top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

VERDANTIS ARTIMŲJŲ RYTŲ KATILAS (2024 04 14)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Dar vieno plataus masto karo šmėkla pakibo virš Artimųjų Rytų. Iranas vėlai šeštadienį bepiločiais lėktuvais ir raketomis smogė Izraeliui. Šimtai mirtį nešančių užtaisų oru skriejo į įvairius taikinius šventojoje žemėje, kaip pirmas tiesioginis Izraelio teritorijos puolimas ir Teherano atsakomasis „keršto“ smūgis. Tik, deja, su kerštu už Izraelio antpuolį prieš Irano ambasadą Sirijoje, oro ataka turi tik labai netiesioginį ryšį. Daug didesnė tikimybė yra ta, kad blogio ašies šalys derindamos tarpusavyje veiksmus, atvirai grasina civilizuotam pasauliui.

 

Dar veikiant oro gynybos sistemoms, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu kreipėsi į savo piliečius sakydamas, kad „pastaraisiais metais, o dar labiau - pastarosiomis savaitėmis, Izraelis ruošėsi galimam tiesioginiam Irano puolimui.“

 

„Mūsų gynybos sistemos įdiegtos, esame pasirengę bet kokiam scenarijui - tiek gynybai, tiek puolimui. Izraelio valstybė yra stipri, Izraelio kariuomenė yra stipri, visuomenė yra stipri“, - tęsė Izraelio galva ir tai reiškia, kad didžiosioms pasaulio galioms Vakaruose suvaldyti verdantį katilą bus labai sudėtinga.

 

Visiškai nesidžiaugiame, kad po „Hamas“ teroristų skerdynių praeitų metų spalio 7 d. mūsų darytos analizės tvirtinasi. Rusijai, Iranui ir už užuolaidų veikiančiam Pekinui pavyko sukurti geopolitines aplinkybes, kurios Ukrainai reiškia labai sudėtingą laikotarpį artimiausioje ateityje. Maskvos psichoperantai ir strategai dėlionėje mato ir paskutinį trokštamą žingsnį – islamo šalių džihadą prieš Vakarus, tačiau tuo, logiška manyti, neturėtų būti suinteresuota Kinijos komunistų partija, kuriai visiškas chaosas pasaulyje ir rinkose trukdytų siekti ekonominės hegemonijos tikslų.

 

Po pirmųjų sunaikintų Irano raketų, JAV pažadėjo "geležinę" paramą Izraeliui. Džo Baidenas, kuris telefonu kalbėjosi su B. Netanjahu, pranešė, kad sekmadienį sušaukia Septynių didžiųjų ekonomikų grupės (G-7) vadovų susitikimą, kuriame bus koordinuojamas diplomatinis atsakas į, jo žodžiais tariant, įžūlų Irano išpuolį.

 

Sekmadienį 22:00 val. Lietuvos laiku numatytas ir JT Saugumo Tarybos posėdis, Izraeliui paprašius pasmerkti Irano išpuolį ir paskelbti Irano revoliucinės gvardijos korpusą teroristine organizacija. Tačiau tikėtis, kad pajuokos objektu virtusi organizacija, skirta užtikrinti taikai pasaulyje, ras bendrą sprendimą yra labai kvaila. Teroristinei Rusijai esant pastovia ST nare, kaip ir blogio ašies šaliai Kinijai, mums regisi, Saugumo Tarybą derėtų pervadinti, kad ji tiksliau atspindėtų jos veiklą. Laukiame jūsų, mielieji, siūlymų komentaruose.

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

Šeštadienį Ukrainos kariuomenės vadas pareiškė, kad pastarosiomis dienomis padėtis rytiniame fronte pablogėjo. Rusija suintensyvino puolimą ir mūšiai vyksta į vakarus nuo suniokoto Bachmuto miesto. Generolo pulkininko Oleksandro Syrskio pareiškimas, atspindi niūrią nuotaiką Kijeve, nes gyvybiškai svarbi JAV karinė pagalba, kurią Kijevas tikėjosi gauti prieš kelis mėnesius, įstrigo Kongrese.

 

O. Syrskis, atvykęs į rytų frontą sakė, bandys stabilizuoti frontą, nes Rusijos šturmo grupės, remiamos tankų ir šarvuočių, dėl sauso ir šilto oro gali lengviau manevruoti. "Padėtis rytiniame fronte pastarosiomis dienomis gerokai paaštrėjo <...>“ - rašė jis "Telegram" programėlėje.

 

Rytų fronto ruože kovojančių pajėgų atstovas spaudai savo ruožtu sakė, kad Rusijos orda puola naudodama visų rūšių ginklus - nuo artilerijos iki tankų, bepiločių lėktuvų ir valdomų aviacinių bombų. Turėdama daugiau žmonių ir technikos, Rusija kovoja visame fronte, o pagrindinis jos uždavinys - išsekinti Ukrainos kariuomenę.

 

Rusijos ekonomika neteko kas penkto dolerio pajamų iš naftos ir jos produktų pardavimo po to, kai Ukrainos bepiločių lėktuvų smūgiai paralyžiavo didžiausių naftos perdirbimo gamyklų darbą.

 

Kovo pabaigoje naftos ir naftos produktų eksportas Kremliui atnešė 9,3 mlrd. dolerių pajamų, penktadienį savo mėnesinėje ataskaitoje pranešė Tarptautinė energetikos agentūra. Palyginti su vasario mėnesiu, Rusijos ekonomikos pajamos iš naftos smuko 20 %, arba daugiau kaip 2 mlrd. dolerių, nors fizinės eksporto apimtys padidėjo: TEA skaičiavimais, jos siekė 7,84 mln. barelių per dieną (+3 %).

 

Ne sankcijos ir naftos lubos, o visiškas naftos gavybos ir perdirbimo pramonės sunaikinimas driskyne būtų tikras smūgis ant karo bėgių riedančiai Rusijos ekonomikai.

 

↞ Veiksmai ant žemės ↠

 

Ukrainos gynybos pajėgos patvirtino, kad laikinai okupuotame Luhanske buvo sunaikintas ordos karinės grupuotės "Centras" valdymo ir kontrolės centras.

 

Sveikiname gynėjus.

 

92-oji atskiroji šturmo brigada apie praneša apie padėtį Časiv Jare ir Bohdanivkoje.

 

"Priešai neįžengė (į Časiv Jarą), jie yra miške, kuris supa gyvenvietę, bet per pastarąsias 3 dienas jie nepajudėjo į priekį. Bohdanivka užimta 70 proc., bet padėtis kasdien keičiasi, nes vyksta mūšiai dėl kiekvieno namo ir gatvės".

 

Vokietijos vyriausybė šeštadienį pranešė, kad nedelsiant išsiųs papildomą raketų sistemą "Patriot", kad padėtų Ukrainos kariuomenei atremti padažnėjusius Rusijos oro antskrydžius.

 

"Rusijos teroras prieš Ukrainos miestus ir šalies infrastruktūrą sukelia neišmatuojamas kančias", - sakė Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius, pranešdamas apie šį žingsnį.

 

Vieną, nors vieną papildomai. Kas dar? Ar yra dar Vakaruose oro gynybos sistemų? Gal pažiūrėkite kur po kilimu, ar sandėliuke?

 

JAV uždraudė Rusijos kilmės aliuminio, vario ir nikelio importą. Dabar Amerikos bendrovėms bus draudžiama dalyvauti sandoriuose, susijusiuose su Rusijos kilmės metalais, įskaitant eksportą ir reeksportą. Deja, bet šie apribojimai nebus taikomi metalams iš Rusijos, pagamintiems iki 2024 m. balandžio 13 d.

 

⥁ Lietuvoje ⥀

 

Ar jau bėgti? Jau pasaulinis karas? Ką daryti, mano dukrai tik metukai?

 

Tokie ir panašūs jūsų klausimai šiąnakt krito į pranešimų programėlę.

 

Mes suprantame jūsų nerimą, atjaučiame matydami, girdėdami, skaitydami jūsų pasimetimą, įtampą, stresą. Jums norisi bėgti, apima beviltiškumo jausmas, kai kas iš jūsų sustingsta apatijoje.

 

Slėptuvių nėra, išankstinio perspėjimo sistemos ne visur veikia, kelias į Lenkiją vis dar remontuojamas – beveik „girdime“ jūsų mintis.

 

Neraminsime jūsų, nes bet koks raminimas sukurs tik priešingą efektą.

 

Pasikartosime, kad konvencinė ataka / karas Lietuvai negresia: Rusijos pajėgumai yra sukoncentruoti Ukrainoje, Iranas nepuls NATO. Padėtis Izraelyje / Artimuosiuose Rytuose ir Ukrainoje yra stabiliai sudėtinga, o kad ji tokia bus, sakėme dar prieš mėnesį.

 

Įkvėpkite, dar įkvėpkite, iškvėpkite. Pakartokite kelis kartus. Ramiau?

 

O kad dar būtų ramiau, susitvarkykite sandėliukus, - ne dėl karo grėsmės, bet tvarka yra visada geriau negu chaosas. Ir bėgti niekur nereikia. Kremlius labai, labai nori pasėti paniką, ir ypač soctinkluose. Jis nori, kad jūs lėktumėt, kad negalvotumėt.

 

Sustokit. Ir nustokit brausint beigi visokį informacinį šūdą į burną dėt. Va, perskaitėt iki čia, ir gana. Jei sandėliukai jau sutvarkyti, eikit pasivaikščiot arba daržą sukast.

 

↡ Nuotraukoje: vokiečių „Patriot“ (šaltinis – AP).

 

Itin dėkojame nuolatiniam rėmėjui Panevėžyje, poniai Salvai M., UAB Vilkeda, Lietuvos aludarių gildijai bei visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas.

 

Mūsų ištikimiems rėmėjams siūlome galimybę įsigyti ukrainiečio rankomis padarytą apyrankę https://luckydiamonds.lt/produktas/sekmes-apyranke-su-tikru-deimantu/ – visos jūsų lėšos (išskyrus PVM) bus pervestos mūsų agentūrai.

 

Nuoroda įprastai paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications

 



90 views0 comments
bottom of page