top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINA RUOŠIASI PAVASARIO PUOLIMUI (2023 03 17)

Politinis strateginis lygmuo

Lenkija artimiausiomis dienomis į Ukrainą nusiųs naikintuvus MiG-29. Pirmieji 4 naikintuvai Ukrainai bus perduoti nedelsiant, tačiau bendras lėktuvų, kuriuos Ukraina gaus iš Lenkijos skaičius neskelbiamas. Lenkijos prezidentas Andrzej Duda per bendrą spaudos konferenciją su Čekijos prezidentu Petru Pavelu pareiškė, kad "Čekija ir Lenkija neabejotinai yra šalys, kurios yra pagalbos Ukrainai priešakyje".

Baltieji rūmai į šį Varšuvos žingsnį sureagavo pareikšdami, jog Lenkijos sprendimas siųsti į Ukrainą sovietinių laikų naikintuvus MiG-29 yra "suverenus sprendimas", kuris nepaskatins JAV prezidento Joe Bideno siųsti į Ukrainą JAV naikintuvų F-16.
Vašingtonas greičiausiai turėjo pasijusti „perspjautas“ ryžtingų Varšuvos veiksmų ir pozicijos, kuri nesikeičia nuo pirmųjų plataus masto karo dienų. Rusija naikintuvų siuntimą į Ukrainą invazijos pradžioje prilygino branduoliniam karui, o mus už tokius raginimus buvo mėginama „sunaikinti“.

Šis pozicijų skirtumas atspindi ne NATO šalių konfrontaciją, o geopolitinio regiono ypatybių suvokimo ir vertybinius skirtumus. Lenkija žino, kad nesustabdžius Rusijos Ukrainoje, barbarų ordas reikės stabdyti būtent jai. Todėl Varšuva jau dabar skyrė rekordinius 4 % procentus biudžeto gynybai, iš Pietų Korėjos perka beveik 1 000 tankų, daugiau kaip 600 artilerijos vienetų ir 48 FA-50 naikintuvus, kad iš dalies pakeistų Ukrainai padovanotą įrangą. Lenkija ketina iki 2026 m. pradėti modernizuotų tankų gamybą.

Lenkija mūsų akimis elgiasi racionaliausiai. Nors yra patikima NATO narė, tačiau labiausiai pasitiki pati savimi ir ruošiasi kariauti su Rusija, net ir tuo atveju, jei kovos lauke liktų viena. Kai pats kasdien treniruojiesi ir rūpiniesi bokso pirštinėmis, nebereikia tikėtis, kad bėdos atveju kažkas susimylės ir duos NATO kelnaites pakeitimui.

Pentagonas paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip Rusijos orlaivis atakuoja JAV karinių oro pajėgų stebėjimo droną virš Juodosios jūros. 42 sekundžių trukmės vaizdo įraše matyti, kaip Rusijos Su-27 artėja prie MQ-9 drono galo ir pradeda pilti degalus, o paskui užkabina gale esantį drono sraigtą. Būtent todėl, JAV kariuomenės teigimu, bepilotis orlaivis nukrito į jūrą.

Po kai kurių JAV politikų (ir mūsų 😊 ) raginimų numušti karinius rusų lėktuvus, artėjančius prie amerikiečių orlaivių, Rusijos ambasadorius Vašingtone A. Antonovas pareiškė, kad tyčinis Rusijos lėktuvo užpuolimas neutralioje oro erdvėje būtų atviras karo paskelbimas didžiausiai branduolinei valstybei. Teroristinės valstybės atstovas pasiuto dėl JAV senatoriaus Lindsey Grahamo kietos pozicijos, kuria reikalaujama imtis veiksmų ir numušti Rusijos lėktuvus, artėjančius prie JAV orlaivių tarptautinėje oro erdvėje. Teroristų atstovas Antonovas teigia, jog tai provokuoja santykių tarp Maskvos ir Vašingtono paaštrėjimą. „Ginkluotas konfliktas tarp Rusijos ir JAV iš esmės skirtųsi nuo karo, kurį amerikiečiai nuotoliniu būdu vykdo prieš mus Ukrainoje", - gąsdina S. Lavrovo patikėtinis.

Tokia štai Žirinovskio bauginimo taktika - „paimti ant stracho“. Kremliaus nusikaltėliai labai gerai žino, kad JAV ir Rusijos karinis konfliktas truktų labai neilgai ir baigtųsi visiška teroristų valstybės kapituliacija.

Vakar Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba surengė derybas su Kinijos vyriausiuoju diplomatu Qin Gang. Politikai aptarė Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio taikos formulę bei „vienos Kinijos“ principą. Po to, Qin Gang pareiškė, kad Kinija yra susirūpinusi dėl galimo "krizės" su Rusija paaštrėjimo ir toliau atliks konstruktyvų vaidmenį siekiant paliaubų, kad būtų sustabdytas karas, sušvelninta krizė ir atkurta taika. Kinija neva tikisi, kad artimiausiu metu Rusija ir Ukraina atnaujins taikos derybas.

Rusija atnaujins derybas tik dviem atvejais: jei Pekinas nustos remti Maskvą arba Maskva įsitikins, kad Vakarų parama Ukrainai per artimiausius metus tik didės ir ne už ilgo bus įvestos taikdarių pajėgos. Deja, Kremliaus abejonės dėl ilgalaikės Vakarų paramos Ukrainai, pasitikėjimas FSB, FSR agentūros ir jų kuriamos dezinformacijos ardomąja veikla, suteikia Maskvai vilčių laimėti pirmąjį plataus masto karo etapą - užimti Donbasą.
Kalbant apie Kinijos paramą, tenka pripažinti, kad Vakarų ir Kinijos nesutarimai tik gilėja, nepaisant planuojamų Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Australijos ministro pirmininko Anthony Albanes vizitų į Pekiną. Kinija labiausiai nepatenkinta JAV, kurių siūlomas "kelias yra klaidingas ir pavojingas".

Padėtis labai aiški. Pekinas nori dovanų Taivano, o Maskva – Ukrainos, bent jau iki Kyjivo ir, žinoma, tik tam kartui. Paradoksas tas, kad tamsoje gyvenančios, sąmoningumo prasme atsilikusios, diktatorių valdomos šalys – milžinės yra Vakarų civilizacijos produktai. Kinija – daugiausia investicijų sulaukęs JAV kūrinys, o Rusija - Vakarų Europos resursų melžykla.

Putino kilimėlis spaudai Peskovas pareiškė, kad Moldovos vadovybė užsikrėtė "rusofobiška infekcija". Esą Maskva siekia gerų kaimyninių santykių su Kišiniovu ir nieko nežino apie Moldovos užkariavimo plano egzistavimą. “Neatmetu galimybės, kad tai yra dar vienas prasimanymas, kuris dabar skelbiamas Vakarų žiniasklaidoje", - sakė Putino burna.

"Labai apgailestaujame, kad šiandieninė Moldovos vadovybė turi visiškai nepagrįstų stereotipų Maskvos atžvilgiu. Jie tikriausiai yra užsikrėtę tokia rusofobiška infekcija", - sakė Peskovas.

D. Peskovas bando pasakyti, kad rusų marodierius, nuo kurio kaplių varva nužudytų motinų ir jų kūdikių kraujas, turi būti laukiamas svečiuose kaip draugiškas ir mielas kaimynas.

Lenkijos saugumo tarnybos sulaikė šešis asmenis, įtariamus šnipinėjimu Rusijai. Vidaus saugumo agentūros pareigūnams pavyko išaiškinti visą šnipų tinklą. Dabar Kremlius “pagaus” ne mažiau lenkų „šnipų“ Rusijoje.

Sirijos diktatorius Basharas al Assadas pareiškė, kad sveikintų bet kokius Rusijos pasiūlymus įkurti šalyje naujas karines bazes. Sirija pripažįsta Rusijos aneksuotas teritorijas ir remia Maskvą kare su Ukraina.

Jei karo nusikaltėliai Putinas ir Asadas imtų viešpatauti pasaulyje, visa mūsų civilizacija ilgiems šimtmečiams nugrimztų į tamsą.

Rusijos fiureris Putinas frazę "nedraugiškos šalys" pavadino netikslia ir neteisinga, nes Rusijai nedraugiškos yra ne tiek pačios šalys, kiek jų elitas ar vadovai. "Frazė "nedraugiškos šalys" pateko į visuomenės sąmonę ir čia plačiai vartojama. Tačiau ji netiksliai atspindi esamą tikrovę. Galima sakyti, kad ji visiškai neatspindi tikrovės, nes tam tikrose šalyse turime nedraugiškus elitus, nedraugiškus valdininkus", - vakar Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos suvažiavime pareiškė V. Putinas.

Pasinaudodami proga norime pareikšti, kad Putinas nėra “nedraugiškos šalies“ elitas. Putinas nėra ir rusų tautos priešas, kaip teigia kai kurie mūsų šalies politikai. Putinas – rusų daugumos vilčių, minčių ir vizijų įkūnytojas.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Rusijos kariai toliau šturmuoja Bachmutą ir ruošiasi atnaujinti puolimą Vuhledare. JAV analitikų teigimu, Rusijos armija sumažino savo operacijų Ukrainos fronte tempą. Rusijos pajėgos per pastarąją savaitę pasiekė tik minimalius taktinius laimėjimus Luhansko srities fronto linijoje, o Ukrainos pajėgoms pavyko surengti kelias sėkmingas kontratakas.

Jų manymu, "Wagner" puolimo neužteks Bachmutui užimti. Lėtėjant operacijų tempui kritinėse fronto dalyse, Ukrainos pajėgos gali įgyti daugiau galimybių susigrąžinti iniciatyvą.

Pranešama, kad JAV daugiausia dėmesio skiria tam, kad padėtų Ukrainai pasirengti pavasario kontrpuolimui, kuris planuojamas gegužės mėnesį. Į Ukrainą siunčiami šimtai Vakarų tankų ir šarvuočių, sviedinių, speciali įranga tiltams statyti - viskas, ko reikia kontrpuolimui. 600 Ukrainos kovotojų ką tik baigė penkias savaites trukusias pratybas, kurių metu tobulino šaudymo ir medicininius įgūdžius, taip pat mokėsi valdyti JAV pėstininkų kovos mašinas "Bradley" ir šarvuočius "Stryker". Dabar mokoma antroji karių grupė.

Kyjevas esą dar nėra apsisprendęs dėl puolimo strategijos: pirmoji - judėti į pietus per Chersoną į Krymą, o antroji - iš šiaurinių pozicijų judėti į rytus, o tada į pietus, nukertant Rusijos sausumos tiltą.

Pirmoji galimybė, pasak pareigūnų, nereali, nes Rusija yra gerai įsitvirtinusi rytiniame Dnipro upės krante, o Ukrainai trūksta karių, kad galėtų sėkmingai vykdyti desanto operaciją prieš tokias pajėgas.

Tuo tarpu rusai ruošiasi gynybiniams veiksmams okupuotame Kryme. Pusiasalio teritorijoje dislokuota apie 90 kovinių lėktuvų ir 60 kovinių sraigtasparnių. Sukurta gynybinė grupuotė, kuri šiuo metu įrengia įtvirtinimus, gynybines linijas. Ruošiamasi gynybiniams veiksmams visoje pusiasalio teritorijoje.

Ukrainos gynybos ministerijos teigimu, galingiausi įtvirtinimai yra okupuoto Krymo šiaurėje, taip pat pietiniuose Chersono srities regionuose.

JAV pareigūnai primygtinai reikalauja, kad Kyjivas taupytų artilerijos amuniciją, tačiau tarp pareigūnų vis dar vyrauja nuomonė, kad Ukrainai nereikia nurodinėti, kaip kariauti.

Vakarų parama ne beribė. Dešimtis milijonų kainuojančius sviedinius ištaškyti per naktį ir reikalauti dar – ne tik nekompetencija, bet ir sabotažas. Sviediniai, dronai, pabūklai nėra įranga, kuri gali nesustodama lietis iš begalinio karinių gėrybių rago vakaruose.

Taktinis lygmuo

Nepaisydama nuostolių, Ukrainos kariuomenė kai kuriose kryptyse vykdo puolamuosius veiksmus. Tuo tarpu okupantai daugiausia pastangų toliau deda Lymano, Bachmuto, Avdijivkos, Marijinkos ir Šachtarsko ašyse. Per pastarąją parą rusai ten surengė daugiau kaip 70 atakų, paneigdami JAV analitikų teigimus apie lėtėjantį operacijų tempą.

Per parą rusų teroristai surengė 5 raketų, 18 oro smūgių, 73 atakas iš salvinių raketų sistemų. Po dar vieno Kostiantynivkos apšaudymo buvo sužeisti 6 civiliai gyventojai, apgadinta daugiau kaip 20 namų, mokykla bei kiti civilinės infrastruktūros objektai.

Rusijos raketų smūgių visoje Ukrainos teritorijoje tikimybė išlieka didelė.

Tęsiamas priverstinis pasų išdavimas laikinai okupuotos Zaporižės srities teritorijos gyventojams. Melitopolio mieste okupacinė valdžia kartu su Rusijos federalinės mokesčių tarnybos atstovais uždraudė bet kokius mokėjimus ir atsiskaitymus gyventojams, neturintiems rusiško mokesčių mokėtojo registracijos kortelės numerio. O numerį galima gauti tik turint RF piliečio pasą.

Per pastarąją parą Ukrainos karinės oro pajėgos sudavė 7 smūgius į okupantų susitelkimo vietas, o raketinių ir artilerijos pajėgų daliniai pataikė į 5 kontrolės punktus, 5 driskių personalo ir karinės technikos susitelkimo rajonus, degalų ir tepalų sandėlį, 2 radiolokacines stotis, elektroninės kovos stotį bei priešlėktuvinį kompleksą.

Per gaisrą Rusijos federalinės saugumo tarnybos pastate Rostove prie Dono žuvo mažiausiai vienas žmogus ir du buvo sužeisti. Nors Rusija teigia, jog gaisrą sukėlė trumpas jungimas, nuo kurio užsidegė degalų bakai, kai kurie šaltiniai teigia, jog pastate įvyko sprogimas. Ukrainos prezidento padėjėjas Michailas Podoliakas socialiniame tinkle "Twitter" pareiškė, kad į šiuos įvykius "Ukraina nesikiša, bet stebi su malonumu".

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo sumokėto pajamų mokesčio pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai, įmonės kodas 305974366.

Rusijos gynybos ministras apdovanojo pilotus už JAV drono numušimą. Asociatyvinė nuotrauka.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


50 views0 comments
bottom of page