top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UKRAINOS DRONŲ SMŪGIAI TRUPINA RUSIJOS EKONOMIKĄ (2024 05 02) 


↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Baltieji rūmai praneša, jog tęsiamos derybos dėl saugumo garantijų Ukrainai. „Nepriklausomai nuo to, kada baigsis šis karas, nepriklausomai nuo to, kaip baigsis šis karas, Ukraina vis tiek turės ilgą sieną su Rusija, šalis vis tiek turės teisėtų saugumo poreikių. Jungtinės Valstijos ir toliau rems (Ukrainos) poreikius, kuomet bus aiškinamasi, kaip tie poreikiai turėtų atrodyti", - teigia JAV nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos vadovas Džonas Kirbis.

 

Išvertus šią Vašingtono diplomatinę ekvilibristiką, JAV teigia, jog garantuoja Kijevui saugumą ir paramą, net jei pasibaigus kariniams veiksmams, Ukrainos siena bus kitokia nei iki Krymo okupacijos ir pilno masto invazijos. Kitaip tariant, Vašingtonas leidžia suprasti, kad “vis tiek” rems Ukrainos nepriklausomybę, net ir atsiradus naujoms “ilgoms sienoms” su Rusija – tai yra neatgavus okupuotų teritorijų.

 

Suprantamas Vašingtono siekis pasodinti abi puses prie derybų stalo. Tačiau viena pusė, Maskva, siekia sunaikinti Ukrainą, kaip valstybę, ir iki tarpinių derybų stengsis praryti kuo daugiau teritorijos (iki sekančio šuolio), o Kijevas, suprasdamas Kremliaus norus, kovoja už išlikimą ir pilną sienų atkūrimą.

 

Šioje situacijoje, esame tikri, Vašingtono “ekvilibristika”, nesuveiks. Nes tokie diplomatiniai ėjimai, tiesiog, neveikia rusų ir Kremliaus chuntos. Jie numoja į juos ranka. Vienintelė diplomatinė kalba su šiandienine Rusija yra raketų smūgiai driskių oligarchams, sprendimų priėmėjams, karo nusikaltėliams į jų namus, darbo vietas bei režimo resursus. Tik tokiu atveju, tik daužomas, tik nusmurgęs ir išsigandęs, Kremlius sutiks derėtis.

 

Pagrindiniai Kremliaus dezinformaciniai kanalai skelbia, jog JAV Senatas vienbalsiai patvirtino įstatymo projektą, draudžiantį prisodrinto urano importą iš Rusijos. Taip pat pranešama, jog “kolektyvinių Vakarų šalys ketina aprūpinti Ukrainą ne tik naikintuvais F-16, bet ir ginkluote”. Teigiama, jog Kijevas pranešė, kad Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, JAV ir Prancūzijoje apmokytos penkios Ukrainos pilotų grupės, jau pasirengusios skraidyti JAV naikintuvais F-16. Ir nors Maskva grasina, jog šie naikintuvai gali gabenti branduolines galvutes ir į tai neva bus atsižvelgta, plika akimi matoma naujos JAV ir kitų šalių paramos baimė. Manome, jog švęsdami darbo liaudies nedarbo dieną, propagandos skyriaus vyr. redaktoriai pasigėrė, o nenuovokūs kolegos “įmetė” tekstą, jog JAV nesitrauks ir toliau dusins Rusijos ekonomiką, o fronte netrukus bus visiškai riesta.

 

Tai tik patvirtina mūsų teiginius, jog Kremlių reikia spardyti ne pareiškimais, o ginklais. Rusai sustos tik gavę žarstekliu į snukį.

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

Nors Europos Sąjunga teigia, jog sumažino iš Rusijos importuojamų dujų kiekį, tačiau rusiškos dujos vis dar maitina kai kurias Europos šalių įmones. ES duomenimis, iš Rusijos importuojamų dujų dalis nuo 2021 m. sumažėjo nuo 40% iki maždaug 8% 2023 m. Tačiau leidus prekiauti suskystintomis gamtinėmis dujomis, bendra rusiškų dujų dalis visoje ES pernai sudarė 15 proc.

 

ES priklausomybės nuo Rusijos atsikratė dėka JAV ir Kataro dujų. Tačiau rusiškos suskystintos dujos su didelėmis nuolaidomis lėmė jų plūstelėjimą į bloką. Čia ir vėl tik biznis. Pigios dujos krauju nekvepia.

 

Ukrainos žiniasklaida cituoja Lietuvos Krašto apsaugos ministrą Lauryną Kasčiūną, kuris teigia, kad JAV pagalbos Ukrainai paketas padės stabilizuoti situaciją mūšio lauke. Esą Charkovas ir Odesa – pagrindiniai taikiniai, tačiau pagrindine problema išlieka žmogiškieji resursai. Rusija jų turi begales ir negaili, o Ukraina sprendžia mobilizacijos problemas.

 

↞ Veiksmai ant žemės ↠

 

Pranešama, jog vakar Rusiją atakavo ukrainiečių dronai, Rostove ir Voroneže girdėjosi sprogimai, o Riazanės naftos perdirbimo gamykloje kilo didžiulis gaisras. Didžiausia žala padaryta Riazanės naftos perdirbimo gamyklai, kontroliuojamai rusų kompanijos „Rosneft“. Išvedus iš rikiuotės didžiąsias įmones, Kremlius turės bėdų ne tik fronte, bet ir kasdieniame gyvenime.


Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininko Petro Černiko teigimu, Rusija turi 30 didelių naftos perdirbimo gamyklų ir apie 50 mažų. Esą dėl ukrainiečių smūgių, Rusijoje jau pakilo kuro kainos. Šiais tikslinėmis atakomis Kijevas daro Rusijai trigubą smūgį: stabdo naftos eksportą, kuro tiekimą frontui, kelia problemas vietinei rinkai ir jos poreikiams.

 

Pavyzdžiui, tankas T-90 “suvalgo” iki 1 tonos dyzelinio kuro ir 100 kilogramų alyvos per dieną. Vadinasi, sutrikus kuro tiekimui, stos ir ordos puolimas. 

 

Vakar vakare rusiškieji okupantai dar kartą atakavo Odesą. Smogė rūšiavimo sandėliui ir pašto skyriui. Sužeista 14 žmonių.

 

Per praėjusią dieną fronto linijoje įvyko 121 mūšis. Okupantai paleido 5 raketas, atliko 63 oro smūgius, 72 kartus apšaudė iš įvairių sistemų ukrainiečių karių pozicijas ir gyvenvietes.

 

⥁ Lietuvoje ⥀

 

Selfiai žieduose. Žiedai, žinoma, gražu, tačiau iš esmės visa, kas gamtoje, yra ne tik gražu, bet naudinga ir būtina. Būtina gyvybei žemėje, ekologinei pusiausvyrai, mitybos grandinei. Nes sunaikinus uodus, išnyks kelios paukščių rūšys, erkes – kiti gyvūnai. Žodžiu, gamtoje būtų tobula pusiausvyra. Būtų, jei visko nereguliuotų žmogus. Gražius žiedynų vaizdus kai kuriuose vietose nustelbia baisūs kirtimai, nukritę medžiai su paukščių lizdais. O kai kuriose pakelėse nušniotos ištisos senų medžių alėjos. Ukmergės - Utenos plente iškirsta unikali tunelinė nepaprasto grožio medžių alėja, nes galimai kėlė galimą pavojų automobilio kapotui ar bagažinei.

 

O galbūt ir žmogaus gyvybei. Dėl šių priežasčių, kertami medžiai esantys bent kiek arčiau dviračių takelių ar kelių. Kad nenuvirstų. Kad neužtvertų kelio. Kad nesukeltų nepatogumų.

 

Tuo pačiu principu jau sklinda “tyrimai” apie vilkus, jog neva pastarieji tyko saldžia mėsyte kvepiančių vaikų ir ruošiasi žudyti jų tėvelius. Kaip pasakose. Tam, kad būtų galima juos šaudyti ir naikinti, taikant kuo mažiau apribojimų.

 

Kaip Rusijoje, kur skinasi kelią įstatymas, leidžiantis ūkininkams šaudyti laukinius gyvūnus, keliančius grėsmę ūkiams, ištisus metus. Tai rusai juos ir šaudo.

 

Ateina ordos iš rytų, šluojančios nuo kelio visa kas gyva, o mes kariaujame su medžiais, vilkais, uodais ir kita gyvūnija. Nes labai bijom mirčių ir ligų. Nes kiekvienas medis miške – potencialus žudikas. Gali pritrėkšti tūlą šikantį grybautoją. Tad kam čia smulkintis. Galutinai išvanokime miškus, iškirskime medžius, nupurkškime krūmus, pievas nuo visokiausių vabzdžių ir kitos gyvasties, iššaudykime visus vilkus, stirnas, šernus ir galutinai sureguliuokime gamtos procesus pagal save.

 

To juk trokštame. Saugumo ir estetikos. Pievų be vabzdžių. Bičių be geluonių. O gamtą palikime aptvertuose rezervatuose, kur vaikai pro grotas galės palesint vištą, kalakutą, vilką be dantų ar kokį danielių su implantuotais plastmasiniais ragais.

 

↡Nuotraukoje: „Na Berlin!”

 

Itin dėkojame nuolatiniam rėmėjui Panevėžyje, poniai Salvai M., UAB Vilkeda, Lietuvos aludarių gildijai bei visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas.

 

Mūsų ištikimiems rėmėjams siūlome galimybę įsigyti ukrainiečio rankomis padarytą apyrankę https://luckydiamonds.lt/produktas/sekmes-apyranke-su-tikru-deimantu/ – visos jūsų lėšos (išskyrus PVM) bus pervestos mūsų agentūrai.

 

Nuoroda įprastai paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications




 


 

99 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page