top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINA TĘSIA PASIRENGIMĄ AKTYVIEMS VEIKSMAMS (2023 03 12)

Politinis strateginis lygmuo

Vakar diena politiniame lygmenyje Europoje ir JAV buvo ganėtinai apsnūdusi. Prancūzija, Vokietija, Didžioji Britanija ir Belgija arba ruošėsi, arba buvo apimtos didesnių ar mažesnių streikų ir kitų nepatenkintų kuo nors žmonių šurmuliu gatvėse. Streikai ir nepasitenkinimas atlyginimais, pensijomis ar sveikatos apsaugos sistema ketina persiristi į kitą savaitę. Kuo daugiau bėdų socialinėje ir finansinėje sferose Europoje, tuo linksmesni žmogžudžiai-recidyvistai Kremliuje.

Rytuose žiauriems mūšiams tęsiantis dėl Bachmuto griuvėsių, Vakaruose rasta laiko susirūpinti sportu, nes, pasirodo, sportas ir politika, nepaisant didelių Maskvos propagandos pastangų įtikinti priešingai, yra dar ir kaip susiję.

Todėl Didžiosios Britanijos vyriausybė raštu kreipėsi į olimpinių žaidynių rėmėjus, ragindama juos daryti spaudimą Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK) dėl jo pasiūlymo leisti rusams ir baltarusiams dalyvauti kitų metų Paryžiaus žaidynėse. JK kultūros sekretorė Lucy Frazer laišku kreipėsi į 13 didžiausių olimpinių žaidynių rėmėjų, įskaitant "Coca-Cola", "Samsung" ir "Visa", sakydama, kad „sportas ir politika Rusijoje ir Baltarusijoje yra glaudžiai persipynę, todėl esame pasiryžę neleisti Rusijos ir Baltarusijos režimams naudoti sporto savo propagandos tikslais".

JK vyriausybės atstovė teigė, kad nėra išspręstas esminis klausimas dėl "neutralumo" modelio, todėl jos šalis nesutinka, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkams būtų leista grįžti į varžybas. Praėjusį mėnesį Didžiosioji Britanija kartu su kitomis 34 valstybėmis paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame ragino TOK uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti varžybose.

Ukraina pagrasino boikotuoti Paryžiaus žaidynes, jei jose dalyvaus Rusijos ir Baltarusijos sportininkai, tačiau TOK nesiryžta visiškai pašalinti jų iš olimpinių žaidynių, neva baimindamasis, kad negrįžtų šaltojo karo laikų boikotų laikai. Jo teigimu, neutralūs sportininkai olimpinėse žaidynėse neatstovauja savo tautoms, o jų laimėjimai nėra lydimi vėliavų plevėsavimo ar nacionalinių himnų grojimo.

Mums regisi, kad būtų geriausia, jei Olimpinės žaidynės būtų atšauktos, kaip tai buvo padaryta 1940 ir 1944 metais, ar bent jau visos 35-ios bendrą pareiškimą pasirašiusios šalys jose nedalyvautų.

266-asis popiežius Pranciškus pirmadienį švęs 10-ąsias jo išrinkimo metines, gerokai viršydamas kadaise numatytus "dvejus ar trejus" savo pontifikato metus. 86 metų Katalikų bažnyčios galva nebekalba apie išėjimą į pensiją, o visai neseniai popiežystę apibūdino kaip darbą visam gyvenimui.

Į argentinietį jėzuitą, tapusį Dievo vietininku žemėje, buvo dedama daug vilčių sprendžiant dvasininkų seksualinės prievartos problemas. Ir nors Pranciškus priėmė nemažai sprendimų, kuriais buvo siekiama užtikrinti Bažnyčios hierarchų atsakomybę, tačiau rezultatai yra nevienareikšmiai, o iki popiežiaus Benedikto, pašalinusio apie 800 kunigų, yra tikrai toli. Deja, bet dvasininkų toliau vykdomas seksualinis ir psichologinis suaugusiųjų išnaudojimas nėra pontifiko dėmesio centre.

2014-2015 m. vykusiame sinode apie šeimą, išklausęs išsiskyrusių katalikų sunkią padėtį, Pranciškus atvėrė duris leisti išsiskyrusioms ir antrą kartą civilinę santuoką sudariusioms poroms priimti Komuniją. Kai kurie kunigai, padrąsinti tokio žingsnio, ėmė raginti popiežių leisti jiems tuoktis, tačiau po 2019 m. sinodo Pranciškus šią idėją atmetė. Dar didesnį sąmyšį tikinčiųjų gretose įnešė kelių moterų paskyrimas į aukštas pareigas Vatikane. Buvo nuogąstaujama, kad bus palankiai sutiktas ir moterų reikalavimas dėl jų įšventinimo į kunigus. Tačiau Pranciškus laikosi Bažnyčios doktrinos, draudžiančios moterims kunigystę.

Visgi, kai kurie jo pareiškimai apie "moteriškąjį genijų" jau seniai verčia iš koto. Moterys teologės yra "braškės ant torto", - kartą pasakė jis, o vienuolės neturėtų būti "senos mergelės". Vokietijos kanclerės Angelos Merkel įsiūtį sukėlė jo žodžiai apie tai, kad Europa neturėtų būti „nevaisinga močiutė“. Po šio pasisakymo, buvusi kanclerė lyg koks Makronas čiupo telefoną ir paskambinusi pontifikui piktai išdėstė, ką galvoja apie tokius popiežiaus „pašmaikštavimus".

Didžiausią palankumą, lyginant su kitais popiežiais, Pranciškui jaučia LGBTQ bendruomenė. Popiežiaus primygtinį siekį, kad ilgą laiką marginalizuoti LGBTQ katalikai galėtų rasti laukiamus namus Bažnyčioje, galima apibendrinti dviem iki šiol jo pontifikatą lydinčiais pareiškimais: "Kas aš toks, kad teisčiau?" ir "Būti homoseksualiu nėra nusikaltimas".

Operacinis lygmuo

Rusijos pajėgos padarė pažangą siekdamos užimti Bachmuto miestą Rytų Ukrainoje, tačiau puolimą bus sunku išlaikyti be didesnių personalo nuostolių, šeštadienį sakė britų kariuomenės pareigūnai.

JK gynybos ministerija savo naujausiame vertinime nurodė, kad Kremliaus kontroliuojamos "Vagnerio grupės" sukarinti daliniai užėmė didžiąją dalį rytinės Bachmuto dalies, o per miestą tekanti upė dabar žymi fronto liniją.

Tačiau ministerija pridūrė, kad "Wagner" samdiniams bus "labai sunku" veržtis į priekį, nes Ukraina sunaikino pagrindinius tiltus per upę, o dėl ukrainiečių snaiperių ugnies iš toliau į vakarus esančių įtvirtintų pastatų, siaura atvira žemės juosta miesto centre tapo "žudymo zona".

Vakar Chersono mieste per Rusijos apšaudymą žuvo trys civiliai gyventojai, pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis ir pasmerkė tai, ką jis pavadino "brutaliais teroristiniais išpuoliais", kuriuos įvykdė ordos daliniai. V. Zelenskis sakė, kad trys žmonės, žuvę Chersone, ėjo į parduotuvę nusipirkti maisto produktų.

"Norėčiau palaikyti visus mūsų miestus ir bendruomenes, kurie patiria žiaurius teroristinius išpuolius", - sakė jis eiliniame vakaro vaizdo kreipimesi. "Blogio valstybė naudoja įvairius ginklus... kad sunaikintų gyvybę ir nepalieka nieko žmogiško. Griuvėsiai, nuolaužos, kiaurymės po sviediniais žemėje - tai Rusijos autoportretas".

Kartu Ukrainos prezidentas sakė, kad jos šalis ruošiasi "aktyviems veiksmams" prieš okupantą.

Matyt, būtent tą ir aptarė Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnyj ir JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley. V. Zalužnyj "Telegram" paskyroje pranešė, kad per pokalbį telefonu jis ir Milley aptarė daug svarbių temų. "Išsamiai buvo aptartas Ukrainos gynybos poreikių klausimas. Kalbėjome apie šaudmenų ir įrangos tiekimą ir būtinybę stiprinti oro gynybos sistemos pajėgumus", - sakoma pranešime.

Juodojoje jūroje stiprėja audringi orai, todėl rusofašistai yra priversti atitraukti savo kai kuriuos laivus - raketų nešėjus į savo nuolatinės paskirties vietas, o laivų grupė sumažinta iki keturių vienetų.

Rusija tęsia pasienio teritorijų įtvirtinimą Briansko ir Kursko srityse, o Baltarusijos teritorijoje kaupia karinius pajėgumus, tačiau jie dar negalėtų vykdyti puolamųjų veiksmų be Baltarusijos kariuomenės paramos.

Taktinis lygmuo

Ukrainos kariuomenės atstovas spaudai Serhijus Čerevatijus sakė, kad vakar Bachmute žuvo 221 taip vadinamas okupacinių pajėgų karys, daugiau kaip 300 jų buvo sužeista. Tuo tarpu Rusijos karo nusikaltimų ministerija pranešė, kad Donecko fronto dalyje žuvo iki 210 Ukrainos karių. Žinant, kad Kremliuje jau prieš kelis mėnesius buvo pranešama apie sunaikintus vakarietiškus tankus ir šarvuočius, kurių Ukrainoje nėra, žuvusių ukrainiečių karių skaičius, greičiausiai, yra atsitiktinai sugeneruotas neišsiblaivančio Medvedevo kabinete.

Per pastarąją parą ginkluoti valkatos iš Rusijos sudavė 12 aviacinių ir 5 raketinius smūgius, iš kurių 2 - Zaporižės mieste. Rusijos užpuolikai taip pat panaudojo S-300 sistemą antžeminiam taikiniui ir sugriovė civilinės paskirties pastatą. Laimei, gyventojų aukų ir sužeistųjų nėra. Be to, priešas atliko 56 apšaudymus iš salvinės ugnies sistemų.

Tolesnių raketų smūgių visoje Ukrainoje tikimybė išlieka gana didelė.

Pagrindiniu priešininko tikslu per pastarąją parą išliko bandymai užimti Donbasą. Tęsėsi atakos Lymano, Bachmuto, Avdijivkos, Marjinkos ir Šachtarsko kryptimis. Iš viso gynėjai atrėmė 92 priešo atakas.

Gynybos pajėgų aviacija per dieną sudavė 6 smūgius į okupantų personalo ir karinės technikos susikaupimo vietas, o raketinės pajėgos ir artilerijos daliniai smogė į 4 priešo personalo židinius, vieną amunicijos sandėlį ir 2 priešo radijo ryšių ir elektroninės kovos sistemų dislokacijos vietas.

Pajėgų ant žemės duomenimis, kuriais mums leista pasidalinti, vakar ir naktį rusų marodieriai staigių ukrainiečių kontr-atakų metu, koordinuojant artilerijos, aviacijos, specialiųjų operacijų pajėgų ir pėstininkų veiksmus, Dubovo Vasylivkos – Berchivkos atkarpoje į šiaurę nuo Bachmuto ir šalia Ivanivskės, į pietus nuo Bachmuto, patyrė didžiulių nuostolių ir buvo priversti trauktis. Žiedas, kurį driskiai norėjo užveržti, gerokai pralaisvintas, o kelias H-32 vėl ukrainiečių rankose.

Nuotraukoje šviežiai mobilizuoti rusai skaito atsišaukimą Rusijos fiureriui Putinui skųsdamiesi, kad atvykę į Luhanską, negavo nei ginklų, nei šalmų, nekalbant apie kitą karinę įrangą.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624





45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page