top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINA - NATO NARĖ. REALYBĖ AR MIRAŽAS? (2023 05 29)

Geopolitinė padėtis

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas teigia, kad Ukrainos kvietimas į NATO gali būti raktas į karo pabaigą. Rusija turi priimti šį faktą, "ir ji niekur nedings. Ji jį priims. Nes jie pakeitė tikrovę. Jie yra tie, kurie užpuolė Ukrainą“, - mano politikas.

Jermakas pabrėžė, kad NATO reikia Ukrainos, nes ankstesnė saugumo sistema Europoje "neveikia". "Mes nekalbame apie 5 straipsnį, kol netapsime NATO nariais. Taigi tai yra visiškai realios garantijos", - sako Jarmakas.

Šiaurės Atlanto aljansas jau susitarė, kad Ukraina galės įstoti į NATO, bet tik pasibaigus karui. Tuo tarpu Ukraina nori patvirtinti saugumo garantijas prieš stojant į Aljansą.

Ukrainos ateitis NATO neabejotina. Tačiau būsim atviri – ši ateitis ir perspektyva labai miglota. Greitas Ukrainos priėmimas įmanomas tik nubrėžus naujas „ateities sienas“, pasirašius taikos sutartį su Rusija, laikinai atsisakant dalies teritorijų. Tęsiant karinius veiksmus ir net išstūmus okupantą, sienų kontrolė gali tapti labai komplikuota, o karinis konfliktas tęstis daugybę metų. Tai vadinama įšaldytu konfliktu, kas visiškai tenkina Kremliaus režimą. Mums neramu, jog ši situacija, deja, dalinai tenkina ir šiandieninius Vakarų lyderius.

Vakarams tai reiškia sąlyginį stabilumą, Kremliui – režimo tęstinumą, tačiau Ukrainai – tolesnį karą, kraują, skausmą ir chaosą.

Recepas Tayypas Erdoganas skelbia pergalę antrajame Turkijos prezidento rinkimų ture. Preliminariai, Erdoganas konkurentą įveikė tik kiek daugiau nei dviem milijonais balsų (!), kas reiškia, jog šalis vis dar padalinta perpus.

Turkijos diktatorius Erdoganas – unikalus reiškinys, gebantis kietu kumščiu valdyti šalį, laviruoti tarp Maskvos, Vašingtono, ES, NATO ir Azijos šalių bendrijos. Tayypo įtaka pastaraisiais metais augo, spjaunant NATO, JAV tiesiai į akis, einant obuoliauti su velniu, kurpiant S-400 sandėrius, prieš tai nuleidus ant žemės rusų šturmo lėktuvą Su-24.

Reikšmingi postūmiai

Naktį Ukrainoje gaudė oro pavojaus sirenos. Raketomis ir dronais atakuotos Chersono, Mykolajivo, Kirovogrado, Čerkasų, Poltavos, Sumų, Černigovo, Kyjivo ir Donecko sritys. Pranešama, jog vien šalies sostinėje numušta 40 okupantų objektų. Kyjive aukų nėra.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pareiškė, kad visi britų tolimojo nuotolio "Storm Shadow" smūgiai buvo itin efektyvūs. Visi "Storm Shadow" paleidimai 100 proc. pataikė į taikinius. Rusijos Federacija neatrėmė nė vieno smūgio. Didelio tikslumo "Storm Shadow" pranašumas tas, kad sistema gali "apgauti" priešo priešlėktuvinę gynybą. Raketa apsaugota nuo įvairių priešo elektroninių trukdymo sistemų poveikio.

JK ilgojo nuotolio sparnuotosios raketos, kurių veikimo nuotolis ne mažesnis kaip 250 km yra didžiulis galvos skausmas Rusijos Generaliniam štabui, pagrindinius karinės technikos ir gyvosios jėgos telkinius laikant vidutiniškai už 120 km nuo fronto linijos.

"Wagner" teroristai palieka Bachmutą sutriuškinti ir sudaužyti, o į jų vietą įvedamos Rusijos reguliariosios kariuomenės pajėgos, teigia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rytinės karinės grupuotės atstovas Serhijus Čerevatis. Rusai prie Bachmuto persigrupuoja, palaikydami gynybos linijas artilerijos ugnimi ir oro smūgiais.

Pranešama, jog okupacinė "valdžia" bėga iš Chersono srities ir bandydama apeiti Krymo tiltą. Manoma, jog kolaborantai ir okupantai vengia Krymo tilto, bijodami Ukrainos atakų.

Kai kurių šaltiniai vertinimu Ukrainos kontrpuolimas jau prasidėjo. Teigiamas kontrpuolimo scenarijus – kai kurių teritorijų išlaisvinimas. Neigiamas – Rusijos armijos puolimo sulaikymas.

Trumpai

Ukrainos vyriausybė perspėjo Iraną, kad bepiločių "Shahed" tiekimas Rusijai sulauks "pasekmių". "Teheranas tapo pagrindiniu Maskvos sąjungininku šiame kare, sąmoningai tiekdamas jai ginklus atakoms prieš civilius miestus", - socialiniame tinkle "Twitter" pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas. "Šiandien norėčiau oficialiajam Teheranui priminti pagrindinius gyvenimo dėsnius, ypač bumerango dėsnį. Neapsigaukite dėl geografinio atokumo iliuzijos ar neteisingo Ukrainos prioritetų supratimo šiandien. Išleistas į laisvę, „šachedas“ vieną dieną tikrai ras kelią pas savo gamintoją", - perspėjo Podoliakas.

Podoliako teigimu, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė vyriausybei taikyti sankcijas Iranui 50 metų.

Rusija tampa Kinijos satelite, o šalies ekonomika priklausoma nuo Pekino. Tokį vertinimą pateikė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Tačiau net ir Kremliui artimi šaltiniai teigia, kad Rusijai lemta tapti Kinijos išteklių kolonija. Prognozuojama, kad šiais metais prekybos su Kinija apimtis pasieks naują rekordą - 200 mlrd. dolerių, o kiti statistiniai duomenys rodo, kad Rusija į Kiniją eksportuos apie 26 proc. savo prekių. Tai dvigubai daugiau nei prieš karą Ukrainoje, kuomet Rusija eksportavo tik 13 % savo prekių. Rusija bus laikoma vasaline valstybe, kai importas ir eksportas į Kiniją ir iš jos pasieks 50 %

Panašu, jog netolimoje perspektyvoje Kinijos drakonas tyliai praris Rusiją su visais jos neišsemiamais ištekliais ir naudos, kaip teroro prieš Vakarus įrankį, taip, kaip dabar Maskva išnaudoja Minską.

Laukia įdomūs laikai. Ramu nebus.

Lietuvoje

Nerimas ir sumaištis valdžios viršūnėse.

Pasigirdus kalboms apie galimus priešlaikinius rinkimus ir vyriausybės atsistatydinimą, pasigirsta vis daugiau raginimų nesiūbuoti valstybės laivo ir tęsti pradėtus darbus. Įdomu tai, jog nekelti sumaišties dėl priešlaikinių rinkimų ir vyriausybės atsistatydinimo siūlo ne tik tiek opozicija, bet valdančiųjų senbuviai. Esą krizę sukėlęs skandalas – ne parlamentinis ir ne vyriausybinis, o vietos savivaldų lygmens.
Akivaizdu, kad kairieji ploja katučių ir supranta, jog raudonas rinkimų kilimas jiems klojamas nieko neveikiant ir paprasčiausiai nedalyvaujant šioje erzelynėje. Tačiau valdančiųjų sumanymas patraukti figūras, atlikti rokiruotę, užsivilkti neteisingai užpultos aukos mantiją ir rinkimų metu sugrįžti ant balto žirgo vargu ar gali pavykti.

Mes gi patariame mažiau klausyti įvairiausių influencerių, polit-technologų, neskaityti Facebook komentarų, į juos nereaguoti, nešvaistyti tam energijos ir brangaus laiko, galvoti apie valstybės ateitį geopolitinėje, o ne virtualioje realybėje.

Istorija viską surikiuos į savo vietas.

Nuotraukoje – gražus Ukrainos generalinio štabo psyops produktas.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw


50 views0 comments
bottom of page