rezultatai yra „reikšminga sėkmė Ukrainai“, ir pridūrė, kad namo parsiveža naujų saugumo galimybių.

Pasibaigus susitikimui, J. Bidenas Vilniaus universitete pasakė ugningą istorinę kalbą, kurioje 10 000 žmonių miniai užtvirtino, kad JAV ir jų sąjungininkės nesvyruos remdamos Ukrainą, ir kartu gyrė Lietuvą ir kitas Baltijos šalis už jų pačių istorines kovas už laisvę.

„Laisvės gynimas nėra vienos dienos ar metų darbas. Tai mūsų viso gyvenimo pašaukimas. Visų laikų. Esame pasiruošę būsimai kovai. Mūsų vienybė nesudrebės, pažadu jums“.

Tačiau visa tai – tik labai gražūs žodžiai, ir jie skirti ne tik Ukrainai. NATO dabar turi dvi tarybas ir du susitarimus – vieną su Rusija, kitą – su Rusijos niokojama Ukraina. Tai faktas ir jokios kalbos negali šios politinės šizofrenijos užglostyti. V. Zelenskis dėkojo už Ukrainai suteiktą G-7 paramos deklaraciją, bet vargu ar tai galima vadinti saugumo garantijomis. Todėl Ukrainos prezidentas šypsojosi kameroms, bet jo šypsena buvo liūdna. Ukraina ir toliau gaus ginklų, amunicijos, lėšų, bet mūšio lauke turės su teroristais kovoti viena. JAV nenori byrančios ir nevaldomos Rusijos, vadinasi, to nenori ir NATO. Ukraina bus remiama tiek, kiek reikės, bet ne per daug.

Tuo tarpu Rusija vėl grasina, kad nepratęs Jungtinių Tautų sudaryto susitarimo, pagal kurį grūdai iš Ukrainos patenka į su badu kovojančias pasaulio dalis. Rusijos teroristai nuolat kartoja, kad nėra pagrindo pratęsti Juodosios jūros regiono grūdų iniciatyvos, kuri pirmadienį turi būti pratęsta ketvirtą kartą. Jie grasino tai padaryti ir anksčiau, o vėliau du kartus pratęsė susitarimą dviem, o ne keturiems mėnesiams, kaip numatyta susitarime.

Jungtinės Tautos ir kitos šalys siekia, kad šis susitarimas nebūtų pažeistas, nes Ukraina ir Rusija yra pagrindinės kviečių, miežių, augalinio aliejaus ir kitų maisto produktų, nuo kurių priklauso Afrikos, Artimųjų Rytų ir kai kurių Azijos šalių poreikiai, tiekėjos. Pagal šį susitarimą Ukraina galėjo išsiųsti 36,2 mln. tonų grūdų, daugiau nei pusę jų – besivystančioms šalims.

Todėl užkulisiuose vis garsiau kalbama, kad mainais į maistą, Rusijos bankams esą reikia grąžinti prieigas prie tarptautinės bankinės sistemos, SWIFT.

Galime tik konstatuoti, kad deja, bet teroristinė šantažo taktika tampa kasdieniu, dažnai pasiteisinančiu veiklos modeliu pasaulyje.

Reikšmingi postūmiai

Naktį Rusija surengė dar vieną oro antpuolį prieš Ukrainą. Ukrainos kariuomenė numušė visus 20 paleistų Irano bepiločių orlaivių ir dvi sparnuotąsias raketas „Kalibr“. Pasak Ukrainos karinių oro pajėgų atstovo Jurijaus Ignato, šią naktį rusai atakavo šachedais, sparnuotosiomis raketomis ir balistinėmis raketomis „Iskander-M“, kurias priešas paleido iš okupuoto Krymo. Dauguma bepiločių atakavo Kyjivo sritį. Priešlėktuvinė gynyba virš Ukrainos sostinės sunaikino apie tuziną dronų. Darnickio, Solomenskio, Ševčenkovskio, Obolonskio ir Podolsko miesto rajonuose užfiksuoti krintančių nuolaužų atvejai. Apgadinti gyvenamieji namai, du žmonės sužeisti ir vienas žuvo.

Ukrainos kariai toliau sulaiko priešą ir žengia į priekį. Rusijos okupacinės pajėgos veržiasi Kupjansko, Limano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marijinkos kryptimis. Šiuose fronto ruožuose tęsiasi smarkios kovos. Per dieną čia įvyko daugiau kaip 35 kariniai susirėmimai.

Limano kryptimi naktį rusai nesėkmingai puolė prie Novoselovsko Luhansko srityje, o Šachtersko kryptimi – prie Novomichailovkos. Avdijivkos kryptimi, smarkiai apšaudomi priešo oro ir artilerijos, Ukrainos gynėjai sėkmingai atrėmė rusų atakas Avdijivkos ir Keramiko vietovėse Donecko srityje.

Zaporižės ir Chersono kryptimis rusų okupantai telkia pajėgumus tam, kad užkirstų kelią tolesniam ukrainiečių karių puolimui.

Ukrainos kariuomenė tęsia puolamąsias operacijas Melitopolio ir Berdiansko kryptimis, įsitvirtina pasiektose linijose, artilerijos ugnimi daro žalą nustatytiems priešo taikiniams, įgyvendina kontr-artilerijos priemones.

Bachmuto kryptimi ukrainiečiams pavyko pasistūmėti į priekį, o Taurijos kryptimi ukrainiečių gynėjai per dieną likvidavo daugiau kaip dvi rusų kuopas ir sunaikino dešimtis karinės technikos vienetų.

Trumpai

Kinija prieš kasmetines Taivano karines pratybas, kuriomis siekiama apsisaugoti nuo galimos invazijos, per dvi dienas išsiuntė karinio jūrų laivyno laivus ir didelę grupę karo lėktuvų, įskaitant naikintuvus ir bombonešius, Taivano link, trečiadienį pranešė salos gynybos ministerija. Iš viso Kinijos liaudies išlaisvinimo armija aplink Taivaną pasiuntė 38 karo lėktuvus ir 9 karinio jūrų laivyno laivus, nuo antradienio 6 val. ryto iki trečiadienio 6 val. ryto. Nuo trečiadienio ryto iki vidurdienio Kinijos kariuomenė pakėlėkraidino dar 30 lėktuvų, tarp kurių buvo J-10 ir J-16 naikintuvų. Iš jų 32 kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją – neoficialią ribą, kuri laikoma buferiu tarp salos ir žemyninės dalies. Vėliau trečiadienį vidurio liniją kirto dar 23 lėktuvai.

Į atsargą išėjęs JAV generolas Robertas Abramsas pareikškė, kad „Wagner“ samdinių grupuotės vadas ir butų vagis J. Prigožinas greičiausiai yra arba miręs, arba įkalintas, o jo plačiai nuskambėjęs susitikimas su Rusijos fiureriu Putinu po esą nepavykusio sukilimo greičiausiai buvo suklastotas.

„Mano asmeniniu vertinimu, abejoju, ar dar kada nors viešai pamatysime Prigožiną“, – „ABC News“ sakė R. Abramas. „Manau, kad jis arba pasislėps, arba bus pasiųstas į kalėjimą, arba su juo bus susidorota kokiu nors kitu būdu, bet abejoju, ar dar kada nors jį pamatysime.“

Paklaustas, ar jis mano, kad Prigožinas gyvas, Abramsas atsakė: „Aš asmeniškai nemanau, kad jis gyvas, o jei ir yra, tai kažkur kalėjime“.

Buvęs Rusijos Juodosios jūros povandeninio laivo vadas, kaltinamas dešimčių žmonių nužudymu Ukrainoje ir Kyjivo laikomas įtariamu karo nusikaltėliu, pirmadienį, kaip pranešama, buvo nužudytas pietų Rusijoje, kai ryte bėgiojo.

42 metų Stanislavas Ržickis buvo nušautas septyniais šūviais, kai apie 6 val. ryto bėgiojo tuščiame miesto parke pietiniame Rusijos Krasnodaro mieste, maždaug 145 km nuo Kerčės tilto, jungiančio žemyninę Rusijos dalį su Krymo pusiasaliu.

Ukrainoje dislokuotas aukščiausio rango Rusijos generolas pareiškė/dezinformavo, kad buvo atleistas iš pareigų po to, kai pasiskundė, jog Rusijos gynybos ministerija netinkamai remia jo karius. Generolas Ivanas Popovas, vienas iš aukščiausio rango Rusijos karininkų, dalyvaujančių kare, sakė, kad jis išreiškė susirūpinimą dėl „masinių mirčių ir sužeidimų“, kuriuos patyrė jo „broliai“ nuo ukrainiečių ugnies. „Taip pat iškėliau daug kitų problemų ir visa tai aukščiausiu lygiu išsakiau atvirai ir itin griežtai“, – sakė I. Popovas balso pranešime „Telegram“ kanale. Neva po to, kai išsakė savo nusiskundimus, Rusijos karo nusikaltimų ministras S. Šoigu jį atleido.

Lietuvoje

Galingiausių šalių lyderiai, dvi dienas savo veidais ir kalbomis džiuginę, nervinę, liūdinę, pykdę tautiečius, palieka Vilnių. Persitempę nuo televizoriaus žiūrėjimo, diskusijų, ginčų, įraudusiais veidais ir akimis kaimukio gyventojai grįžta prie įprastinės darbų rutinos: traukinys atvažiavo, stabtelėjo ir išvažiavo.

Kaimynai vėl aptarinėja orus, sausrą, sunykusį bulvių derlių, elektros kainas, nekokybišką gatvių remontą, dėl visko kaltą valdžią ir „Landsbergio išvogtus kolūkius“.

Vidurvasaris, pats atostogų metas. Pailsėkit ir jūs, mieli mūsų skaitytojai. Nuo darbų, kalbų, pasakų, santykių, vienatvės.

Tik mus raskite laiko ir jėgų paskaityti.

Nuotraukoje: ukrainiečių kariai gynyboje (unian.net).

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw


44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page