top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

ĮSIBROVĖLIAI SUVALKŲ KORIDORIUJE BUS SUNAIKINTI NEDELSIANT (2023 08 04)

Geopolitinė padėtis

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis po susitikimo su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda Suvalkuose pareiškė, jog į rytinį NATO flangą perkeliami Rusijos reguliarios kariuomenės (ne privačios!) "Wagner" kovotojai, siekiant destabilizuoti Aljansą. M. Morawieckis perspėja, jog "Wagner" provokacijų gali daugėti.

"Turime suprasti, kad provokacijų skaičius didės. Vagnerio grupė yra labai pavojinga ir ji perkeliama į rytinį flangą, siekiant jį destabilizuoti", - sakė kaimynų šalies premjeras.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad "vagneriečių" Baltarusijoje gali būti daugiau nei 4 tūkst. žmonių. "Turime kalbėti ne tik apie nacionalinio lygmens priemones, bet ir apie... apie tai, ką daryti, jei situacija komplikuosis, įskaitant sienos su Baltarusija uždarymą. Tai turėtų būti daroma koordinuotai tarp Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos", - pridūrė Lietuvos prezidentas. G. Nausėda pabrėžė, kad tikėtinas "Vagnerio" kovotojų skaičius Baltarusijoje gali išaugti ir siekti net 10 tūkst. Džiugu, kad mūsų ir prezidentą aprūpinančios žvalgybos skaičiavimai visiškai sutampa.

Įtampa regione auga, tiksliau ją didinti iš paskutinių jėgų stengiasi Kremlius, organizuodamas provokacijas rytiniame NATO flange. Kremliaus generaliniai balvonai nutarė mus, taip sakant, „pročšiupatj“ – pačiupinėti. Būtent todėl vienu metu rengiamos karinės pratybos Baltarusijoje, Rusijos karinio jūrų laivyno pratybos Baltijos jūroje ir vykdomos provokacijos Lenkijos pasienyje. O FSB (SVR) stebi mus pro didinamąjį stiklą.

Tačiau panikuoti tikrai nereikia. Labai gerai, jog Jungtinės Valstijos pareiškė, kad bet kokie "Wagner" grupės išpuoliai bus laikomi Rusijos išpuoliais. Vadinasi JAV Baltųjų rūmų administracija ir Pentagonas suvokia, jog už „Wagner“ stovi Putinas. Tai yra nepaprastai džiugi žinia. Todėl šuniui ant uodegos eina Kremliaus agentų ir „opozicionierių“ gąsdinimai, jog 5-asis kolektyvinio NATO saugumo straipsnis nesuveiks, nes “Wagner” esą tik privati banditų gauja. Šios radikalios permainos leidžia teigti, kad po „Wagner“ priedanga vykdoma karinė provokacija bus traktuojama kaip Rusijos agresija. Su kuo jus nuoširdžiai sveikiname.

Daugiau nei metus laiko kolegoms bei politikams Lietuvoje, kaimyninėse šalyse aiškinome, jog „Wagner“ - ne privati karinė grupuotė. „Wagner“ yra SVR dalinys Rusijos driskių armadoje. Reguliarių pajėgų sudėtinė dalis. Raginame žurnalistus, politikus ir pažymų rašytojus būti labai atidžius. Nuo šių žodžių formuluotės priklauso mūsų likimas.

Kita džiugi žinia ta, jog Putinas gali gauti naują Hagos arešto orderį dėl "Wagner" nusikaltimų. Paties Putino pareiškimas, jog kovotojų grupuotė buvo visiškai finansuojama iš Rusijos biudžeto, atvėrė naujas galimybes Tarptautinio baudžiamojo teismo prokurorams. O tirti yra ką – tai masinės žudynės ir kankinimai Ukrainoje, Sirijoje ir Afrikos šalyse.

Užsienio žiniasklaida cituoja Lietuvos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno teiginius, jog "Wagner" samdiniai Baltarusijoje su savo dabartine kovine galia nekelia konvencinės karinės grėsmės. Ar jie kels didelę grėsmę ateityje, pasak jo, "priklausys nuo tolesnių scenarijų, nuo to, kaip jie bus apginkluoti ir kokie bus jų įsakymai".

Deja, ta grėsmė gali atsirasti paros bėgyje, prie „Wagner“ prijungus kitus reguliarios Rusijos ir Baltarusijos armijos dalinius.

Gaila, jog tiek Lietuvos, tiek Lenkijos politikai kaltina vieni kitus „Wagner“ išnaudojimu baimei kurstyti ir rinkėjams telkti. Karas – ne kvaili rinkiminiai žaidimėliai. Rusijos provokacija kodiniu pavadinimu „Wagner“ - kelia didžiulę grėsme visam regionui.

Tą patvirtino ir Jungtinių Valstijų ambasadorė Jungtinėse Tautose Linda Thomas-Greenfield pareikšdama, kad JAV laiko "Wagner Group", kurios pajėgos kovojo Ukrainoje ir veikė Afrikoje, grėsme. "Ir turime užtikrinti, kad būtų aiškiai pasakyta, jog bet kokie "Wagner grupės" išpuoliai bus vertinami kaip Rusijos vyriausybės išpuolis", - sakė ji.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį bepiločiais orlaiviais atakuotas Krymo pusiasalis. Rusai teigia numušę 10 dronų. Prieš tai Rusija teigė netoli Maskvos numušusi 7 Ukrainos bepiločius orlaivius. Ukrainos prezidentūra tvirtina, kad tokie smūgiai yra ženklas, jog Rusijos sostinė pradeda "priprasti prie pilno masto karo“.

Tuo tarpu Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė Kyjive ir jo apylinkėse naktį sunaikinusios daugiau kaip 20 Rusijos bepiločių orlaivių. Tai buvo aštunta diena iš eilės, kai Rusija į sostinę paleido Irane pagamintus dronus "Shahed".

Na ir...? Atakuojama Maskva, ir kur branduoliniai smūgiai, kur pasaulio pabaiga, dėl ko taip viduriavo ir viduriuoja prie savo baldelių bei vilų kaip prie gyvybės prisirišę virpantys politikos minkštakūniai ir varškėčiai? Žemė turi degti po kiekvieno driskio kojomis ir namuose, tik tada prasidės kalbos apie taiką.

Ukrainos Nacionalinės gvardijos operatyvinės brigados padalinių kariai pasistūmėjo apie 650 metrų į priešo gynybos gilumą, pusantro kilometro išilgai fronto ir įsitvirtino atkovotoje teritorijoje. Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija, šia kryptimi gvardiečiai tęsė puolamuosius veiksmus Gynybos pajėgų smogiamųjų grupių sudėtyje.
Marijinkos ir Berdiansko kryptyse tam tikros Nacionalinės gvardijos pajėgos ir priemonės laiko gynybos linijas, neleisdamos priešui pasiekti teigiamo rezultato.

Lenkijos kariuomenė prie sienos su Baltarusija perkėlė sraigtasparnius. Pranešama, jog pilotai nedvejodami atidengs ugnį, jei prireiks. Tai pareiškė lenkų generolas Marekas Sokolovskis. Koviniai sraigtasparniai iš kariuomenės 1-osios oro desanto brigados ir 25-osios oro kavalerijos brigados dirbs greito reagavimo režimu.

"Sraigtasparniai yra ginkluoti ir pasirengę kovai. Čia yra labai patyrę pilotai, turintys visus leidimus skraidyti, yra pilotų, kurie naudojo oro ginklus ir raketas dar su manimi Afganistane ir Irake. Jie yra patyrę. Jei kas nors kels nerimą, jie nedvejodami panaudos ginklus", - pridūrė Sokolovskis.

Trumpai

Putinas pasiūlė, kad Rusijos valstybės ir savivaldybių pareigūnai važinėtų Rusijoje pagamintais automobiliais. "Mūsų valdininkai yra nuostabūs, ir jie turėtų suprasti, kad turime stengtis plėtoti vietinių markių automobilius, taip pat kitus šalyje gaminamus produktus", - sakė rusų sukurtas fiureris. "Tai turi būti pagrindinė gyvenimo lygio gerinimo kryptis", - pabrėžė caras nevykėlis.

Nuostabu. Prasideda visuotinė Rusijos „žigulizacija“. Netruks atgimti ir anekdotai apie paskyras automobiliams, ką dar pamena vyresnės kartos atstovai.

Kremlius įtraukė Norvegiją į "nedraugiškus veiksmus" vykdančių šalių sąrašą. Į "nedraugiškų šalių" sąrašą taip pat įtrauktos Australija, Albanija, Andora, Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Islandija, Kanada, Lichtenšteinas, Mikronezija, Monakas, Naujoji Zelandija, Norvegija, Korėjos Respublika, San Marinas, Šiaurės Makedonija, Singapūras, Taivanas, Ukraina, Juodkalnija, Šveicarija ir Japonija. Į "nedraugiškus veiksmus" vykdančių šalių sąrašą įtrauktos ir kitos valstybės: JAV, Čekija, Graikija, Danija, Slovėnija, Kroatija ir Slovakija. Rusija turi "nedraugiškus veiksmus" vykdančių šalių sąrašą ir "nedraugiškų šalių" sąrašą.

Įvairūs skirtingi „nedraugų“ sąrašai, matyt, sudarinėjami tam, kad viename neatsidurtų beveik viso pasaulio šalys.

Vakar Ukraina ir JAV oficialiai pradėjo pirmąjį derybų dėl dvišalio susitarimo dėl saugumo garantijų Ukrainai etapą. Prie saugumo garantijų Ukrainai, kurias priėmė G7 šalys, prisijungė 12 šalių, be minėtų septynių.

Ukrainos saugumą jau „užtikrina“ „Budapešto“ memorandumas.

Lietuvoje

Kai kurių politikų ir vyriausybės narių virtualus gyvenimas, pareiškimai ir, drįstame teigti, virtualus mąstymas, sukėlė mini krizę vyriausybėje. Socialinių tinklų burbule gyvenantys, šlovinančiais komentarais ir patiktukais besimėgaujantys, su kritikais ir botais besikaunantys politikai susilaukė ne tik oponentų, bet ir bendražygių kritikos.

Naktinis klaviatūros barškinimas keverzojant emocinius pranešimus spaudai su klaidomis – tai voliojimasis politiniame patvoryje. Kiekvienas politikas pirmiausia atstovauja rinkėjus, tai yra mus – valstybę, po to instituciją, kuriai vadovauja, todėl jo kliedesiai diskredituoja ir menkina savo darbą mylinčius profesionalus bei save gerbiančius piliečius. Bet feisbuko ministrai ir ministrės leidžia sau užsimiršti ir tampa panašesni į įnoringas žvaigždes, kurios renka minios balsus sau, negalvodami apie pasekmes valstybei.
Džiaugiamės, kad kai kurie pirmieji asmenys jau pasveiko nuo priklausomybės socialiniams tinklams, juose nebesidergia, nekomentuoja botų „pasisakymų“ ir nekovoja virtualių karų. Taip sutaupoma gausybė laiko ir energijos, kuriuos galima ir būtina skirti savo šaliai. Ypač šiuo sudėtingu metu.

Tą patį raginame daryti ir jus, mūsų mieli skaitytojai, po šios apžvalgos, pagal galimybes, eiti pasivaikščioti ir nuraminti smegenis. Jos nuo informacijos ir vaizdų pertekliaus persitempia ir pervargsta.

Nuotraukoje: 44-oji mechanizuotoji brigada gavo lenkiškus "Rosomak“.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

Siūlome aktyvius mokymus: https://tinyurl.com/f352n3uw



60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page