top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINA SURENGS NE VIENĄ KONTRPUOLIMĄ (2023 05 12)

Geopolitinė padėtis

Pentagonas praneša, kad Jungtinės Valstijos palaikys Ukrainą tiek, kiek reikės, nepriklausomai nuo būsimo kontrpuolimo sėkmės. Jungtinio štabų vadų komiteto atstovas pulkininkas Dave Butler patvirtino, kad vidinių diskusijų metu su JAV kariuomenės vadu Marku Miliu niekada nebuvo kalbama, kad „jei ukrainiečiai nepasieks to ir to, vadinasi, viskas baigta“.

Pasak Volodymyro Zelenskio, planuojamos kontratakos prieš Rusijos pajėgas teks palaukti, kol kariuomenė bus labiau pasiruošusi. Ukrainos kariai vis dar laukia tam tikros įrangos, tokios kaip šarvuotos technika. „Su tuo, ką turime, galime judėti į priekį ir patirti sėkmę. Tačiau netektume daug žmonių. Manau, kad tai nepriimtina. Taigi reikia palaukti. Mums reikia šiek tiek daugiau laiko“, - sakė Zelenskis.

Akivaizdu, kad Ukrainai nepakanka techninių pajėgumų vykdyti plataus masto kontrpuolimą. To pasiekti neįmanoma su keliais šimtais, kad ir moderniausių, vakarietiškų tankų bei keliasdešimt naikintuvų. Šitokio kiekio amunicijos pakanka taktinei situacijai pakeisti nedideliame fronto ruože. Tačiau tai, ką šiandien demonstruoja Ukrainos kariai ir tauta, prilygsta pačio plačiausio masto kontrpuolimui. Sustabdyti tokias Europą pasiruošusias nušluoti ordas ir sėkmingai atakuoti jas Bachmuto mieste – jau yra didžiulė sėkmė.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad kontrpuolimas greičiausiai nebus paskutinis. Jo teigimu, kontrpuolimu nepasiseks išlaisvinti visos Ukrainos teritorijos, o "tai reiškia, kad turime ruoštis kitam kontrpuolimui".

Mes pergalės euforiją ir nepagrįstus lūkesčius mažiname jau keletą mėnesių, nepaisant to, kad dėl to buvome išvadinti Ukrainos priešais. Emocijos, pergalės viltis, nupirkus droną, tanką ar lėktuvą, gali suklaidinti net svarbių sprendimų priėmėjus. Pageidavimais grįstas mąstymas (wishful thinking) mažina paramą, nes kam gi eikvoti lėšas ir resursus, jei pergalę švęsime jau rytoj? Nepagrįsti lūkesčiai – labai pavojinga, realybę iškreipianti būsena, itin naudinga Maskvai. Be to, reikalaudami iš ukrainiečių pergalės ir tik pergalės, mes jos gynėjus varome į kampą su savo skubinimu ir norais. Kartojame – pergalė prieš Putino Rusiją, t.y.visiškas jos sutriuškinimas – šiandien įmanomas tik jungtiniu NATO ir Vakarų šalių kariniu įsikišimu.

Tuo tarpu JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškė, kad JAV ir NATO "neleis savęs įtraukti į Rusijos prezidento Vladimiro Putino Ukrainoje pradėtą karą". "Neleisime savęs įtraukti į karą, kurį pasirinko V. Putinas, bet palaikysime Ukrainą tol, kol ji ginsis, ir toliau stiprinsime NATO kolektyvinės gynybos ir atgrasymo pajėgumus", - sakė jis. Visa tai reiškia, jog Rusijos sutriuškinimas ir Putino tribunolas atidedamas tolimai ateičiai. Šią realybę turime suvokti be pykčio ir nuoskaudos. Privalome matyti pasaulį plačiai, įvertinti, kad JAV ruošiasi naujiems iššūkiams ir grėsmėms, kurias kelia Kinija (ir Šėkorėja), Iranas, Pietų Afrika, teroristai (be Rusijos), klimato kaitos (žmonių) sukelti kataklizmai ir pan.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija ragina Gruzijos vyriausybę suderinti savo politiką Rusijos atžvilgiu su ES politika. Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Mykolenko teigia, jog „Rusija siūlo Gruzijai sudaryti sandorį su velniu. O sandoryje su velniu, kaip žinote, laimi velnias“. Rusija panaikino vizas kartvelams ir nusprendė atkurti oro susisiekimą su Sakartvelu, apdovanodama šalį už tai, kad ji nepritaikė sankcijų Rusijai dėl karo Ukrainoje.

Mes gi primenam, kad šiandien 20 % Sakartvelo teritorijos yra okupuota Rusijos, o pati siena vis dar „šliaužia“ į Sakarvtelo pusę. 2008 m. Rusijos lėktuvai skraidė į Sakartvelą bombarduoti civilių gyventojų, o dabar Rusija bombarduoja kartvelų europinę ateitį. Maskvos tikslas yra aiškus – paversti Sakartvelą Gruzija, tokia pat sugulove, kokia šiandien yra Baltarusija.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos karių kontrataka vakariniame Bachmute atnešė rusams didelių gyvosios jėgos nuostolių. Pasak Ukrainos sausumos kariuomenės vado generolo pulkininko Aleksandro Sirskio priešas buvo priverstas atsitraukti keletą kilometrų. O Putino virėjas, recidyvistas ir būtų vagis Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas „vyksta visu greičiu, Bachmuto kryptimi Ukrainos daliniai įeina į flangus.“

Kariai ant žemės praneša, kad ukrainiečių pajėgos juda bent penkiomis skirtingomis kryptimis. Išmanaus vadovavimo ir sutelkta artilerijos ir aviacijos ugnies dėka, okupantams smogiama užnugaryje rytuose prie Bachmuto ir Avdijivkos, šluojami driskių aprūpinimo punktai Zaporižėje link Melitopolio, taip pat Chersono srityje. Vis daugiau žinučių apie tai, kad rytuose iš mūšio lauko skuodžia ne tik reguliarūs rusofašistų daliniai, bet ir „Vagner“ marodieriai. Neabejotinai, kyla galinga audra, šluosianti valkatas iš Ukrainos okupuotų teritorijų.

Europos Sąjunga suteiks Ukrainai 1 milijoną 155 mm sviedinių, taip pat daugiau kaip 1 000 raketų. ES jau parengė daugiau kaip 17 000 ukrainiečių kariškių ir planuoja, kad 2023 metų pabaigoje šis skaičius pasieks 30 000. „Dabar gynyba turi aukščiausią prioritetą, nes mes susidūrėme su karu. Todėl svarbu, kad mūsų užsienio politikoje gynyba įgautų vis didesnę reikšmę“, - pareiškė Josepas Borrellis. „Jei Rusija laimės karą, okupuos Kyjivą, Ukrainą pavers antrąja Baltarusija. Ukraina liausis egzistavusi, o Rusijos kariuomenė priartės prie lenkų sienos, mūsų saugumas sumažės. Štai kas atsitiks“, - apibendrino ES užsienio politikos vadovas.

Kaip sąlyginai greitai Europos klerkai mokosi iš savo klaidų ir svetimo skausmo bei kraujo. Jei toliau savo nosies ir vaizdo pro vilos langą nematantys valdininkai taip būtų galvoję prieš keletą metų, šiandien gyventume ramiai ir saugiai.

Jungtinė Karalystė perdavė Ukrainai keletą tolimo nuotolio raketų oras - žemė „Storm Shadow“. Šio tipo sparnuota tolimojo nuotolio raketa, sukurta Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos, gali nuskrieti daugiau kaip 500 km (Ukrainai bus perduotas greičiausiai eksportui skirtas variantas, lesantis taikinius iki 290 km atstumu). Kol kas ją galinčių nešti ir paleisti pritaikytų orlaivių Ukraina neturi daug (Su-24 ir Su-27).

Amerikietiški "Abrams" tankai Ukrainai bus pristatyti rudens pradžioje, pranešė JAV gynybos sekretorius Lloyd Austin.

Trumpai

Jungtinių Valstijų ambasadorius Pietų Afrikoje apkaltino šalį slapta tiekiant ginklus Rusijai, nepaisant jos oficialiai neutralios pozicijos dėl karo Ukrainoje. Reubeno Brigety teigimu, JAV yra „įsitikinusios“, jog ginklai ir šaudmenys buvo pakrauti į Rusijos laivą, kuris gruodį slapta prisišvartavo Keiptauno karinio jūrų laivyno bazėje.

JT, Turkija ir Ukraina pabrėžia, kad būtina pratęsti gyvybiškai svarbų grūdų susitarimą, kuris baigsis kitą savaitę. Susitarime, kuris turėtų baigtis gegužės 18 dieną, nustatyta tvarka, užtikrinanti laivų, gabenančių ukrainietiškus grūdus, trąšas ir kitus maisto produktus, saugumą humanitariniu koridoriumi Juodojoje jūroje.

Du aukšto rango Vakarų kariuomenės pareigūnai CNN pranešė, kad Ukrainos kariai pradėjo "parengiamąsias" operacijas prieš numatomą kontrpuolimą prieš Rusijos pajėgas.

JAV valstybės sekretorius Blinkenas pažadėjo suteikti Ukrainos puolimui reikalingų ginklų. "Jei jų trūks, jie mums apie tai praneš, o mes dėsime visas pastangas, kad tai kompensuotume", - sakė jis.

Vakarai perdavė Kyjivui 28 lėktuvus, iš kurių 14 parūpino Lenkija, ir 575 tankus, įskaitant 325 lenkiškus, pranešė Lenkijos atstovybė prie ES.

Lietuvoje

Nerimsta aistros po išpuolių prieš partizanų vado A. Ramanausko - Vanago paminklus. Situaciją galima matyti ir vartyti įvairiais kampais, prirašyt daug pažymų ir ataskaitų apie tikras ir tariamas grėsmes. Tačiau faktas – kaip blynas – kolaborantų ir Rusijos samdomų nevykėlių knibžda ir tarp mūsų. Nebaudžiamų. Jie veikia prieš mūsų valstybę grauždami ją iš vidaus.

Todėl keista matyti viešai, atvirai ir drąsiai socialiniuose tinkluose besireiškiantį prokremlinį gaivalą. Jam prispausti uodegą tereikia laiko ir noro. Ir tai ne VSD darbas (VSD neužsiima baudžiamuoju persekiojimu), o policijos, prokuratūros ir teismų. Kodėl to nesiimama – kitas klausimas. Gal kažko bijoma, gal trūksta kompetencijos, valstybinio požiūrio, o gal dar kažko.

Teisėsaugos institucijos turi puikias gaires ir gali ramia sąžine vadovautis Baudžiamojo kodekso XVI skyriumi ir taikyti 121 straipsnį „Antikonstitucinių grupių ar organizacijų kūrimas ir veikla“.

Užkardyti nusikaltėlius, kenkiančius mūsų šalies suverenumui, galima kad ir šiandien. Tereikia noro ir valios.

Išskirtinėje nuotraukoje matyti netoli Bachmuto išrikiuoti rumuniški APR-40 (sovietinių „Grad“ analogai).

Ypatingas ačiū nuolatiniam rėmėjui „DT Artelė“, taip pat Lietuvos aludarių gildijai. Mūsų darbo tęsimui itin svarbi visų jūsų parama: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw


53 views1 comment
bottom of page