top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINAI TRŪKSTA TIK NAIKINTUVŲ (2023 02 06)

Politinis strateginis lygmuo
Ukraina ketina pakeisti gynybos ministrą Oleksijų Reznikovą, sekmadienį pranešė artimas prezidento Volodymyro Zelenskio partijos kolega. O. Reznikovą pakeis karinės žvalgybos vadovas Kyrylas Budanovas, sakė parlamentinio bloko "Liaudies tarnas" vadovas D. Arachmija.
"Karas diktuoja personalo politikos pokyčius", - sakė jis. Arahchmija sakė, kad Ukrainos "jėgos" agentūroms - tokioms kaip Gynybos ministerija - karo metu turėtų vadovauti ne politikai, o žmonės, turintys patirties gynybos ar saugumo srityje.
Negalime su tuo nesutikti. Nors karo metu tokio aukšto rango politikų ar vadų keitimas paprastai daromas tik esant kritinei būtinybei, tačiau suvokiant, kad Rusija galimai ruošiasi naujai puolimo bangai, visi namų darbai privalo būti atlikti.
Sekmadienį Europa uždraudė importuoti Rusijos dyzelinį kurą ir kitus rafinuotus naftos produktus. Tokiu būdu, toliau mažinama energetinė priklausomybė nuo Maskvos ir Kremliaus pajamos iš iškastinio kuro.
Draudimas taikomas kartu su kainų viršutine riba, dėl kurios susitarė Septynių demokratinių valstybių sąjungininkių grupė. Viršutinė 100 JAV dolerių už rusiško dyzelino barelį riba nustatyta tam, kad jis tekėtų į tokias šalis kaip Kinija ir Indija, tačiau būtų išvengta staigaus kainų kilimo. Niekas nenori, kad dėl išaugusių kainų dyzelinui nukentėtų viso pasaulio vartotojai, tačiau siekiama, kad sumažėtų pelnas, iš kurio finansuojamas Maskvos biudžetas ir karas.
Dyzelinas yra labai svarbus ekonomikai, nes juo varomi lengvieji automobiliai, prekes gabenantys sunkvežimiai, žemės ūkio įranga ir gamyklų įrenginiai. Europos Sąjunga ieško naujų dyzelino tiekėjų iš JAV, Artimųjų Rytų ir Indijos, kad pakeistų dyzeliną iš Rusijos.
Buvo metas, kai Rusija tiekė 10 % viso Europos dyzelino poreikio. Versliukas užsidarė, o mes dar džiaugiamės ir tuo, kad bus mažiau teršiama gamta. Ir šiaip, rekomenduojame padėti automobilius ir vaikščioti pėsčiomis. Sveika ir jums, ir gamtai, ir jūsų piniginėms.
Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas sekmadienį išreiškė įsitikinimą, kad Vakarų sąjungininkai sutiks patenkinti naujausią šalies prašymą dėl karinių orlaivių. Jie reikalingi norint atremti beveik prieš metus įsiveržusių į šalį Rusijos ordų puolimą.
Gynybos ministras sakė, kad Ukraina jau gavo viską iš savo "norų laiško Kalėdų Seneliui", išskyrus lėktuvus. Bet O. Reznikovas nenusimena. "Bus ir lėktuvų", - prognozavo jis. "Manykite, kad ši misija jau įvykdyta".
Kol kas Ukraina, siekdama gauti vakarietiškų naikintuvų, sulaukė Baltijos šalių ir Lenkijos paramos. Tačiau keli Vakarų šalių lyderiai išreiškė susirūpinimą, kad kovinių lėktuvų suteikimas gali išprovokuoti Kremlių ir dar labiau įtraukti jų šalis į konfliktą, kuris jau pareikalavo dešimčių tūkstančių gyvybių ir atnešė didžiulius nuostolius.
Kyjivas teigia, kad ketvirtosios kartos naikintuvai, tokie kaip F-16 ar Eurofighter Typhoon yra būtini norint perlaužti karo eigą ir sustabdyti Rusijos puolimą, kuris, kaip prognozavo O. Reznikovas, gali prasidėti per karo metų sukaktį, vasario 24 d. "Ne visi Vakarų ginklai bus atgabenti iki to laiko, tačiau mes turime išteklių ir rezervų, kurie padės stabilizuoti ir palaikyti puolimą", - žurnalistams sakė jis.
Neturime jokių abejonių, kad greitai išvysime modernius vakarietiškus naikintuvus, kuriais bus karšiamas pragaro išperų kailis.
Tūkstančiai žmonių sekmadienį susirinko Kopenhagoje protestuoti prieš vyriausybės pateiktą įstatymo projektą, kuriuo siekiama panaikinti valstybinę šventę, kad būtų finansuojamos didesnės išlaidos gynybai. Demonstraciją surengė didžiausios šalies profesinės sąjungos, nepritariančios Didžiosios maldos dienos - krikščioniškos šventės, kuri minima ketvirtą penktadienį po Velykų ir minima nuo 1686 m., - panaikinimui.
Protestą organizavusios profesinės sąjungos apskaičiavo, kad jame dalyvavo ne mažiau kaip 50 000 žmonių - tai būtų didžiausia demonstracija Danijoje per daugiau kaip dešimtmetį. Tačiau vietos policijai regisi, kad skaičius yra kelis kartus padidintas.
Gera žinia ta, kad nebuvo deginamas Koranas arba Biblija. Bloga žinia ta, kad danai labai gerai gyvena, ir jiems vaidenasi, kad saugumas yra Apvaizdos garantija. Ne, mielieji. Rusijos ordai nusispjauti į bet kokią religiją, dievą ar Apvaizdos garantiją. Jie su vienodu pasimėgavimu prievartauja ir berniukus, ir vienuoles.
Rusijos teroro ir karo nusikaltimų ministerija pranešė, kad Ukraina ruošiasi susprogdinti pastatus rytiniame Ukrainos Kramatorsko mieste, o tada apkaltinti Maskvą vykdant karo nusikaltimus ir taikantis į civilius gyventojus. Taip vadinama Gynybos ministerija nepateikė jokių įrodymų.
Šis pranešimas yra aiškus signalas, kad Rusija ruošiasi eilinį kartą smogti Ukrainos civilinei infrastruktūrai.
Operacinis lygmuo
Ukrainos rytuose esančiame Donecko regione vyksta įnirtingi mūšiai, Rusijai didinant spaudimą prieš pirmąsias invazijos į Ukrainą metines, sekmadienį pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis.
"Donecko srityje padėtis labai sudėtinga - vyksta įnirtingi mūšiai", - sakė V. Zelenskis savo naktiniame vaizdo kreipimesi. "Tačiau, kad ir kaip būtų sunku ir kad ir koks didelis būtų spaudimas, turime ištverti ... Neturime kitos išeities, kaip tik gintis ir laimėti".
Tuo tikslu nuo šiandienos ukrainiečių įgulos bus mokomos valdyti "Leopard 2" tankus. Taip teigia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.
Rusijos fiureris Vladimiras Putinas nėra pasirengęs užsitęsusiam karui, nes susilaikė nuo atitinkamų sprendimų priėmimo. Visų pirma Rusijos valdžia vėluoja vykdyti plataus masto karines reformas. Taip aiškina Karo studijų instituto analitikai. Jie sako, kad Kremlius vėluoja atlikti personalo mobilizaciją ir reorganizaciją, kurią iš tikrųjų turėjo atlikti prieš pradedant plataus masto invaziją. Be to, ji delsia paskelbti apie antrąją mobilizacijos bangą, nes baiminasi visuomenės reakcijos.
Gražios iliuzijos, nors ir niekuo neparemtos realybėje, suteikia viltį ir ramina taikos išsiilgusius žmones. Mums džiugu, kad karo analitikai drąsiai imasi karo psichologų vaidmens.
Po gaisro, dėl kurio šimtai tūkstančių gyventojų liko be elektros, Odesos uoste visą parą dirba remonto brigados, kad atkurtų elektros energijos tiekimo sistemas.
Sekmadienį Italijos nacionalinė kibernetinio saugumo agentūra (ACN) pranešė, kad per pasaulinę išpirkos reikalaujančios programinės įrangos ataką, nukreiptą prieš "VMware" ESXi serverius, nukentėjo tūkstančiai kompiuterių serverių, ir įspėjo organizacijas imtis veiksmų savo sistemoms apsaugoti.
Italijos naujienų agentūra ANSA, remdamasi ACN, pranešė, kad buvo pažeisti serveriai kitose Europos šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje ir Suomijoje, taip pat Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje.
Labai tikėtina, kad už šios atakos stovi arba Rusija, arba Šė Korėja. Arba abi. Labai mandagiai prašome „Anonimų“ imtis atsakomųjų veiksmų.
Paaiškėjo detalių apie Rusijos Ortodoksų Bažnyčios velnio išperos patriarcho Kirilo šnipinėjimo praeitį. Kaip rašoma "SonntagsZeitung" straipsnyje, kalbama apie septintojo dešimtmečio laikotarpį. Laikraštis cituoja išslaptintus archyvus, iš kurių matyti, kad Kirilas dalyvavo šnipinėjimo veikloje Ženevoje. Jis slapta dirbo KGB. Pranešama, kad karo nusikaltimų bendrininkas darė įtaką Pasaulinei bažnyčių tarybai SSRS interesais.
O kaip gi kitaip. Visi Kremliuje ne tik kagėbistai, bet ir judošiai.
Ukrainos žiniasklaida džiaugiasi, kad lietuviai surinko 6 mln. eurų Izraelio priešlėktuvinės gynybos radarams Ukrainai. Tai jau vienu milijonu eurų daugiau, nei buvo planuota iš pradžių. Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tviteryje rašė, kad "Lietuvoje gyvena tik 3 milijonai žmonių, tačiau šią savaitę surinkome 6 milijonus eurų oro gynybos sistemoms Ukrainai pirkti. Čia nėra jokių nuovargio požymių. Mes būsime su Ukraina iki pergalės".
Taktinis lygmuo
Rusijos fašistai vakar į Charkivo centrą paleido dvi raketas. Buvo pataikyta į gyvenamąjį pastatą miesto centre. Kilo gaisras. Kol kas žinomos trys aukos: 54 metų moteris ir du 51 ir 55 metų vyrai.
Rusijos okupantai Vasiljevkos kaime, Zaporižės srityje vietinę vaikų ligoninę naudoja kaip karinę ligoninę sužeistiems Rusijos ginkluotųjų pajėgų marodieriams. Vaikų priėmimas į ligoninę nutrauktas.
Okupantai daugiausia pastangų skiria puolimo operacijoms Kupjansko, Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Novopavlivkos kryptimis.
Priešas 4 kartus raketomis smogė Charkivo ir Družkivkos civilinei infrastruktūrai ir 56 kartus atliko atakas iš salvinių raketinės artilerijos sistemų, ypač prieš civilinę infrastruktūrą Chersone. Yra žuvusiųjų ir sužeistųjų.
Rusijos oro ir raketų smūgių grėsmė visai Ukrainos teritorijai išlieka didelė.
Per praėjusią parą Ukrainos gynybos pajėgų karinės oro pajėgos 9 kartus smogė priešo susitelkimo vietoms ir sudavė smūgį jo priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijoms. Ukrainos gynybos pajėgų raketinių ir artilerijos daliniai smogė vadavietei, 8 kartus taškė priešo gyvosios jėgos koncentracijos vietas ir amunicijos sandėlį.
Vasario 8-10 d. į Europą pateks šiltas oras iš Sacharos ir Atlanto vandenyno. Tikimasi atšilimo.
Foto: Ukrainos karys - drono operatorius. Šaltinis: APnews.
Dėkojame, kad esate kartu ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis. Atskirai sakome ačiū: DT Artelė, UAB. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėt pasikviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


47 views0 comments
bottom of page