top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINA KONRTRPUOLIMUI SUTELKĖ GALINGĄ KUMŠTĮ (2023 04 06)

Politinis strateginis lygmuo

Vakarai, taip pat mes visi, laukiame pavasarinio Ukrainos puolimo. Karinei operacijai Kyjivas parengė mažiausiai 40 000 karių, kurie buvo ruošiami už Ukrainos ribų. Suformuotos naujos Vidaus reikalų ministerijos brigados petys į petį kausis kartu su reguliariosios kariuomenės daliniais, sustiprintais naujais vakarietiškais sunkiaisiais tankais ir kita šarvuota technika. Ukrainos Vidaus reikalų ministro Ihorio Klymenko teigimu, Ukraina turi didžiulį mobilizacinį potencialą, kuriame nemažai nors ir nekariavusių, bet karinės patirties turinčių buvusių policininkų ir kariškių.

Vakarai skuba aprūpinti Ukrainą modernia ginkluote, amunicija bei inžinerine įranga. Europos šalys dėl šio tikslo sutiko padidinti šaudmenų gamybą. Čekijos prezidentas Peteris Pavelas perspėja, jog kad Ukraina šiemet turi tik vieną šansą surengti kontrpuolimą, nes Vakarai nebeturės daugiau išteklių kitiems, jei šis nepavyks. Todėl šis kontrpuolimas turi būti ir bus sėkmingas.

NATO ir Ukraina tiki, kad šiemet bus išlaisvintas ir Krymas. Tuo tarpu JAV generolas Markas Milley dėl tokios didelės sėkmės nėra visai užtikrintas: "Nesakau, kad tai neįmanoma padaryti. Tiesiog sakau, kad tai labai sudėtinga užduotis. Tačiau toks yra jų tikslas. Jie tikrai turi teisę į tai, tai jų šalis. Ir jie čia užima aukštą moralinę poziciją".

Mūsų manymu, Čekijos prezidentas, beje, atsargos generolas, kalba pakankamai argumentuotai. 40 000 karių, trys šimtai vakarietiškų ir dar keli šimtai sovietinių Ukrainos tankų, palaikomų artilerijos ir keliolikos naikintuvų iš oro, nėra pakankamas pajėgumas išvanoti pusę milijono driskių iš Ukrainos teritorijos. Tačiau yra vienas bet. Toks plieno kumštis, sutelktas silpniausioje vietoje yra pajėgus smogti triuškinamą smūgį vienoje kryptyje, pralaužti bet kokią gynybą ir toliau jau tęsti puolimą kitomis kryptimis ir rusų bėgimo iš mūšio lauko laukiančiomis rezervinėmis ir gynyboje budinčiomis pajėgomis.

Laukiame, kai gerai parengti ukrainiečių kariai ims karšti kailį maskoliams ir privers tiurkštelti į kelnes ne vieną Kremliaus generalbalvoną.

Kinija mažina apsukas. Pekinas, grasinęs karais ir demonstratyviai skelbęs"beribę draugystę" Maskvai, ima išsisukinėti. Kinijos ambasadorius ES Fu Tsungas mykia ir veblena, kad tai nebuvo rimtos kalbos, o tik retorinė priemonė. Iš tikrųjų, Kinija visai neremia Rusijos kare prieš Ukrainą. Dar daugiau, Kinija esą sieks pradėti Ukrainos ir Rusijos dialogą.

Tokie pareiškimai nuskambėjo prieš Kinijos lyderių susitikimą su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir ES vadove Ursula von der Leyen. Esą Pekinas nori taikos derybų, nes bijo, kad „Rusija smogs“, jei bus įvaryta į kampą.

Prancūzijos prezidentas E. Macronas atvyko į didžiausią pasaulio fabriką ne tik su taikos misija, bet ir dėl prekybos ryšių išsaugojimo, užjūrio teritorijų ir karinių dislokacijų apsaugos.

Tuo tarpu NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas teisingai pastebėjo, kad Rusijos ir Kinijos pareiškimas dėl branduolinės programos prilygsta "tuštiems pažadams". Rusijos grasinimai dislokuoti taktinius branduolinius ginklus Baltarusijoje, iškart po Putino ir Jinpingo susitikimo, rodo, kad Rusija ir Kinija blefuoja.

Vieną dieną Xi ir Putka mušasi į krūtinę, kad šalys neturėtų dislokuoti branduolinių ginklų už savo sienų, o jau kitą – pasipila branduoliniai grasinimai. Pekinas pataikauja Maskvai tik iš reikalo. Kaip laikinas Žigolo neša tulpes tik su viena mintimi apie lovą. Kinijos komuniagų vladykos svajoja, kaip į karą su Rusija įsivelia JAV, abi šalys nusilpsta, ir pasaulyje įsigali kinų komunistų partijos prižiūrima harmonija ir taika.

Kremliuje vykusioje ceremonijoje Putinas ES ambasadoriui Rolandui Galharague'ui pasakė, kad Rusijos ir bloko santykiai "smarkiai pablogėjo", nes ES pradėjo "konfrontaciją" su Rusija. O labiausiai už blogėjančius santykius esą yra atsakingos JAV.

Na žinoma, kad dėl visko „kaltos“ JAV. Puikiai pamenam ultimatumą išvesti JAV karinį kontingentą iš Europos, ją nuginkluoti, kad maskolių marodieriai galėtų nevaržomai prievartauti Berlyno merginas ir griauti miestus.

Putinas kreipėsi į Rusijos Saugumo Tarybą, kad okupuotose teritorijose būtų sustiprintos saugumo pajėgos ir dar griežčiau persekiojami Ukrainos piliečiai. Putinas savo pareiškimu "... apsaugoti žmones ir jų saugumą, turtą nuo nusikaltimų, savivalės ir smurto" ragina saugoti unitazų prisigrobusių, bažnyčių altorius apdergusių, vaikus išžaginusių prisiplėštą marodierių turtą.

Šiandien 49 JT šalys pasmerkė Rusiją dėl ukrainiečių vaikų deportavimo ir paskelbė bendrą pareiškimą. "Smerkiame Rusijos Federacijos veiksmus Ukrainoje, įskaitant prievartinę ukrainiečių vaikų deportaciją, taip pat kitus šiurkščius pažeidimus prieš vaikus, kuriuos vykdo Rusijos kariuomenė Ukrainoje. Jokia Rusijos Federacijos skleidžiama dezinformacija negali paneigti šio klausimo teisingumo ar apsaugoti žmonių nuo atsakomybės už šiuos nusikaltimus".

Jungtinių Tautų organizacijos – tikras absurdo teatras, kurio Saugumo Tarybos pirmininko vaidmenį atlieka šalies teroristės atstovas, vadovaujantis pasaulinei institucijai, kuriai pavesta "palaikyti tarptautinę taiką ir saugumą".

Bet kokie Bunuelio ar Lyncho kūriniai nublanksta prieš siaubo filmą, kuriame pasaulinei „taiką ir saugumą“ užtikrinančiai institucijai vadovauja teroristai, šluojantys nuo žemės paviršiaus miestus ir žudantys tūkstančius žmonių.

Operacinis lygmuo

Pentagono teigimu, Rusijos armijos puolamieji veiksmai prie Bachmuto išsikvėpė, tolimesnėms karinėms operacijoms nebėra pajėgumų, todėl laukiama, kada Ukrainos kariuomenė pereis į kitą fazę.

Prezidentas A. Duda paskelbė, kad Lenkija perduos Ukrainai visus naikintuvus MiG–29. Ukraina jau gavo keturis lenkiškus "migus", dar keturi bus perduoti netrukus, o vėliau ir dar šeši likę.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pareiškė, kad Rusija nekontroliuoja Bachmuto. Pasak jo, ukrainiečiai kontratakuoja, atsitraukdami į savo pozicijas. "Svarbiausia neprarasti mūsų kariuomenės. Ir, žinoma, jei bus dar karštesnis momentas ir pavojus, kad galime prarasti personalą dėl apsupties, bus atitinkami teisingi generolo sprendimai vietoje. Ir aš tuo esu tikras. Bet kuo daugiau tinkamos amunicijos pasieks Ukrainą, tuo greičiau atkovosime iniciatyvą ne tik Bachmute, bet ir kitose teritorijose", – sakė Zelenskis.

Tuo tarpu Krymas virsta pusiasaliu – tvirtove. Įtvirtinimai rengiami šiaurinėje ir vakarinėje dalyje. Vakarinėje Krymo pakrantėje kasami dešimčių kilometrų ilgio apkasai. Netoli Eupatorijos iškasti kilometrai tranšėjų ir pastatytos betoninės užtvaros – vadinamieji „drakono dantys“. Rusai baiminasi Ukrainos desanto išsilaipinimo.

Na ką, krymnašistai – sveiki atvykę į savo „rusišką“ rojų. Ko nesipliažinat, ko nespjaudot saulėgrąžų lukštų ir negeriat vodkės savo išsvajotuose auksiniuose kurortuose?

Turkijos Užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad ir toliau dės pastangas, kad būtų pasiekta ilgalaikė taika. Ankara sieks, kad artimiausiu metu būtų atnaujintos Ukrainos ir Rusijos taikos derybos.

Naujaisiais apklausos duomenimis, 72 proc. ukrainiečių pasisako už tai, kad šiuo metu nereikia pradėti derybų su Rusija.

Pradžioje marodieriams reikia gerai išvanoti šonus.

Taktinis lygmuo

Okupantų atsargos senka, nes praėjusią parą driskiai paleido tik 3 raketas.

Rusofašistai nepasistūmėjo nei per metrą ir rausia gynybines pozicijas. Okupacinių pajėgų vadai mano, kad ukrainiečiai puls Zaporižės ir Chersono kryptimis, todėl ten gynybiniai įtvirtinimai įrengiami su dvigubu įkarščiu.

Ginkluoti valkatos uždarinėja ligonines civiliams, kad jose galėtų gydyti savo sužeistus taip vadinamus karius.

Ukrainos gynėjai sunaikino rusų sraigtasparnį Ka–52, su kuo ir sveikiname.

Lietuva

Vakar šalyje atidarytas medžioklės sezonas. Medžiojami buvę komunistai. Kaip taisyklė, ypač aršiai klykia tie, kurie patys slepia ne vieną skeletą savo praeities spintoje.

Ne vienas jų, buvęs komjaunimo aktyvistu ar kompartijos kaimo X skyriaus sekretore, šiandien uoliai rėkauja nuvalkiotus lozungus ir svaidosi tikrais ir nebūtais kaltinimais.

Šiandien jie lėbauja prie vakarienės stalo, o rytoj, pasikeitus valdžiai, Tave su džiaugsmu įduos už trisdešimt rublių.

Įduos ir mus, ir vėl atgal išsivers skūrą. Tokie yra itin pavojingi.

O tiems, kas nuoširdžiai atgailauja – nuoširdi pagarba. Ar gi mes nelaukiame su jumis Sekmadienio, ar gi mes nesveikinsime vienas kito su Prisikėlimu?

Kol šiandien čepsit prie Paskutinės vakarienės stalo, įvertinkit, kad ji kažkam gali būt tikrai paskutinė.

Jei ne vakarienė, tai bent jau kadencija labai galimai.

Nuotraukoje Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (antras iš dešinės) su žmona Agata Kornhauser–Duda sveikina Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį su žmona Olena (kairėje), kai jie susitinka Prezidento rūmuose Varšuvoje, Lenkijoje, trečiadienį, 2023 m. balandžio 5 d. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo sumokėto pajamų mokesčio pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai, įmonės kodas 305974366.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


66 views0 comments
bottom of page