top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

UŽDUOTIS UKRAINAI - NUGALĖTI RUSIJĄ “NEESKALUOJANT” KARO (2024 01 17)

↞ Strateginės aplinkybės ↠
 
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Davose darsyk mėgino pasauliui atverti akis. Sakydamas kalbą Pasaulio ekonomikos forumo dalyviams, Zelenskis pabrėžė, kad Putinas mėgina pasaulį pripratinti prie “masinių trėmimų, su žeme sulygintų miestų, kaimų ir siaubingo jausmo, kad karas gali niekada nesibaigti”.
 
Ukrainos prezidentas įsitikinęs, jog karas - Putino išlikimo garantas, todėl jis taika nesibaigs. Putino atsakas į taikos pasiūlymus - vis daugiau ginklų iš Šiaurės Korėjos ir Irano. “Tokie režimai kaip jo egzistuoja tol, kol jie kariauja", - pabrėžė V. Zelenskis.
 
Zelenskis akcentuoja tą patį, ką mes savo apžvalgose kalame kasdien: iš Maskvos valdomas ir koordinuojamas teroras nėra nukreiptas vien tik prieš Ukrainą. Rusija kariauja su visais Vakarais, prieš invaziją atvirai paskelbtą ir pradėtą karą.
 
Sunku pasakyti, ar Davose susirinkę pasaulio galingieji ir įtakingieji suprato V. Zelenskio žodžių esmę, ar mastė apie savo asmeninį saugumą…
 
V. Zelenskis atvirai ir tarp eilučių perspėjo, jog kol kas Vakarai dar turi laiko sutriuškinti Rusiją ukrainiečių rankomis. Po kurio laiko, tokios galimybės gali nebelikti.
 
Ukrainos prezidentas pažėrė ir priekaištų dėl Vakarų raginimų “neeskaluoti” situacijos, po prašymų Ukrainai suteikti priešakinę ginkluotę.
 
"Kiekvienas mums adresuotas "neeskaluokite" Putinui skambėjo kaip "jūs laimėsite". Mes prašėme naujų ginklų, o atsakydami išgirsdavome: "neeskaluokite". Bet tada ginklai buvo pristatyti, ir eskalacijos nebuvo. Rusijos raketa nukrito NATO teritorijoje - atsakymas vėl buvo "neeskaluokite".
 
“Kalbėjome apie sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą blokavimą, bet atsakymas buvo "neeskaluokite". Visa sankcijų jėga galėtų priversti Putiną daryti nuolaidas", -  kalbėjo Zelenskis, tarsi būtų ir Lietuvos prezidentas.
 
Ukrainos prezidento teigimu, visais tais “neeskalavimais” Vakarai prarado daug laiko ir suteikė Kremliaus teroristams naujų galimybių.
 
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė esąs visiškai įsitikinęs, kad Aljanso sąjungininkai ir toliau rems Ukrainą. Jis pabrėžė, kad pagalba Kijevui yra ne labdara, o investicija į bendrą saugumą.
 
Pasak J. Stoltenbergo, Aljansas šiuo metu didina ginklų gamybą. Jis taip pat priminė sandorį dėl beveik tūkstančio raketų "Patriot" sistemoms pirkimo, "kuris yra vienas iš pavyzdžių, kaip sąjungininkai stiprina savo pajėgas, kad papildytų savo atsargas ir galėtų paremti Ukrainą ateityje.
 
Jau net mes pavargome skaityti nuobodžius, besikartojančius Aljanso galvos pareiškimus.
 
Šioje kruvinoje karo dramoje mums baisiausia net ne pats karo faktas, o tai, kaip nelaimės tikimybę ir realybę priima žmogus. Apie kokį kolektyvinį saugumą galime kalbėti, jei konfliktui su fašistine Rusija galingiausias pasaulyje karinis aljansas pradėjo ruoštis tik dabar. Iki šiol nesiruošė. Miegojo ir šalys - lyderės. Kodėl?  Nes manė, kad tai nerealu. Kremliaus chunta ruošėsi realiam karui, o Vakarai manė…  Tai transo būsena, kuri būdinga kobros užhipnotizuotam žvėreliui ar liūtą matančiai stirnai, manančiai, kad liūtas sotus, todėl nepuls… Tačiau nuo liūto nebėga tik nesveika stirna, kiekvienas gyvūnas sprunka nuo plėšrūno vos užuodęs jo kvapą. Tačiau žmogus - vakarietis, mirtino pavojaus akivaizdoje, tikrina savo laikus, fotošopina selfį kokioje nors savo asmenukėje, džiūgauja dėl patiktukų ir pavojaus nesuvokia. Tai mums ir kelia didžiausią nerimą. Susidaro įspūdis, kad klerkai - valstybių vadovai vis dar labiau susirūpinę kaklaraiščio derėjimu prie eilutės, skambiais kalambūrais, patekimu į pirmus portalų puslapius, nei pasirengimu realiam mūšiui. Panašu, jog didžiulės armijos politikų karą Ukrainoje priima, kaip kasdienį, kiek pabodusį serialą apie “eilinį Rajaną”.
 
Net Zelenskis, keldamas kandidatūrą į Ukrainos prezidento postą šventai tikėjo, kad su Putinu susitars. Kažkaip.
 
Nejau šimtams milijonų reikia patirti tikrą karą, kad suvoktų visą jo siaubą. Karo metu baigiasi visi manymai. Įsijungia natūralus, vienintelis teisingas žmogaus refleksas - pastangos išgyventi.
 
Vienam šių eilučių autorių teko savo kailiu patirti tikrą karą, matyti tikrą kraują ir mirtį. Nelinkime to nei vienam jūsų. Tačiau ką daryti, kad pabustų visi - ypač levituojantys, buitinėse problemose užsiknisę politiniai selfiažmogiai?
 
Galbūt Zelenskio komandai reikia nustoti sakyti ugningas kalbas, siekti asmeninio efekto, o surinkti šiurpiausią karo dokumentiką apie rusų barbarų žvėriškumus - lupamus skalbus, pjaustomus lyties organus, kaip tai padarė Izraelio ambasada Vilniuje, pakvietusi pamatyti “Hamas” žiaurybes iš arti?
 
Toks jausmas, jog šiuolaikinis žmogus aiškiau suvokia ir priima virtualią, nei tikrą realybę. O pastarąją priima tik fiziškai patirdamas skausmą, matydamas liepsnojančius namus, prievartaujamus ir žudomus savo vaikus.
 
↞ Reikšmingi postūmiai ↠
 
Ukrainos sausumos pajėgų karininkas Ivanas Tymočko pareiškė, kad Putinas nori parodyti savo visuomenei kerštą dėl virš Azovo jūros sunaikintų lėktuvų. Pasak jo, okupantai pergrupuoja savo karius ir atlieka rotaciją.
 
Rusija tikisi susigrąžinti prarastas pozicijas Chersono ir Zaporožės regionų pietuose. Ukrainos ginkluotosios pajėgos kontratakuoja nedidelėmis pajėgomis. "Rusija tikisi susigrąžinti prarastas pozicijas Chersono ir Zaporožės sričių pietuose, o Ukrainos kariuomenė vykdo nedideles kontratakas, kurios yra vadinamosios aktyvios gynybos dalimi", pareiškė Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis.
 
Ukrainos gynybos pajėgos toliau naikina okupantus ir per pastarąją parą likvidavo 1 110 rusų okupantų. Ukrainos kariuomenės generalinio štabo duomenimis  bendri rusų koviniai nuostoliai siekė apie 372 090 žmonių.
 
Naktį rusų teroristai atakavo Odesą. Masinės dronų atakos metu buvo sužeisti trys žmonės, tarp jų - vaikas.
 
Pranešama, kad Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė 11 bepiločių orlaivių, didžioji dauguma jų nukrito į Juodąją jūrą. Deja, kelių numuštų bepiločių orlaivių nuolaužos ir sprogimo banga apgadino Odesos Primorsko rajono gyventojų daugiabučius namus, parduotuves, asmeninius automobilius.
 
↞ Trumpai ↠
 
Irano pajėgos pareiškė, kad raketų smūgiu sunaikino "vieną pagrindinių Izraelio šnipinėjimo būstinių” - Izraelio žvalgybos agentūros “Mossad" bazę šiaurės Irake.
 
Neva tai kerštas už Izraelio išpuolius, per kuriuos žuvo Irano revoliucinės gvardijos vadai ir Irano pasipriešinimo fronto nariai.
 
Jungtinės Valstijos pasmerkė šiuos smūgius kaip "neapgalvotus" ir netikslius.
 
Vienas JAV pareigūnas pirmadienį sakė, kad pirminiai Irano raketų atakų požymiai rodo, jog "tai buvo neapgalvotas ir netikslus smūgių rinkinys”.
 
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pažadėjo pašalinti didžiulį paminklą galimam Korėjos pusiasalio suvienijimui, kurį Pchenjane pastatė jo tėvas, ir pavadino jį "akį rėžiančiu”.
 
Pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėja taip pat buvo aktyvi kariniu požiūriu: paleido šimtus artilerijos sviedinių į vandenis netoli ginčijamos Šiaurės ir Pietų sienos ir išbandė, kažkokią neva balistinę raketą su hipergarsine skraidykle.
 
Nemotyvuotas, be jokio pagrindo išdygęs blogio ašies žaidėjų - Irano ir Šė Korėjos suaktyvėjimas rodo, kad Maskva ruošiasi kažkokiam naujam ėjimui. Tai nus neramina.
 
Šveicarijos konfederacijos prezidentė Viola Amherd pareiškė, kad Šveicarija 2025-2028 m. laikotarpiui skirs 1,5 mlrd. frankų paramą Ukrainai. 
 
Šveicarijai tai daugiau nei neįtikėtina.
 
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas vasario mėnesį. suplanavo kelionę į Ukrainą. Vizito tikslas - baigti dvišalį šalių susitarimą dėl saugumo garantijų. E. Macronas pažadėjo, kad artimiausiomis savaitėmis Ukrainai bus pateikta apie 40 ilgojo nuotolio raketų "Scalp" ir keli šimtai bombų.
 
“Pažadėjo”. Šaltiniai skelbia, jog Ukrainą pasiekė apie 30 % Vakarų šalių pažadų.
 
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas dar kartą nepritarė ES ketverių metų 50 mlrd. eurų makrofinansinės pagalbos Ukrainai programai. Tai Maskvos klapčiukas pareiškė per bendrą spaudos konferenciją su Slovakijos ministru pirmininku Robertu Fitzo Budapešte. Orbanas neva pergyvena, kad pagalba Ukrainai padarys žala ES biudžetui. Didžiausia žala ES biudžetui ir Ukrainai - tai Maskvos Trojos arklys ES - Orbanas.
 
Saudo Arabijos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje pareiškė, kad "tikrai yra interesas" normalizuoti Izraelio Palestinos santykius. Esą Saudo Arabijos vyriausybė vis dar yra atvira normalizavimui su sąlyga, kad Izraelis imsis konkrečių veiksmų vietoje, kad sukurtų dviejų valstybių sprendimo pagrindus.
 
Pats didžiausias santykių normalizavimo etapas buvo pasiektas iki “Hamas” įsiveržimo į Izraelį, kuris greičiausiai dėl to ir nesitikėjo jokios provokacijos.
 
Kam reikėjo ir labiausiai reikia šio kruvino konflikto - visi gerai žinome.
 
⥁ Lietuvoje ⥀
 
Visur “priešai ir blogis”. Leftistai, seksistai, vata, vagys, idiotai, išdavikai ir visokie kitokie iškrypėliai ir ištvirkėliai. Neigimas, kapstymasis mėšlo krūvoje, rasto šūdo kėlimas į viešumą ir jojo demonstravimas šiandien tapo vos ne aukščiausio lygmens politinio žaidimo standartu.
 
Nereikia net samdyti polittechnologų, pakanka išradingo talkininko ir klykiančios sąmokslo teorijos apie pedofilus, iškrypėlių ir vagių valdžią augina auditoriją, kaip ant mielių.
 
Baimės ir neapykantos auditoriją.
 
Įsiutusią, nelaimingą ir piktą minią.
 
Ši minia - pats lengviausias grobis ir šansas politikos nevykėliams išlipti iš šiukšlių krūvos ir tapti rėkiančiu paklaikusios minios lyderiu. Ta pati minia, dėjusi galvą už savo vadą, rytoj jįjį užtvatins akmenimis.
 
Minia yra pikta. Visada. Jai nuolat reikia aukos, reikia kaltųjų, reikia ant kažko išlieti gyvenimo tulžį, baimę ir neapykantą.
 
Bet. Nepergyvenkite. Tai laikina.
 
Nesisielokite net jei žioplių minia užneš savo klounus ant valdžios olimpo kalno.
 
Taip turi būti. Minia niekuo nesiskyrė nuo tos, kuri reikalavo nužudyti savo išgelbėtoją - Dievo sūnų.
 
Taip bus ir dabar. Nesipiktinkite minia. Pyktis gimdo neapykantą ir daro žmogų tokiu pat agresyviu, kaip ir jo pykčio objektas.
 
“Būkime iš vidaus visai kitokie, o iš išorės – panašūs į minią. Tegu toga nebus blizgalas, bet ir ne skarmalas. Neturėkime sidabrinių indų su gryno aukso lipdiniais, bet nemanykime, jog aukso ar sidabro stygius – saikingumo požymis. Gyvenkime geriau negu minia, bet ne kitaip negu ji. Antraip atbaidysime ir atstumsime nuo savęs tuos, kuriuos norime taisyti. Taip ir padarome, kad jie nenori sekti mumis, nes bijo, jog reikės sekti viskuo”. Lucijus Anėjus Seneka
  

↡ Nuotraukoje: ukrainiečių karys pasirengęs driskių oro taikinių likvidavimui.


Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB, Lietuvos aludarių gildijai ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti
 
Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications


 
 
 
78 views0 comments
bottom of page