top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINOS „BAIRAKTARAI“ TERORISTINĖS RUSIJOS DANGUJE (2023 10 02)

Geopolitinė padėtis

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį pareiškė, kad JAV pagalba Ukrainai kol kas bus teikiama toliau. Tačiau iš visos jo kūno kalbos buvo galima spręsti, kad JAV vadovas nėra užtikrintas dėl ateities, o pati kalba daugiau skirta sąjungininkams nuraminti.

"Jokiomis aplinkybėmis negalime leisti, kad Amerikos parama Ukrainai nutrūktų", - sakė J. Bidenas iš Ruzvelto salės po to, kai Kongresas, vėlai šeštadienį priėmęs trumpalaikį finansavimo paketą, kuriuo buvo atsisakyta paramos Ukrainai kovoje su Rusija, išvengė vyriausybės uždarymo.

"Turime laiko, nedaug laiko, ir jaučiame didžiulę skubą", - sakė jis pažymėdamas, kad finansavimo įstatymo projektas galioja tik iki lapkričio vidurio. J. Bidenas paragino Kongresą kuo greičiau susitarti dėl pagalbos paketo.

"Abiejų partijų - demokratų ir respublikonų, Senato ir Atstovų Rūmų - didžioji dauguma remia pagalbą Ukrainai prieš žiaurią agresiją, kurią vykdo Rusija", - sakė J. Bidenas. "Liaukitės žaisti žaidimus, padarykite tai“.

Tačiau daugelis įstatymų leidėjų pripažįsta, kad karui tęsiantis, vis sunkiau gauti Kongreso pritarimą paramai Ukrainai. Respublikonų pasipriešinimas pagalbai įgauna vis didesnį pagreitį.

Galbūt todėl Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas sekmadienį paragino JAV įstatymų leidėjus persvarstyti savo sprendimą neįtraukti finansinės paramos Ukrainai į laikiną biudžeto projektą.

Kalbėdamas Kyijive po susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, ES vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellas sakė, kad Europos pareigūnus nustebino paskutinę minutę Vašingtone pasiektas susitarimas, ir pažadėjo, kad 27 valstybių blokas ir toliau padės užpultai šaliai nugalėti Rusiją.

"Turiu vilties, kad tai nebus galutinis sprendimas ir Ukraina toliau sulauks JAV paramos", - sakė J. Borrellas. "Mes susiduriame su egzistencine grėsme. Ukrainiečiai kovoja iš visų jėgų ir gebėjimų, ir jei norime, kad jie būtų sėkmingi, reikia juos aprūpinti geresniais ginklais, ir greičiau", - pridūrė ispanas.

Iš tiesų, neturime ką čia per daug ir pakomentuoti. Vienintelis dalykas, kuris yra kiek raminantis, kad nežiūrint visų stabdymų, balsavimų, pasikalbėjimų, pirsčiojimų ir trydaliojimų, paramos Ukrainai smagračiai yra užsukti. Inercija – dalykas rimtas, ir kai šimtus tonų sveriantis lokomotyvas įsibėgėja, ne taip jau ir paprasta sustabdyti jį pliku užpa... ėėė ... plika ranka.

Reikšmingi postūmiai

Turime duomenų, kad šiąnakt ukrainiečiai surengė dronų ataką prieš taikinius Smolenske, Rusijoje. Preliminari filmuotos medžiagos analizė leidžia manyti, kad buvo panaudoti pačių ukrainiečių modifikuoti TB-2 "Bayraktars" orlaiviai. Šis 20 val. ore išbūti galintis variantas yra ginkluotas turkiškomis MAM-C oras-žemė lazeriu valdomomis raketomis, pasiekiančiomis taikinius 8 km atstumu, centimetrų tikslumu.

Per parą iki šios atakos, Ukrainos „dronų armija“ sudaužė 8 Rusijos priešlėktuvinės gynybos raketų "žemė-oras" bazes, o artilerijos ir raketinės pajėgos smogė šešioms driskių priešlėktuvinės gynybos sistemoms.

Dėl ukrainiečių dronų, Rusijos oro erdvėje eilinį kartą sutriko civilinių lūženų, kurios transportuoja keleivius oru, eismas. Vnukovo oro uoste atšaukti arba vėlavo dešimtys skrydžių.

Nuostabu. Kuo greičiau ir kuo didesnė karo baimė ir išgyvenimo panika apims kiekvieną Leningrado ir Maskvos gyventoją, tuo arčiau visi mes būsime tos dienos, kai teroristinė Rusijos valstybė nustos egzistuoti.

Trumpai

Serbijos prezidentas sekmadienį paneigė JAV ir kitų šalių pranešimus apie karinių pajėgų telkimą prie sienos su Kosovu. Savo kalboje jis skundėsi dėl prasidėjusios "melo kampanijos" prieš jo šalį po prieš savaitę įvykusio susišaudymo, per kurį žuvo keturi žmonės ir kuris pakurstė įtampą nestabiliame Balkanų regione.

Tuo tarpu NATO paskelbė, kad Kosove dislokuos apie 600 papildomų karių, kurie padės KFOR pajėgoms sureguliuoti kaistančią ir įtemptą atmosferą regione.

"Jungtinė Karalystė siunčia apie 200 karių iš Velso princesės karališkojo pulko 1-ojo bataliono, kurie prisijungs prie 400 JK karių kontingento, jau besitreniruojančio Kosove, o vėliau bus atsiųstas papildomas pastiprinimas iš kitų sąjungininkių", - pranešė NATO atstovas spaudai Dylan White.

Praeitos savaitės pradžioje ir Jungtinės Valstijos, ir Europos Sąjunga išreiškė susirūpinimą dėl padidėjusio karinių pajėgų dislokavimo prie Serbijos sienos su buvusia jos provincija ir paragino Belgradą sumažinti ten esančių karių skaičių.

Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas sekmadienį dalyvavo eitynėse sostinėje Varšuvoje, kuriomis siekė sutelkti šalininkus prieš artėjančius parlamento rinkimus.

Šimtai tūkstančių žmonių iš visos šalies autobusais atvyko į "Milijono širdžių eitynes". Varšuvos miesto valdžia teigė, kad didžiausiame iki šiol sostinėje vykusiame mitinge dalyvavo apie milijoną žmonių, nors kiti šaltiniai nurodė gerokai mažesnį skaičių.

"Kai matau šiuos šimtus tūkstančių besišypsančių veidų, man gera nuojauta, kad artėja lūžio momentas mūsų tėvynės istorijoje", - sakė D. Tuskas šalininkams mitinge likus dviem savaitėms iki spalio 15 d. visuotinių rinkimų.

Antras Estijos pilietis, kovojęs su driskiais Tarptautiniame legione ir padėjęs Ukraina gintis nuo Rusijos okupacijos, žuvo kare Ukrainoje.

Estijos "Postimees" duomenimis, Tanelis Kriggulas (šaukinys "Stinger") kovėsi netoli Limano miesto Donecko srityje. Namą, kuriame jis gyveno su savo bendražygiais, atakavo rusų dronas. Sprogimas buvo toks galingas, kad iš namo liko tik griuvėsių krūva.

Užjaučiame draugus ir artimuosius.

Lietuvoje

Šiandieną švenčiame Policijos – Angelų sargų dieną.

Nedaugžodžiausime.

Paprastai, nuoširdžiai pasveikinsime visus esamus ir buvusius kolegas, kurie nežiūrint visų pertvarkų, mažinimų, efektyvinimų, keliamų realių ir fantastinių tikslų, yra čia, su mumis. Kurie ne dėl atlyginimo, o dėl to, kad myli savo šalį ir savo darbą, užtikrina visų mūsų ramybę ir saugumą.

Pagarba jums, pareigūnės ir pareigūnai.

Nuotraukoje: „bairaktaras“ virš driskių gyvenamųjų namų Rusijoje pakeliui į taikinį.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt




46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page