top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINA STATO ŽENKLUS, NURODANČIUS KRYPTIS Į OKUPANTŲ POZICIJAS (2023 06 03)

Geopolitinė padėtis

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės neturėtų remti paliaubų ar taikos derybų karui Ukrainoje užbaigti, kol Kyjivas sustiprės ir galės derėtis savo sąlygomis. A. Blinkenas sakė, kad atsižvelgus į Rusijos ir kitų šalių, įskaitant Kiniją, raginimus derėtis dabar, būtų pasiekta netikra "Potiomkino taika", kuri neužtikrintų Ukrainos suvereniteto ir nepadidintų Europos saugumo.

"Manome, kad būtina prasmingos diplomatijos ir tikros taikos sąlyga yra stipresnė Ukraina, galinti atgrasyti ir apsiginti nuo bet kokios būsimos agresijos", - pabrėžė J. Blinkenas kalboje Suomijoje. Jo pavartotas terminas "Potiomkinas" yra aliuzija į butaforinius kaimus, kuriuos XVIII a. Rusijos grafas Grigorijus Potiomkinas statydavo, kad sukurtų gerovės iliuziją Rusijos imperatorienei ir atvykusiems pas ją užsienio svečiams.

Blinkenas pakartojo JAV nuomonę, kad "paliaubos, kuriomis paprasčiausiai įšaldomos dabartinės linijos" ir sudaromos sąlygos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui "įtvirtinti užgrobtos teritorijos kontrolę, pailsėti, apsiginkluoti ir vėl pulti - tai nėra teisinga ir ilgalaikė taika".

Leidimas Maskvai išlaikyti penktadalį Ukrainos teritorijos, kurią ji yra okupavusi, pasiųstų neteisingą žinią Rusijai ir "kitiems būsimiems agresoriams visame pasaulyje", teigia Blinkenas, leisdamas suprasti, kad paliaubos neturėtų būti sudaromos tol, kol Ukraina neišlaisvins okupuotų teritorijų arba Rusija pati neišves savo driskių.

Labai paini JAV sekretoriaus kalba galėtų būti sudėta į vieną ar du sakinius. Pirma, teroristinė Rusija paprašo leisti išvesti savo marodierius nesudaužytus iki liepos 1 d. iš visų užgrobtų teritorijų ir nutraukia visus karo veiksmus dabar bei antra, Ukrainai pasiūloma narystė NATO be jokių išankstinių sąlygų. Tada galima sėsti prie stalo ir aptarti, kiek milijardų ar trilijonų eurų bei kiek metų Rusija mokės Ukrainai reparacijas. Be abejo, itin svarbūs ir kiti klausimai – karo nusikaltėlių išdavimas ir nuteisimas, Vilniaus (Niurnbergo II) proceso vykdymas, pagrobtų vaikų grąžinimas ir t.t., ir pan.

Iš esmės A. Blinkenas savo pareiškimu dar kartą parėmė Ukrainos prezidentą V. Zelenskį kuris ne kartą yra sakęs, kad Kyjivo tikslas - išstumti Rusijos taip vadinamus karius iš keturių teritorijų, kurias ji iš dalies yra okupavusi ir neteisėtai aneksavusi praėjusį rudenį, taip pat iš Krymo pusiasalio, kurį Kremlius neteisėtai užgrobė 2014 m.

Fiureris Putinas tuo tarpu yra sakęs, kad du jo tikslai įsiveržiant į Ukrainą buvo pagerinti Rusijos saugumo padėtį ir neleisti Ukrainai įstoti į NATO, tačiau abu jie jau niekada nebus pasiekti. Ukrainos vyriausybė pateikė paraišką įstoti į aljansą, Suomija jau yra NATO narė, o Švedija tikisi, kad liepos mėnesį bus į jį priimta. Rezultatas – Rusija apsupta Vakaruose NATO šalių ir visiškai praradusi Baltijos jūros kontrolę.

Rusijos invaziją į Ukrainą Blinkenas apibūdino kaip katastrofišką Maskvos strateginę nesėkmę, kuri sustiprino NATO, Europos Sąjungą ir Ukrainą. Pasak jo, Rusija tapo labiau izoliuota, prikaustyta prie Kinijos kaip jaunesnioji partnerė santykiuose, kuriais Pekinas vis labiau piktinasi, ir nebegali naudoti energijos kaip politinio įrankio šalyse, kurias kadaise laikė savomis arba satelitėmis.

Tuo tarpu Kinijos pasiuntinys Ukrainoje paragino kitas vyriausybes "nustoti siųsti ginklus į mūšio lauką" ir surengti taikos derybas. Li Hui sakė, kad "Kinija mano, kad jei tikrai norime nutraukti karą, išgelbėti gyvybes ir įgyvendinti taiką, mums svarbu nustoti siųsti ginklus į mūšio lauką, kitaip įtampa tik didės".

"Kinijos tikslas - skatinti taikos derybas ir karo veiksmų nutraukimą", - eilinį kartą pakartojo buvęs ambasadorius Maskvoje.

Melas. Kinija nori įšaldyti konfliktą taip, kaip to nori Maskva. Tačiau skirtingai nuo Putino, Xi visai nemano, kad Rusija yra Kinijos partnerė. Xi įšaldytu konfliktu siekia sekinti ir Vakarus, ir Rusiją, ypač pastarąją darant priklausoma nuo Kinijos prekybinių ir gamybos užgaidų. Ilgoje perspektyvoje, Rusija taptų Kinijos protektoratu, o pasitaikius tinkamai progai, būtų įgyvendintas ir „vieningos Kinijos“ tikslas užgrobiant Taivaną.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos išminuotojai pradėjo išminuoti teritorijas prieš galimą puolimą, šis darbas vyksta jau kelias savaites, praneša "Ukrainska Pravda".

"Kaip ir Rusija, Ukraina palei savo fronto liniją įrengė tūkstančius minų. O norėdami žengti į okupuotą teritoriją, jos kariai dabar turi kirsti šias linijas nepranešę rusams, kurie pastebės, jei pajudės sunkioji technika arba pasigirs sprogimai. Tai reiškia, kad išminuotojai turi išeiti į laukus ir nepastebimai pašalinti minas. Jie tai daro rankiniu būdu. Naktį", - rašoma laikraštyje.

1-osios tankų brigados inžinerijos padalinio vadas, šaukinys "Klimatas", sakė, kad išminavimo darbai vyksta jau kelias savaites, tačiau jis atsisakė nurodyti tikslias vietas ir metodus, kurie buvo naudojami minoms nukenksminti. Jis sakė, kad išminavus teritoriją, pastatomi ženklai - kartais apšviesti iš galo - nurodantys kelią link Rusijos pozicijų.

Rusijos Generalinio štabo mobilizacijos skyriaus viršininkas J. Burdynskis savo ataskaitoje vadovybei esą skundžiasi dėl "dalies visuomenės nepasirengimo atlikti karinę prievolę". Jo ataskaita buvo paskelbta Gynybos ministerijos žurnalo "Rusijos kariniai komisariatai" interneto svetainėje, tačiau netrukus buvo ištrinta. Dokumente teigiama, kad per praėjusių metų mobilizaciją Rusijai pavyko pašaukti daugiau kaip 300 000 žmonių ir iš jų suformuoti 280 naujų dalinių, bet Rusijos kariuomenė turi problemų "dėl dalies visuomenės nepasirengimo atlikti karinę prievolę". Jis taip pat neva rašė apie prastą aprūpinimo ginklais ir įranga organizavimą. Pasak jo, 2023 m. rusai nori laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose suformuoti "Azovo jūrų apygardą".

Mes labai atsargiai žiūrime į tokius „netyčia viešai buvo paskelbta, o paskui skubia pašalinta“ įslaptintus dokumentus. Turinio prasme nėra ką ir komentuoti, tačiau priežastingumo prasme, mums regisi, kad driskių visuomenė vis labiau ruošiama tai minčiai, kad visuotinė mobilizacija – neišvengiama.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos Bachmute pasiekė svarbiausią dalyką - išvargino ir privertė bėgti "Wagner“ grupuotę su didžiuliais nuostoliais, pareiškė Rytų grupuotės atstovas spaudai Serhijus Čerevatis. "Mes pasiekėme pagrindinį dalyką - išsekinome, išžudėme ir privertėme bėgti "Wagner“ samdinius, ir dabar mes suduodame galingus smūgius jų grupuotei, o vietoj "Wagnerio" ateinantys kariai, švelniai tariant, nelabai nori tai daryti. Jie žino, kas nutiko jų pirmtakams, jų moralė toli gražu nėra optimali", - sakė jis.

Pasak Čerevatijaus, dabar priešas savo rotacines pajėgas Bachmute dengia stipria ugnimi. Per šią parą priešas 450 kartų smogė iš pabūklų artilerijos ir daugkartinių raketų paleidimo įrenginių į ukrainiečių pozicijas ir surengė 6 oro antskrydžius.

Trumpai

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas šeštadienį pažadėjo, kad Vašingtonas nesitaikstys su jokia Kinijos "prievarta ir patyčiomis" prieš savo sąjungininkus ir partnerius, kartu patikindamas Pekiną, kad Jungtinės Valstijos tebėra pasiryžusios išlaikyti status quo Taivane ir pirmenybę teiktų dialogui, o ne konfliktui.

Tuo tarpu aiškėja, kad siekdamas pagerinti Pekino ir Vašingtono ryšius, CŽA direktorius Williamas Burnsas praėjusį mėnesį lankėsi Kinijoje, kur vedė derybas su Kinijos kolegomis. "Praėjusį mėnesį direktorius Burnsas vyko į Pekiną, kur susitiko su Kinijos kolegomis ir pabrėžė, kad svarbu palaikyti atviras ryšio linijas žvalgybos kanalais", - penktadienį naujienų agentūrai "Reuters" sakė JAV žvalgybos pareigūnas. Pasak antrojo su vizitu susipažinusio asmens, kuris taip pat kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, Burnsas susitiko su Kinijos žvalgybos pareigūnais, o ne su Pekino politiniais ar užsienio politikos vadovais.

CŽA, kuri neskelbia apie tokius vizitus, atsisakė komentuoti pranešimus apie B. Burnso kelionę į Kiniją.

Dėl civilių žūčių prie užrakintos slėptuvės Kyjive sulaikyti Desnianskio rajono valstybinės administracijos pirmasis pavaduotojas, medicinos įstaigos direktorius ir jo pavaduotojas, taip pat poliklinikos apsaugos darbuotojas. "Vykdant tyrimą dėl tragiškų pasekmių, kilusių dėl to, kad nebuvo sudarytos sąlygos piliečiams pasislėpti, teisėsaugos pareigūnai pagal Ukrainos baudžiamojo proceso kodekso 208 straipsnį sulaikė keturis asmenis", - rašoma pranešime.

Baltarusija mėnesiui įvedė bevizį režimą su keliomis dešimtimis šalių, todėl baiminasi, kad kaimyninėse Lenkijoje ir Lietuvoje gali staiga padaugėti neteisėtos migracijos atvejų. Lietuvos ir Lenkijos vyriausybės šį žingsnį vertina kaip grėsmę, kuri sukels dar vieną migrantų antplūdį, panašų į 2021 metus, kai tūkstančiai masiškai plūdo prie sienų su Europos Sąjunga po to, kai buvo įvežami į Baltarusiją.

Ukrainos pajėgos jau pradėtos mokyti naudotis moderniais JAV tankais "Abrams", tačiau šie ginklai, kurie yra labai svarbūs siekiant išstumti Rusiją iš okupuotos teritorijos, nebus paruošti laiku, sakė aukščiausias JAV kariuomenės pareigūnas. Tankų mokymai prasidėjo tuo metu, kai Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės pradėjo rengti susitarimus dėl ukrainiečių mokymų valdyti naikintuvus F-16 - dar vieną seniai ieškomą pažangią sistemą. "Visi pripažįsta, kad Ukrainai reikia modernizuotų oro pajėgų", - taip pat sakė Mark Milley. "Tam prireiks nemažai laiko".

Lietuvoje

Prezidentas G. Nausėda sako, kad gavo "labai įdomų pasiūlymą" iš Lenkijos prezidento A. Dudos karinio bendradarbiavimo srityje.

Detalės nėra žinomos, bet Lenkijos kariniai ekspertai mano, kad Lenkija pasiūlė Lietuvoje dislokuoti mechanizuotą brigadą iki 5 tūkstančių karių, nes Vokietija, atrodo, neturi nei noro, nei, pripažinkime, galimybių tą padaryti.

Jei tai yra tiesa, mes keliame kepures prieš Lenkiją ir džiaugiamės, kad mūsų kaimynė ne tik yra Europos lyderė saugumo srityje, bet ir tikroji vertybinė jėga.

Vilniaus NATO viršūnių susitikime pareiškimas apie ATR atkūrimą gynybos ir saugumo formate būtų tikra bomba Kremliui.

Laikas pagaliau imtis ir užbaigti tą darbą, kurį pradėjo Algirdas su Kęstučiu. Vienintelis būdas nugalėti bolševizmo hidrą – ne kapoti jai vis ataugančias galvas, o perverti jos krauju pasruvusią širdį.

Siaubas nugalimas tik išdrįsus pažvelgti jam į akis ir stojant su juo į kovą, o ne slepiantis po lova.

Nuotraukoje – ukrainiečių karys fronto gynybos linijoje pietuose (Francis Farrell/The Kyiv Independent).

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw



45 views2 comments

©2022 by VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra. Proudly created with Wix.com

bottom of page