top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

VERDIKTAS IŠDAVIKAMS: LAGAMINAS – STOTIS – RUSIJA (2023 04 03)

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos vadovybė paskelbė veiksmų planą, kaip elgsis Kyjivo vyriausybė, šaliai susigrąžinus Krymo kontrolę. Pirmiausia bus išmontuotas Kerčės tiltas, jungiantis užgrobtą Juodosios jūros pusiasalį su Rusija. Tada bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn išdavikai kolaborantai ukrainiečiai, dirbę Maskvos administracijai Kryme. Mažiau susitepę neteks pensijų bei darbo valstybės sektoriuje. Į Krymą po 2014 m. persikėlę Rusijos piliečiai bus išsiųsti namo. Taip pat bus panaikinti visi okupantų registruoti nekilnojamojo turto sandoriai. O būsimas pusiasalio statusas bus vienas svarbiausių aspektų bet kokiose derybose dėl dabartinių kovų nutraukimo.

Labai teisingi sprendimai. Gera nuoroda Lietuvos institucijoms, kaip elgtis su penktąja kolona Lietuvoje. Iš ašarojančių dėl „Rusijos piliečių teisių“ pažeidimų ar persekiojimo galima atimti socialines garantijas, o atvirai veikiantį prokremlinį gaivalą įsodinti į traukinius ir išsiųsti link Uralo, Muskovijon.

Ką gi jiems veikti Lietuvoje, šalyje, kurios taip nekenčia?

Kinija ruošiasi ateities karui. Atidžiai stebėdama mūšius Ukrainoje, ji mokosi iš Rusijos klaidų ir daro savo išvadas. Pasak "The New York Times" Kinijos karo analitikai domisi, kokios naujovės ir kovos taktika jiems galėtų būti naudingos užgrobiant Taivaną. Kiniją ypač domina Rusijos viršgarsinių raketų naudojimas smūgiams į užnugario taikinius Ukrainoje.

Kinai analizuoja, kaip Ukrainos kariai naudojasi palydovinio ryšio sistemomis "Starlink", kad galėtų koordinuoti savo veiksmus ir apeiti Rusijos bandymus išjungti Ukrainos komunikacijas. Kinijos komunistų partija į sąsiuvinius užsirašė ir pabraukė kelis kartus tekstą apie sėkmingą Kremliaus ėjimą, kuriuo pavyko atgrasyti Vakarus nuo tiesioginio įsikišimo į karą, pradėjus mosuoti branduoliniu vėzdu. Kinijos vyriausybė mano, kad ir jiems reikėtų plėsti savo branduolinių ginklų programą.

Pagrindinė Rusijos kariuomenės problema, pasak kinų analitikų, yra jos logistikos ir karių aprūpinimo sistemos trūkumai. Tačiau jie pažymi, kad Kinija taip pat turėtų ruoštis panašiems iššūkiams, kai kalbama apie "būsimus jūrų kirtimus, salų užėmimą".

Kinijos karinis biudžetas – 225 mlrd. JAV dolerių. Jis beveik tris kartus viršija Rusijos biudžetą. Tačiau Kinija pranašesnė technologiškai, ji gali pasigaminti daug pažangių bepiločių lėktuvų ir kitų ginklų.

Iš Rusijos ir Ukrainos karo kinai pasimokė, kad nereikia mažinti sausumos pajėgų.

Kovo pabaigoje Kinijos diktatorius Xi Jinpingas atvirai pareiškė, kad Kinija pradėjo ruoštis karui. Xi nepaaiškino su kuo ruošiasi kariauti, tačiau niekas neabejoja, kad atvirai skelbiamas planas užimti Taivaną. Be to, Kinija didina savo karinį biudžetą 7 % ir sako, kad nori būti pasirengusi karui su JAV iki 2027 m.

Išsigandot? Nepergyvenkit, karo nebus. Kinija gąsdina, grasina, žiūrėdama, kaip reaguos Vakarai, o ypač JAV. Tuo tarpu Vakarai taip pat nemiega. Deja, bet turime konstatuoti, kad prasideda naujos ginklavimosi varžybos.

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Oleksijus Makejevas sukritikavo buvusių Vokietijos socialdemokratų partijos narių kreipimąsi, kuriame raginama nutraukti ugnį su Rusija. Kreipimesi, pavadintame "Sudarykite taiką!", Berlynas raginamas prisijungti prie Paryžiaus ir kreiptis į šalis, įskaitant Braziliją, Kiniją, Indiją ir Indoneziją, su prašymu tarpininkauti nutraukiant ugnį.

"Šis kreipimasis dėl taikos nėra balandžio mėnesio pokštas", – pareiškė Makejevas. "Tai grynas cinizmas daugybės Rusijos agresijos aukų atžvilgiu". Makejevas teigė, kad šis kreipimasis veikia siekiant nuslėpti Rusijos karo nusikaltimus ir Maskvos atsakomybę už invaziją. Jis tvirtino, kad taika gali būti pasiekta tik tuo atveju, jei Rusija išves karius iš Ukrainos teritorijos.

Gerokai perlenkta Ukrainos atstovo reakcija. Privalome suvokti, kad situacija nebe ta, kuri buvo 2022 vasarį. Ir Vokietija nebe ta. Šalis remia Ukrainą sunkiaisiais ginklais, tad kaltinti bendrininkavimu su Kremliumi nederėtų.

Pagalvokime, kas nutiks, jei karas užsitęs dar 15 metų, ko iš esmės ir siekia karo nusikaltėliai Kremliuje. Vietoje beprasmio marškinėlių draskymo, geriau reikia pagalvoti, kaip suremti pečius ir užtikrinti nenutrūkstamą Vakarų paramą.

Rusija pranešė, kad nesiųs fechtuotojų į šį mėnesį Lenkijoje vyksiančias olimpines atrankos varžybas dėl "nepriimtinų" sąlygų. Tos nepriimtinos sąlygos – tai Lenkijos prašymas, kad Rusijos sportininkai pasirašytų raštišką pareiškimą, kad nepalaiko Rusijos karo Ukrainoje.

Nesuprantame, kas čia nepriimtino?

Vakar Maskva ir Minskas šventė Rusijos ir Baltarusijos "vienybės" dieną. 1996 m. Baltarusijos pirmininkas Aleksandras Lukašenka ir Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas pasirašė sutartį, kuria buvo siekiama sukurti dviejų slaviškų kaimynių sąjunginę valstybę. Jelcinas buvo lygiai toks pat diktatorius, karo nusikaltėlis, KGB, GRU planų įgyvendintojas, o Putinas tik perėmė iš jo estafetę.

Sankt Peterburge išlėkė į orą Rusijos karo apžvalgininkas, teroristas Vladlenas Tatarskis. Preliminariais duomenimis, Tatarskio kūrybos vakarėlyje Prigožinui priklausančioje kavinėje mergina įteikė korespondentui „Z–war“ statulėlę, kurioje buvo sprogmenys.

Negera ta raidė „Z“. „Zhopa“.

Operacinis lygmuo

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos teigimu, dėl milžiniškų Rusijos nuostolių Ukrainos kare kaltas alkoholis. "Nors nuo invazijos į Ukrainą Rusija patyrė iki 200 000 aukų, nemaža jų dalis buvo dėl ne kovinių priežasčių", – skelbiama pranešime. Su alkoholiu siejamas ne tik žūčių, bet ir mirčių bei nusikaltimų skaičius.

Vodka buvo, yra ir bus didžioji, kanonizuota rusiško pasaulio vertybė ir varomoji jėga. Tai, kaip degalai, kurių neįpylus į gyvulio pilvą, jis nejuda į priekį.

Manoma, kad Ukrainos kontrpuolimas prasidės Vuhledaro ašyje. Tai strateginė teritorija, kurią užėmus, atkertami okupantų daliniai, užimami pagrindiniai susisiekimo keliai.

Nuo Vuhledaro iki Volnovachos, kuri yra pagrindinis okupantų transporto mazgas – 40 kilometrų. Geležinkeliu okupantai gabena personalą, sunkiąją techniką, degalus ir tepalus, todėl pagrindinė užduotis kontratakos metu bus lokalizuoti rusų kariuomenės aprūpinimą. Nuo Vuhledaro iki Mariupolio apie 80 kilometrų. Atkovojus Mariupolį, Ukrainos kariuomenė ne tik blokuos rusų dalinius prie šio miesto, padalins driskių pajėgas į dvidalis, bet ir atkirs sausumos koridorių į Krymą.

Prasidėjo kasmetinis pavasarinis šaukimas į Rusijos armiją. Pagal prezidento dekretą bus pašaukta iki 147 000 žmonių. Nežinoma, ar šauktiniai bus siunčiami į karą su Ukraina, nors Kremlius pareiškė, kad bet kuris šauktinis gali pasirašyti sutartį ir iškart vykti į frontą. Rusijos gynybos ministerija siūlo leisti šauktiniams dalyvauti "taikos palaikymo misijose". Pavasarinis šaukimas greičiausiai sutaps su nauja mobilizacijos banga: kovo viduryje Rusijos regionuose gyvenantys žmonės pradėjo gauti šaukimus į karinės registracijos ir šaukimo įstaigą "patikslinti duomenų".

Orda toliau ketina tręšti Ukrainos laukus.

Taktinis lygmuo

Praėjusią parą rusiškieji okupantai surengė 5 raketų atakas, 32 kartus smogė iš oro ir daugiau kaip 50 kartų atakavo salvinėmis raketų sistemomis.

Raketinių ir oro smūgių visoje Ukrainoje tikimybė išlieka didelė, nes priešas ir toliau naudoja teroro taktiką.

Ukrainos gynėjai atrėmė daugiau kaip 70 priešo atakų Bachmuto, Avdijivkos, Marijinkos ir kitomis kryptimis.

Okupuotos Zaporižės srities gyventojai ir toliau aktyviai rusifikuojami, verčiant turėti rusiškus pasus.

Ukrainos karinės oro pajėgos sudavė 8 oro smūgius į okupantų susitelkimo vietas, raketų ir artilerijos daliniai smogė driskių vadavietei, 3 gyvosios jėgos susitelkimo vietovėms, 3 priešlėktuvinės gynybos sistemų pozicijoms ir 6 kitiems svarbiems priešo taikiniams.

Lietuva

Keturi iš dešimties Lietuvos gyventojų pasisako už dalyvavimą Olimpinėse žaidynėse, net jei jose dalyvautų Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

Lietuviai, tikri krikščionys, visada pasižymėjo tolerancija ir draugiškumu. Niekada nemaišė sporto ir politikos, o jos menininkai karts nuo karto imdavo ir išvažiuodavo į Maskvą saulės parvežti.

Kaip mėgsta sakyti Kremliuje, labusai – taiki žemdirbių ir žvejų tauta.

Nuotraukoje vokiškos PzH–2000 pliekia į okupantų pozicijas šalia Bachmuto.

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo sumokėto pajamų mokesčio pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai, įmonės kodas 305974366.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624


66 views0 comments
bottom of page