top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

VAKARŲ LYDERIAI TURI NUSTOTI LANKSTYTIS PUTINUI (2023 07 18)

Geopolitinė padėtis

Nors Rusija pareiškė pasitraukianti iš grūdų susitarimo, Turkijos valdytojas R. T. Erdoganas šią padėtį pavadino įeisiančią į istoriją „kaip sėkmingos diplomatijos pavyzdį“. Erdoganas pareiškė manąs, kad Putinas nori pratęsti grūdų sandorį.

Šantažo meistras Erdoganas vėl vaidins neeilinių gebėjimų diplomatijos virtuozą, tarsis su savo draugeliu Putinu, kaip čia išdūrus ir pasinaudojus ES bei NATO. Paskambinęs Bidenui Erdoganas prašys bevizio režimo į ES, mainais už susitarimus su Putinu. Putinas reikalaus prijungti prie SWIFT . Pradžiai.

JT teigimu šimtams milijonų pasaulio gyventojų gresia badas. JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas išreiškė apgailestavimą dėl to, kad Rusija pasitraukė iš Juodosios jūros „grūdų“ iniciatyvos, ir paragino Rusijos diktatorių Putiną laikytis susitarimo. JT vadovo teigimu, nesudarius susitarimo dėl grūdų „šimtai milijonų žmonių“ patirs badą.

Guterresas iš to strioko net laišką Putleriui suskrebeno. Jame nuolankiai išdėstė motyvus, kodėl Rusijai naudingas, o pasauliui būtinas grūdų koridorius. „Šia iniciatyva užtikrinamas saugus daugiau kaip 32 mln. metrinių tonų maisto prekių gabenimas iš Ukrainos uostų. O Pasaulio maisto programa žmonijai išsiuntė daugiau kaip 725 000 tonų pagalbos humanitarinėms operacijoms remti“, – užbaigė A. Guterresas.

Protu nesuvokiamas naivumas. Net atsiklaupęs ant kelių ir bučiuodamas Putinui kojas, JT vadovas nepakeis fiurerio svajonių pasaulį paversti bado, ugnies ir nelaimių pragaru.

JT duomenimis, grūdų susitarimas padėjo daugiau kaip 20 proc. sumažinti maisto kainų augimą. Pasaulinės maisto programos duomenimis, prieškario Ukrainoje buvo pagaminama tiek maisto, kad jo pakako pamaitinti 400 mln. žmonių per metus. 2021 m. beveik du trečdaliai visų JT maisto agentūros įsigytų grūdų buvo iš Ukrainos.

Jei grūdų koridorius nebus atnaujintas, šimtams milijonų Azijos ir Afrikos gyventojų gresia maisto trūkumas. Ekstremalią situaciją blogina visuotinė sausra. Tačiau pati didžiausia šiandienos stichinė nelaimė – KGB įpėdinių valdoma Rusija.

Europos Parlamento pirmininko pavaduotoja Nicola Beer mano, kad Vakarams nelieka nieko kito, kaip tik tikėtis, kad Rusija elgsis atsakingai dėl sandorio dėl grūdų Juodojoje jūroje. „Mes tikrai galime tik paprašyti Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kad jis išliktų protingas šioje srityje ir galbūt net pratęstų susitarimą, kad mes peržengtume dviejų mėnesių ribą ir kad šiuo atveju būtų sudarytas ilgesnio laikotarpio susitarimas“, – sakė Vokietijos europarlamentarė. „Ir galiausiai karas yra problema. Putinas turėtų sustabdyti karą, o ne dabar naudoti badą pasaulyje kaip ginklą prieš Ukrainą ir kitas šalis“, – pridūrė Nicola Beer.

Tokie naivūs pamąstymai galėtų būti išskridę iš kokio nors Benedikto seserų vienuolyno vienuolės, tik ne iš Europos politikos lyderių lūpų. Badas, kaip ginklas, visų pirma yra naudojamas ne prieš kažkokias ten trečias ar šeštas šalis, o būtent prieš Europos Sąjungą ir NATO. Šis karas paskelbtas ne (tik) Ukrainai, bet Vakarams.
Įdomiausia, Vokietijos politikė įsitikinusi, kad Vakarai turėtų panaikinti sankcijas ir kliūtis Rusijos trąšų eksportui, kad būtų galima svarstyti galimybę atnaujinti susitarimą. Ką dar pasiūlysite Putinui? Kyjivą? Vilnių?

Reikšmingi postūmiai

Rusų teroristai šią naktį surengė mišrų oro smūgį į pietų Ukrainą. Po kelių dronų bangų, kuriomis siekta identifikuoti priešlėktuvines gynybos sistemas, iš Juodosios jūros į Odesą buvo paleistos šešios sparnuotosios raketos „Kalibr“.

Priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino visas priešo raketas, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Pietų operatyvinė vadavietė. Tačiau krentančių raketų nuolaužos padarė žalą uosto infrastruktūros objektams. Sužeistas vienas žmogus. Odesos srityje sunaikintas 21 Irano dronas „Shahed-136“.

Ukrainos sausumos pajėgų vadas generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis teigia, kad Rusijos okupantai perėjo į puolimą Kupjansko kryptimi. Be to, situacija rytinėje kryptyje lieka sudėtinga.

Rusijos okupantai Lymano-Kupjansko kryptimi sutelkė daugiau kaip 100 tūkst. karių, daugiau kaip 900 tankų, daugiau kaip 550 artilerijos sistemų ir 370 daugkartinių raketų paleidimo įrenginių. Apie tai praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų kariuomenės karių atstovas Serhijus Čerevatis. Palyginimui jis nurodė, kad karo Afganistane įkarštyje sovietų kariuomenė turėjo apie 120 tūkst. karių.

Siekdami sustabdyti ukrainiečių puolamuosius veiksmus Bachmuto rajone, rusai aktyviai perkelia į šią kryptį papildomas pajėgas ir priemones, kurių pagrindą sudaro desantinių pajėgų daliniai. Nepaisant rusų puolimo šiaurėje, ukrainiečiai stengiasi neprarasti operatyvinės iniciatyvos šalies pietuose.

Tritaškio ir greitos pergalės nebus. Mes seniai prognozuojame ilgą karą, dideles skerdynes. Panašias į Verdeno mūšį tarp vokiečių ir prancūzų 1916-taisiais, kuomet nepasiekusios pranašumo, abi pusės neteko milijono karių.

900 rusų tankų vienoje kryptyje yra daug, palyginus su 300 ne naujos modifikacijos „Leopardų“ ir 100 „Bradley“ visose kryptyse. Beje, sunkiosios vakarų technikos nuostoliai jau dabar sudaro 20 – 30 proc. Sukiojusiems pirštą prie smilkinio dėl mūsų prognozių apie ilgą ir alinantį karą ir teigusiems, kad pamatę vakarietiškus ginklus, driskiai per valandą išsilakstys, siūlome apsišarvuoti kantrybe.

Trumpai

„Šiąnakt prieš tiltą įvykdytas dar vienas teroristinis išpuolis“, – pareiškė Putinas per susitikimą su pareigūnais. „Dėl teroristinio išpuolio kelių Krymo tilto tarpatramių važiuojamoji dalis buvo smarkiai apgadinta. Dėl to buvo laikinai sustabdytas tiek automobilių, tiek geležinkelio eismas“.

Rusijos fiureris paragino savo šalies valdžios institucijas, įskaitant FSB, ištirti incidentą ir „paprašė“ imtis priemonių, kad „strategiškai svarbus transporto objektas“ būtų apsaugotas nuo smūgių ateityje. Putino teigimu smūgis į tiltą neturėjo jokios karinės reikšmės.

Kurgi ne. Smūgiai giliai Rusijos teritorijoje į Rusijos objektus turi milžinišką karinę reikšmę. Ir Kremliaus generolai tą puikiai supranta. Todėl Rusijos driskių generalinis štabas pareiškė, kad ruošiamas atsakas dėl „teroro akto“ prieš Kerčės tiltą.

Popiežiaus Pranciškaus taikos pasiuntinys Ukrainoje kardinolas Matteo Zuppi šią savaitę vyksta į Vašingtoną trijų dienų vizito, kuris yra taikos misijos Ukrainoje dalis. Birželio pabaigoje Zuppi lankėsi Maskvoje, siekdamas „nustatyti humanitarines iniciatyvas, galinčias atverti kelius taikai pasiekti“, – sakoma Vatikano oficialiame komunikate.

Veikiantys Jėzaus vardu turėtų padaryti viską, kad nei viena ašara nenuriedėtų nei vieno Ukrainos vaiko skruostu.

Lietuvoje

Solovjovai ir kitos padugnės mėgina tyliai (!) ir atsargiai savo TV laidose pezėti, jog „Wagner“ Baltarusijoje yra ne šiaip sau, o Suvalkų koridoriaus užėmimui. Ir esą tai “muzikantai“ atliks per kelias valandas.

Norime nuraminti tautiečius, kad visi tokie pareiškimai yra psichologinės operacijos dalis, norint išgąsdinti visuomenę. Žinoma, gali būti mėginimų sukurti įtampą, išpuolį, tam turime būti pasirengę į priekį, tačiau rusų teroristai čia neturi jokių šansų. Jie gali veikti tik kaip Maskvos nevaldoma, niekieno nekontroliuojama marodierių gauja.

Lenkija jau dabar pasirengusi duoti su spragilu driskiams per ėdamąją, nepėsti ir mes. Kaip sakė profesorius Landsbergis, „žaliuosius žmogeliukus“ Lietuvoje reikėtų pasitikti labai paprastai – kulka į kaktą.

Tačiau prarasti budrumo ir kalbėti, kad Prigožino kraugeriai nekeičia saugumo situacijos yra ir naivu, ir neatsakinga. Keli šimtai marodierių ir beveik 9 tūkstančiai „žaliųjų žmogeliukų“ yra iš esmės keičianti situaciją jėga, kurią privaloma būti pasiruošus pasitikti ir, nesudvejojus, sunaikinti.

Vilniuje užvirė aistros dėl Romain Gari aikštės. Piliečiai pakilo į pilietinę akciją prieš aikštės rekonstrukciją ir senų medžių kirtimą – paveldo išdarkymą. Nors teisinių priemonių aikštės išsaugojimui kol kas nėra, tikimės, kad vystytojams teks iš šios vietos išsinešdinti. Kai į istorinių ir kultūrinių vertybių gynimą įsijungia politikai, prokurorai, paveldosaugininkai ir miesto vadovai – godulys priverstas trauktis. Jei nėra įstatymų ar potvarkių – jie atsiras. Nes potvarkiai – ne kosmose. Jie galvose.

Mes galime, jei tikrai norime. Galime išsaugoti girias, miestų medžius, draustinių kraštovazdį, ąžuolus, istorinius paminklus ir kitas vertybes, kai įsijungia vertybinė sistema sprendimų priėmėjų galvose.

Yra dalykų, ne mažiau svarbių, nei pajamos, pelnas ir nauda.

Tuo labai džiaugiamės ir kviečiame neabejingus prisijungti ryt 18 val. Vilniuje, Basanavičiaus gatvėje prie piketo ir pademonstruoti pilietinę valią.

Nuotraukoje: Ukrainos gynėjas fronto linijoje.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw


89 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page