top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

ZELENSKIS RUOŠIASI RUSIJĄ PERVADINTI Į MASKOVIJĄ (2023 03 13)

Politinis strateginis lygmuo

Dėl karo eigos ir jo pabaigos scenarijaus didėja nesutarimai tarp Kyjivo ir Vašingtono. Baltieji rūmai esą norėtų, kad Ukraina koncentruotų pajėgas į kontrpuolimą, nesilaikydama įsikabinusi Bachmuto. Tuo tarpu Ukrainos kariuomenės vadovybė vakar paaiškino, jog Bachmuto gynyba leidžia sutelktoms okupacinėms pajėgoms daryti didelius nuostolius, mažinant rusų puolamąjį potencialą ir galią kitomis kryptimis. Šiame fronto ruože okupantai kasdien netenka nuo 600 iki 700 taip vadinamų jų karių. Tai leidžia rusų karines pajėgas sukaustyti vienoje vietoje.

Tačiau Vakaruose abejojama, ar kaustydami priešą, ukrainiečiai sugebės pereiti į ryžtingą kontrpuolimą. Mat priešakiniai ginklai Ukrainai tiekiami vis dar ribotais kiekiais. Tokią Vašingtono politiką kritikuoja Atstovų rūmų narys Michaelas McCaulas: "Ar jis duoda jiems tik tiek, kad išgyventų, o ne laimėtų? Dabar nematau pergalės politikos, o jei jos nėra, tai ką mes darome?"

Nors JAV žvalgyba nerado jokių įrodymų, kad Ukrainos valdžia būtų prisidėjusi prie vamzdynų sabotažo, J. Bideno administracija "signalizauoja Kyjivui", kad "tam tikrų smurto veiksmų" perkėlimas už Ukrainos ribų yra nepriimtinas. Leidinys „Politico“ teigia, jog Baltųjų rūmų atstovai yra susierzinę dėl nuolatinio Kyjivo reikalavimo tiekti naujus ginklus.

Esą JAV daugėja karinės pagalbos Ukrainai priešininkų, kuriuos kursto kai kurie Respublikonų partijos, kurioje vis dar didelę įtaką turi Donaldas Trumpas, atstovai.

Neseniai televizija "Fox News" paskelbė interviu su D. Trumpu, kuriame jis teigia, kad galima leisti Rusijai pasiimti gabalą Ukrainos, kaip taikos susitarimo tarp šalių dalį. Ši interviu vieta, beje, buvo iškirpta, ir paskelbta tik prieš kelias dienas. D. Trumpas aiškina, kaip jis būtų bandęs tarpininkauti sudarant taikos susitarimą tarp Rusijos ir Ukrainos po Rusijos invazijos praėjusiais metais. Esą jis galintis greitai užbaigti karą, jei 2024 m. vėl bus išrinktas JAV prezidentu.

"Galėčiau derėtis. Blogiausiu atveju, būčiau galėjęs susitarti, kad ką nors perimčiau, yra tam tikros sritys, kurios, atvirai kalbant, yra rusakalbės sritys, bet būtų buvę galima susitarti", - pasakojo bronzinio įdegio kremuko fanas ir JAV politikos šoumenas.

Tačiau manoma, kad visgi pagrindinis "krizinis taškas" JAV ir Ukrainos santykiuose – karo pabaigos scenarijus. Vašingtonas abejoja, ar Ukraina išlaisvins Krymą ir Donbasą, taip pat ar Rusija susitaikys su Krymo praradimu.

Mes ne vieną sykį sakėme, jog sąjungininkams reikia sutarti dėl karo pabaigos scenarijaus. Deja, to nebuvo daroma ir planuojama. Naivios masės buvo maitinamos šūkiais „viskas pergalei“, tačiau pergale pergalės skelbėjai netikėjo patys.

Problema ne tik Vašingtono ir Kyjivo vizijose. Iš esmės, nei vienos valstybės vadovas nėra paskelbęs jokio taikos plano. Ką reiškia „kovosim iki pergalės“? Kovosim ukrainiečių lavonais? O gal vizijose regime fantasmagorinius vaizdinius, kaip ukrainiečiai užpuola Rusiją ir užima Maskvą, pasodina Putiną, sušaudo Medvedevą? Arba puola ir atsiima Krymą, Donbasą, o nusiminę rusai, rydami snarglius, patraukia namo? Tai juk kliedesiai.

Nors kiek blaiviau mąstantis žmogus mato, kad jokio plano nėra. Jo nėra, nes valstybių vadovai daugiau pozuoja, nei planuoja. Nesutarimai atskleidžia didžiulę komunikacinę prarają tarp sąjungininkų.

Iš kitos pusės, neprotinga dėl riboto ginklų tiekimo kaltinti tik Vašingtoną. Ką amerikiečiai turi galvot ir ką planuot, kai ukrainiečiai per dieną ištratina ištisą mėnesį JAV gamintą sviedinių arsenalą ir reikalauja dar. Kur garantijos, kad ukrainiečiai tokiu pat tempu neiššvaistys kitos ginkluotės? JAV tiekia ginklus ir karo eigą planuoja vienaip, ukrainiečiai kariauja kitaip. Vieni planuoja pagal NATO standartus, kiti, deja, vis dar pagal pusiau rusišką, pusiau kazokišką karo mokyklą.

Iš šios beprasmiškos sumaišties ir tunelio be šviesos gale bus išeita tik tuomet, kai visi politikieriai išlįs iš savo tunelių, burbulų, nustos mus šert rinkiminiais šūkiais, lozungais, pozuot žiniasklaidai, selfintis, o pradės paprasčiausiai kalbėtis tarpusavyje ir dirbti.

Protestų pliūpsniai Moldovoje. Pranešama, kad prorusiškos pajėgos organizuoja šalyje masinių protestų bangą, vyksta susirėmimai su policija. Vakar Kišiniovo centre protestuotojai, daugiausia pensinio amžiaus, valkiojo dabartinę valdžią kritikuojančius plakatus ir stačiatikių ikonas. Nuo improvizuotos scenos minia šaukė: "Ne diktatūrai!"

JAV teigimu, Rusija siekia susilpninti Moldovos vyriausybę, kuri nori tapti Europos Sąjungos nare. Jos taip pat įžvelgia požymių, kad su vyriausybe susiję Rusijos veikėjai gali mokyti antivyriausybinius demonstrantus Moldovoje.

Tuo tarpu Moldovos policija pranešė, jog Rusijos specialiosios tarnybos tiesiogiai dalyvauja destabilizuojant padėtį Moldovoje. Rusijoje parengtos 10 riaušių organizatorių grupių po 10 žmonių ėmėsi ardomųjų veiksmų organizuojant neramumus šalyje. Užverbuotiesiems už šią veiklą esą pažadėta po 10 tūkst. dolerių. Vakar septyni agentai buvo sulaikyti ir uždaryti daboklėn.

Nors JAV CŽA teigė, kad šiuo metu Moldovai Rusijos grėsmės nekelia, pranešame agentūrai, kad Kremlius valstybę gali užgrobti ir be šūvio. Ne viskas yra grėsmė, kas matoma per palydovus. Jei prie šalies sienų nėra rusų tankų, tai nereiškia, kad Kremlius nevykdo puolimo. Vakariečiams reikia gerokai pasigilinti į Gerasimovo hibridinio karo doktriną, driskių veikimo būdus ir principus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavedė ministrui pirmininkui Denisui Šmyhalui "visapusiškai išnagrinėti" galimybę pervadinti Rusiją į Moskoviją. Ukrainos prezidento interneto svetainėje paskelbta peticija dėl Rusijos pervadinimo į Moskoviją surinko 25 000 balsų, reikalingų oficialiam svarstymui.

Peticijos autoriai mano, kad Rusijos istorinis pavadinimas yra Moskovija, kuri egzistavo "daugelyje istorinių žemėlapių" XVI-XIX a. Tik vėliau Petras I paskelbė valstybę Rusijos imperija. Peticijoje taip pat siūloma terminą "rusų" pakeisti terminu "maskvėnų", o "Rusijos Federacija" - "Maskvos Federacija".

Putino mazgotė spaudai Marija Zacharova Ukrainos prezidento nurodymą pavadino "dar vienu bandymo paversti Ukrainą "antirusiška" įrodymu".

Ką čia ir bepridursi.

Operacinis lygmuo

Be pakitimų. Ukrainos kariuomenės atstovas Oleksandras Syrskis pareiškė, kad ukrainiečių pajėgų gynyba Bachmute, susidūrus su įnirtingomis ir ilgalaikėmis Rusijos atakomis, yra būtina, kad būtų "laimėta laiko" planuojamam kontrpuolimui. Atrodo, kad Rusijos pažanga žiemos operacijoje, kuria siekiama užimti Bachmuto miesto griuvėsius, sustojo.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ragina Vokietiją pagreitinti šaudmenų tiekimą ir pradėti mokyti ukrainiečių pilotus dirbti su vakarietiškais naikintuvais.

Pranešama, jog Rusijos karo Ukrainoje aukų daugiausia iš imperijos regionų, o ne iš Maskvos ir Sankt Peterburgo. Didelių nuostolių, kuriuos toliau patiria Rusija, poveikis įvairiuose jos regionuose labai skiriasi, teigiama naujausioje JK gynybos ministerijos apžvalgoje. Daugiausiai gyventojų turintys turtingiausi Maskvos ir Sankt Peterburgo miestai beveik nenukentėjo. Į didmiesčių rusų šeimas karas dar neatėjo.

Tačiau rytiniuose Rusijos rajonuose žuvusiųjų skaičius, skaičiuojant procentais nuo gyventojų skaičiaus, 30 ir daugiau kartų didesnis nei Maskvoje. Labiausiai nukentėjo etninės mažumos, pavyzdžiui, Astrachanėje apie 75 proc. aukų sudaro kazachai ir totoriai.

Šveicarija atiduoda į metalo laužą pasenusias žemė-oras raketas "Rapier", kurias Ukraina galėtų naudoti žemai skrendantiems taikiniams numušti, praneša Šveicarijos laikraštis "Neue Zürcher Zeitung". Šveicarijos vyriausybė draudžia šalims, kurios įsigyja šveicariškų ginklų, juos reeksportuoti be leidimo. Vasario mėnesį Šveicarijos vyriausybė neleido Ispanijai perduoti Ukrainai Šveicarijoje pagamintų priešlėktuvinių ginklų.

Šveicarijos neutralumas yra svarbesnis nei bet kada anksčiau, pareiškė šalies Prezidentas Alainas Berset. "Šveicariški ginklai neturi būti naudojami karuose", - sakė jis savaitraščiui "NZZ am Sonntag".

Gerai būtų, jei visi rusai vaikščiotų užsisegę šveicariškus laikrodžius, o visus gautus pinigus už parduotus kalašnikovus (tik kam kaži?) laikytų šveicarų bankuose. Tada būtų galima sunaikinti visas pasaulio raketas ir kas vakarą valgyti jautienos steiką, užgeriant raudonu vynu iš Chardonne. Su vaizdu į kalnus, nuo kalnų, arba kalnuose.

Kremliaus konašenkovai trimituoja, kad vakar numušė du Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnius Mi-8, perėmė septynias raketas HIMARS ir "Uragan", o iš viso nuo „specialiosios karinės operacijos“ pradžios esą sunaikino 400 Ukrainos karo lėktuvų, 220 sraigtasparnių, 3385 bepiločius orlaivius, 4011 oro gynybos sistemų, 8275 tankus ir kitą šarvuotą techniką.

Tai štai iš kur tie kliedesiai apie Ukrainoje esančius tūkstančius vakarietiškų tankų! Kažkas skaito maskolių kanalus ir tiražuoja jų žinutes. Iki karo Ukraina turėjo iš viso apie 1800 tankų, 33 atakos ir 113 kitų sraigtasparnių.

Būkite budrūs.

Taktinis lygmuo

Maskovija neatsisako imperialistinių ketinimų ir nepaisant didelių nuostolių, toliau veržiasi Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Šachtarsko kryptimis. Praėjusią parą ukrainiečiai šiomis kryptimis atrėmė 102 atakas.

Maskoliai ir toliau taiko teroro taktiką, beatodairiškai apšaudo gyvenvietes, šiurkščiai pažeisdami tarptautinės humanitarinės teisės normas.

Per pastarąją parą okupantai sudavė 3 raketinius smūgius, daugiausia Donecko srities bei Slovjansko miesto civilinės infrastruktūros objektams. Teroristai sudavė 8 aviacijos smūgius ir atliko 49 apšaudymus iš reaktyvinių salvinės ugnies sistemų.

Raketų atakų grėsmės lygis visoje Ukrainoje išlieka aukštas.

Maskoliai aktyviai veikia prie Ukrainos valstybinės sienos, tačiau puolamųjų grupių formavimo nepastebėta. Vyksta gynybinių pozicijų Belgorodo srities pasienio rajonuose inžinerinio aprūpinimo darbai. Ukrainos žvalgybos teigimu, tai daroma tam, kad Ukraina atrodytų pasauliui, kaip potenciali agresorė.

Enerhodare okupantai iš Zaporižės AE mokymo centro gabena mokymo įrangą.

Ukrainos gynybos štabas praneša, kad dideli personalo nuostoliai verčia priešą imtis alternatyvių resursų: Donecko srities link pajudėjo traukinys vagonais belaisviams, viename iš vagonų - nuteistos moterys.

Praėjusią parą Ukrainos karo aviacija smogė priešo priešlėktuvinių raketų kompleksui, sudavė 6 smūgius okupantų personalo ir karinės technikos susitelkimo rajonuose.

Raketų ir artilerijos daliniai smogė driskių valdymo punktui, 2 priešo personalo ir karinės technikos židiniams, 2 šaudmenų ir degalų sandėliams.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos praėjusią parą sunaikino dar daugiau kaip 700 rusų okupantų. Iki 2023 m. kovo 13 d. bendri koviniai priešo nuostoliai sudarė apie 159 tūkst. 800 (+710 per dieną) driskių. Okupantai neteko 3474 tankų, 6774 šarvuotų kovos mašinų, 2503 artilerijos sistemų, 493 daugkartinių raketų paleidimo įrenginių.

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo pajamų pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai.

Nuotraukoje Ukrainos 80-osios oro desanto brigados desantininkai ilsisi slėptuvėje fronto linijoje netoli Bachmuto, Ukrainoje, penktadienį, 2023 m. kovo 10 d. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624






60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page