top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINIEČIŲ DRONŲ SMŪGIAI – PARENGIAMOJI PUOLIMO DALIS (2023 05 07)

Geopolitinė padėtis

Pasaulis vakar trumpam sutelkė dėmesį į karūnavimo šventę. Kraujui toliau laisvai liejantis Ukrainoje, o agresijos ir prievartos jūrai skandinant žmogaus sąmoningumą visuose Žemės kampeliuose, šypsenos ir plojimai lydėjo karūnos užmaukšlinimo momentą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat sveikino karalių Karolį III ir dėkojo jam bei Didžiosios Britanijos žmonėms už paramą kare su Rusija. Karalių ir jo žmoną karalienę Kamilą jis pavadino "tikrais Ukrainos draugais" ir teigė, kad jo karaliavimas žymi "naujos britų monarchijos eros pradžią".

"Linkiu karaliui Karaliui III ilgų sėkmingo valdymo metų, o Jungtinės Karalystės žmonėms - klestėjimo ir mūsų bendrų pergalių", - sakė V. Zelenskis savo naktiniame vaizdo kreipimesi.

Ukrainos gynybos ministerija anksčiau paskelbė sveikinimo vaizdo įrašą, kuriame dėkojo "mūsų britų draugams už draugystę. Esame dėkingi už jūsų nepalaužiamą paramą ir partnerystę, ypač per pastaruosius metus!"

Minutės trukmės vaizdo įraše, kuriame dėkojama Londonui už ginklus ir už tūkstančių Ukrainos karių apmokymą, rodomi V. Zelenskio susitikimai su karaliumi Karoliu, ministru pirmininku Riši Sunaku, leiboristų lyderiu Keiru Starmeriu ir buvusiu ministru pirmininku Borisu Džonsonu.

Zelenskio žmona Olena ir Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalas šią savaitę kartu su būriu kitų valstybių lyderių yra atvykę į Londoną švęsti karaliaus Karolio, kuris į sostą atsisėdo praėjusių metų rugsėjį mirus jo motinai karalienei Elžbietai, karūnavimo.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos oro pajėgos vakar pareiškė numušusios Rusijos hipergarsinę raketą virš Kyjivo, naudodamos naujai įsigytas amerikiečių gynybos sistemas "Patriot". Tai pirmas žinomas atvejis, kai šaliai pavyko perimti vieną moderniausių Maskvos raketų.

Karinių oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas "Telegram" žinutėje teigė, kad "Kinžal" tipo raketa buvo perimta per naktinę ataką prieš Ukrainos sostinę savaitės pradžioje. "Taip, mes numušėme "unikalią" "Kinžal", - rašė Oleščukas. Jis teigė, kad raketą Kh-47 iš Rusijos teritorijos paleido lėktuvas MiG-31K ir ją numušė raketa "Patriot".

„Kinžal“ yra vienas naujausių ir pažangiausių Rusijos ginklų. Rusijos kariuomenė teigia, kad iš oro paleidžiamos raketos veikimo nuotolis siekia iki 2 000 km ir ji skrenda 10 kartų didesniu nei garso greičiu, todėl ją sunku perimti. Greičio ir sunkios kovinės galvutės derinys leidžia "Kinžal" naikinti gerai įtvirtintus taikinius, pavyzdžiui, požeminius bunkerius ar kalnų tunelius.

"Jie sakė, kad "Patriot" yra pasenęs amerikietiškas ginklas, o rusiški ginklai yra geriausi pasaulyje", - Ukrainos televizijai "24 kanalas" kalbėjo karinių oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas. "Ką gi, yra patvirtinimas, kad jis veiksmingai veikia net prieš supergarsinę raketą".

Per naktį Ukraina paleido daugiau kaip 10 bepiločių į Krymo pusiasalį, įskaitant tris į Sevastopolio uostą, anksti sekmadienį verkšleno Rusijos paskirtas pareigūnas ir pridūrė, kad priešlėktuvinės gynybos sistemos atrėmė visas atakas. "Jokie objektai (Sevastopolyje) nebuvo apgadinti", - sakė Maskvos paskirtas Sevastopolio „gubernatorius“ Michailas Razvožajevas.

Tačiau ukrainiečiai pranešė, kad bent keli dronai pasiekė taikinius ir buvo girdėti sprogimai Sevastopolyje ir Sakuose, kur Rusija turi oro pajėgų bazę.

Per pastarąsias dvi savaites stebime suintensyvėjusius smūgius į Rusijos kontroliuojamus objektus, ypač Kryme. Labai tikėtina, kad infrastruktūros naikinimas yra pasirengimas planuojamam puolimui sausumoje.

Butų vagis Prigožinas vakar dar kartą sakė, kad prieš numatomą savo driskių atitraukimą iš Bachmuto jis vis dar negavo iš Maskvos papildomos amunicijos. "Nuo šios dienos niekas neatvyko papildyti amunicijos, aprūpinti jos reikiamu kiekiu", - sakė Putino virėjas. "Negali būti puolimo be kontrpuolimo, be priešo priemonių nugalėjimo".

Pasak jo, "Vagner" pajėgos neturi amunicijos ir negali tęsti tolesnių puolimo veiksmų netoli miesto, kurį Rusija apgulė maždaug 10 mėnesių. "Nes vesiu daugiau vyrų į neabejotiną mirtį. Nuo gegužės 10 d. pradėsime atitraukti dalinius", - kalbėjo karo ir kriminalinis nusikaltėlis.

Tikimės, kad iki gegužės 10 – osios nebebus, ko atitraukti.

Trumpai

Šeštadienį per sprogimą automobilyje, per kurį žuvo jo vairuotojas, buvo sužeistas rusų propagandistas ir nacionalistas Zacharas Prilepinas. Išpuolis įvykdytas praėjus trims dienoms po to, kai Maskva pareiškė, kad Ukraina bandė bepiločiais lėktuvais smogti Kremliui. Dėl sprogimo Rusijos užsienio terorizmo reikalų ministerija apkaltino Ukrainą ir ją remiančias Vakarų valstybes, ypač Jungtines Valstijas.

Rusų teroristai Bachmuto griuvėsius apšaudė amunicija su baltuoju fosforu.

Zelenskio biuro vadovas Andrijus Jermakas paskelbė apie naujus kalinių mainus. "Grįžta namo 45 mūsų žmonės. Tai 42 gynėjai ir trys gynėjos iš "Azovstal". Visi jie yra Nacionalinės gvardijos kariai iš prieš 9 metus Azovo pakrantėje įkurto dalinio "Azov". 35 eiliniai ir seržantai, 10 karininkų", - sakė Jermakas.

Rusų okupantai Melitopolyje degina dokumentus ir išsiveža techniką bei įrangą, praneša partizanai.

Lietuvoje

Į Vilnių atvykęs Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis kišenėje atvežė du Lenkijos valstybinius apdovanojimus.

Vieną įteikė koloradiniam Tomaševskiui, o kitą – draugui Peško, kuris balsuojant dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, su kitais penkiais nevykėliais susilaikė. Iš esmės, balsavo „prieš“.

Sunku pasakyti, kodėl ponas Mateuszas nusprendė spjauti Lietuvos piliečiams į veidą. Galima tai laikyti jo komandos klaida, nesusipratimu ar nežinojimu.

Mes gi manome, kad jei su ponu iš Varšuvos mūsų pirmi valstybės asmenys būtų ne iš pareigos formaliai pastovėję pozuodami nuotraukai, o iš vakaro susėdę prie stalo ir įmoję linksmonado, tokios tarpvalstybinės kliurkos nebūt buvę.

Nuotraukoje Didžiosios Britanijos karalius Karolis III susitinka su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu Bakingemo rūmuose, Londone, trečiadienį, 2023 m. vasario 8 d. Aaron Chown/Pool via REUTERS/File Photo

Ypatingas ačiū nuolatiniam rėmėjui „DT Artelė“, taip pat Lietuvos aludarių gildijai. Mūsų darbo tęsimui itin svarbi visų jūsų parama: https://tinyurl.com/noriuparemti
Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw


36 views0 comments

©2022 by VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra. Proudly created with Wix.com

bottom of page