top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINA GINA NATO, BET AR GALI TAPTI JOS NARE? (2024 03 20)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Ukraina tikisi, kad per liepos mėnesį vyksiantį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Vašingtone, bus padarytas "ryžtingas ir toli siekiantis žingsnis".

 

Per internetinę spaudos konferenciją paklaustas apie Ukrainos tikslus artėjančiame NATO galvų pasisėdėjime, Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad išsamiau apie svarstymus nekalbėsiąs, tačiau užsiminė, kad su NATO vadovybe ir sąjungininkais vyksta "labai aktyvus bendradarbiavimas".

 

"Manome, kad Ukraina atitinka pagrindinį narystės kriterijų - gebėjimą ginti NATO sienas. Tai ir darome gindami Ukrainą", - sakė jis žurnalistams.

 

Nors tai yra visiška tiesa ir dar daugiau, Ukraina gina ir saugo NATO valstybes nuo Kremliaus ordų stabdydama jas savo teritorijoje, praėjusį mėnesį JAV ambasadorė prie NATO Džiuliana Smit pabrėžė, kad nesitiki, jog Vašingtone Aljansas Ukrainai įteiks kvietimą tapti NATO nare.

 

Nenorime jūsų liūdinti, bet būkime realistais. Ukraina netaps NATO nare, kol Rusija nebus nugalėta. O Rusija nebus nugalėta, nes Vakarai, ypač JAV, nenori jos nugalėti dėl įvairiausių priežasčių. Viena iš jų – branduolinis ginklas, antra – Kinija, trečia – naftodoleriai ir, apskritai, pasaulinė prekyba.

 

Kitaip sakant, daugelis girdėtų skambių frazių prieš du metus iš įvairiausių politikų lūpų apie strateginį Rusijos pralaimėjimą buvo, yra ir bus šnipštas. Vakarai nenori ir, tiesą pasakius, visiškai nėra pasiruošę realiai konfrontacijai su Maskva. Pasirinktas kelias – lėtai ukrainiečių rankomis leisti Rusijai kraują, kol galiausiai dėl pačios gyvasties išsaugojimo režimas bus priverstas pats atsitraukti reiškia, kad Rusija yra ir išliks mums, Baltijos šalims, didžiausia grėsme.

 

Tą puikiai supranta kaimynai lenkai.

 

"Jei Rusija bus sustabdyta Ukrainoje, ji daugiau nepuls. Turime dvejus ar trejus metus, per kuriuos galime padidinti savo pastangas, kaupti amuniciją ir gaminti ginklus, kad maksimaliai padidintume Europos saugumą, pasiruošti ir užtikrinti, kad invazija neįvyktų. Visa tai reikia padaryti, kad išvengtume kovos. Reikia sukurti tokią atgrasymo priemonę, kuri užtikrintų, kad nebūtume užpulti", - trumpai drūtai išdėstė Lenkijos prezidentas Andžėjus Duda.

 

Pasak jo, Putinas dvigubai didina perėjimo prie karo ekonomikos tempą, kad galėtų užpulti NATO, o tai gali įvykti jau po kelerių metų, 2026-2027.

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

Šaltinis Stokholme praneša, kad žuvėdai labai rimtai svarsto kuo greičiau Ukrainai perduoti turimus naikintuvus Gripen (JAS 39). Daugiau detalių, suprantama, mes nežinome, bet lenkiame prieš išmintingus šiaurės šalies sprendimų priėmėjus savo žilas galvas.

 

Šiąnakt nežinia iš kur atsiradę bepiločiai lėktuvai atakavo Engelsą Rusijos Federacijos Saratovo srityje. Kremliaus kanalai dezinformavo, kad nukentėjusiųjų ar infrastruktūros pažeidimų nėra.

 

Vietiniai trogloditai soctinkle dalinasi emocijomis, kaip „buvo baisu“ ir kaip "langų rėmai drebėjo". Manome, kad mažiausiai keturi ukrainiečių bepiločiai smogė driskių karinių oro pajėgų Engels-2 bazei. Joje laikomi naikintuvai ir bombonešiai, o tai, kad ukrainiečių dronai ją pasiekia, rodo spragas ordos oro gynyboje.

 

Nesustokit, broliai ir sesės ukrainiečiai! Maskva ir Kremliaus kurantai laukia nesulaukia jūsų smūgių.

 

Ukraina tikisi, kad nuo balandžio mėnesio, atsižvelgiant į Čekijos vadovaujamą iniciatyvą, turės pakankamai amunicijos, kad galėtų atremti Rusijos agresiją, vakar sakė šalies premjeras Denisas Šmyhalas.

 

"Tikimės, kad ši Čekijos iniciatyva, prie kurios prisijungė ir Liuksemburgas, mums padės, ir nuo balandžio mėnesio turėsime pakankamai šaudmenų mūsų fronto linijai išlaikyti", - Šmyhalas spaudos konferencijoje viešėdamas Liuksemburge.

 

Praha anksčiau šiais metais trečiosiose šalyse „surado“ 800 tūkst. artilerijos šovinių, kuriuos ketina tiekti Ukrainai, ir teigia surinkusi sąjungininkų lėšų pirmajai 300 tūkst. artilerijos šovinių partijai įsigyti.

 

Kiek suprantame, artilerijos šaudmenys buvo rasti Pakistane. Oj! Gal nereikėjo sakyt?

 

↞ Trumpai ↠

 

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį kreipėsi į Kijevo sąjungininkus, prašydamas suteikti daugiau priešlėktuvinės gynybos priemonių, sakydamas, kad Rusija vien šį mėnesį per išpuolius paleido 130 raketų, daugiau kaip 320 bepiločių lėktuvų ir beveik 900 valdomų bombų.

 

Marwanas Issa, nepasiekiamas "Hamas" vadas, kurį, kaip teigia JAV, neutralizavo Izraelis, išgyveno ankstesnius bandymus jį likviduoti ir daugelį metų vadovavo įsiveržimams į Izraelį, įskaitant spalio 7 d. išpuolį, dėl kurio prasidėjo Gazos karas.

 

"Brolis Issa yra vaikščiojantis priešo košmaras", - "Reuters" sakė vienas "Hamas" šaltinis ir gyrė jo žudiko įgūdžius.

 

Pasak JAV patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Džeiko Salivano, teroristas Issa žuvo per Izraelio operaciją praėjusią savaitę. Nei Izraelis, nei "Hamas" to nepatvirtino.

 

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu atmetė Džo Baideno prašymą atšaukti planuojamą antžeminį puolimą Rafoje, paskutiniame daugiau kaip milijono perkeltųjų asmenų prieglobstyje Gazos ruože, kur, Izraelio nuomone, slepiasi "Hamas" teroristai.

 

B. Netanyahu antradienį įstatymų leidėjams sakė, kad JAV prezidentui "labai aiškiai pasakė", jog "esame pasiryžę baigti likviduoti šiuos batalionus Rafoje, ir nėra kito būdo tai padaryti, kaip tik (kojomis) įžengti į teritoriją".

 

Vokietijos prokurorai pateikė kaltinimus karinių pirkimų agentūros pareigūnui dėl bandymo perduoti slaptą informaciją Rusijos žvalgybai, sakoma antradienį paskelbtame federalinės prokuratūros pranešime.

 

Vokietijos pilietis, kurį prokuratūra įvardijo tik kaip Thomas H., yra sulaikytas nuo rugpjūčio mėn. Jis kaltinamas tuo, kad nuo praėjusių metų gegužės mėn. savo iniciatyva ne kartą kreipėsi į Rusijos konsulatą Bonoje ir ambasadą Berlyne, siūlydamas bendradarbiauti.

 

Hm. O juk uždarius teroristinės valstybės ambasadas ir konsulatus, tokiems norintiems bendradarbiauti su žudikais tektų važiuot į driskyną.

 

⥁ Lietuvoje ⥀

 

Vakar Valstybės saugumo departamentas FB paskyroje paskelbė, kad a) prisidengiant litvinizmu bandoma diskredituoti Baltarusijos demokratinę opoziciją ir b) tokiu būdu bandoma supriešinti Lietuvos piliečius su šalyje gyvenančiais baltarusiais.

 

Iš esmės, mūsų pagrindinė žvalgybos institucija pranešė, kad Lietuvoje nėra organizuotų litvinizmo ideologiją propaguojančių grupių, galinčių kelti grėsmę šalies nepriklausomybei, konstitucinei santvarkai ir teritoriniam vientisumui.

 

Ką gi. Nepaprastai maloniai mus nustebinęs pranešimas. Vansi, škia, viskas labai gerai.

 

Ypač gerai ir džiugiai nuteikia žinios apie egzistuojančią „Baltarusijos demokratinę opoziciją“.

 

Jei yra demokratinė opozicija, kitaip sakant, rinkėjų išrinkta mažuma, tai yra ir rinkėjų išrinkta, demokratinė pozicija, valdančioji dauguma.

 

Kaip suprantame, mažuma yra Vilniuje, o dauguma yra Minske.

 

Atsiprašome, kad Aliaksandrą Lukašenką vadinome bulvių kolūkio pirmininku ir diktatoriumi. Prezidentas Lukašenka ir neseniai išrinkta valdančioji dauguma kaip ir kitos demokratinės valstybės turi opoziciją, tad viskas čia yra čiki piki, tik mes, visiški glušiai, to nesupratome. Aišku, yra vienas mažas niuansas – demokratinės opozicijos Vilniuje niekas nerinko. Ups. Nesigilinkime, svarbu, kad ji yra, ir tiek žinių.

 

Na, o kadangi licvinizmas grėsmės nekelia ir kaimynų pozicija ir opozicija veikia demokratiniu demokratiškai išrinktos valdžios būdu, tai savo ruoštą analizę apie tris dienas nuo šiandien Lietuvoje viešintį licvinistų ideologą ir propagandistą Vladimirą Orlovą pasilaikysime sau.

 

Kad nepriešintume Lietuvoje gyvenančių baltarusių.

 

Orlovo pasisakymus ir mintis, pvz., „kad Kernavė buvo Polocko kolonizacijos rezultatas“ arba, kad „negalima tapatinti dabartinių litoucų (letuvisų) ir senovės litvinų“ galėsite išgirsti Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje.

 

Mes irgi ten būtinai dalyvausim, nes jokios grėsmės Lietuvai licvinizmas ir pono Orlovo nekaltas, mėgėjiškas istorijos perrašymas nekelia.

 

Savi šaudė į savus, škia.

 

↡ Nuotraukoje: ukrainietiškas bepilotis lėktuvas (šaltinis unian.net)

 

Dėkojame nuolatiniam rėmėjui Panevėžyje, UAB Vilkeda, Lietuvos aludarių gildijai ir visiems jums už palaikymą bei supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas.

 

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications

 



87 views0 comments
bottom of page