top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

ŠIAIS METAIS UKRAINA GAUS 252 VAKARIETIŠKUS TANKUS (2023 03 23)

Politinis strateginis lygmuo

Vos tik Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kišida po susitikimo su V. Zelenskiu išvyko iš Kyjivo, o Kinijos komunistų partijos vadas Xi Jinpingas išvyko iš Maskvos po susitikimo su fiureriu, teroristinė Rusija suintensyvino raketų ir bepiločių lėktuvų atakas prieš Ukrainą. Jų metu žuvo studentai ir kiti civiliai gyventojai. Tai aiškus Maskvos patvirtinimas, kad Pekino taikos pasiūlymas, kurį Vakarai atmetė kaip neperspektyvų, yra eilinis akių dūmimas. Jokios pažangos siekiant taikos nepasiekta, nes ir negalėjo būti pasiekta. Atvirkščiai, regisi, kad komunistų gensekas Kremliuje parėmė karo nusikaltimų organizatorius, nes tiek pasaulio paieškomas tarptautinis nusikaltėlis, tiek ir jo sėbrai ėmė su nauja jėga švaistytis ne tik raketomis, bet ir branduoliniais grasinimais.

"Rusija beatodairiškai žvėriškai apšaudo miestą", - rašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis "Telegram" žinutėje, pridėtoje prie vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip Rusijos raketa pataiko į devynių aukštų gyvenamąjį namą judrioje gatvėje pietrytiniame Zaporižės mieste. "Apšaudomi gyvenamieji rajonai, kuriuose gyvena paprasti žmonės ir vaikai".

Kitur karo nusikaltėlių valdomos Maskvos pajėgos prieš aušrą paleido bepiločius ir netoli Kyjivo esančiame studentų bendrabutyje ar šalia jo nužudė mažiausiai aštuonis žmones.

Dronų ataka taip pat apgadino vidurinę mokyklą ir du bendrabučius į pietus nuo Ukrainos sostinės esančiame Ržiškovo mieste. Kol kas nėra aišku, kiek žmonių tuo metu buvo bendrabučiuose. Pasak regiono policijos viršininko Andrijaus Nebytovo, tarp žmonių, ištrauktų iš griuvėsių viename aukšte, buvo 40 metų vyro kūnas, ir pridūrė, kad daugiau kaip 20 žmonių buvo hospitalizuoti. Vaizdo įraše matyti, kaip ant žemės prie apgadinto pastato, kurio viršutinis aukštas buvo nuplėštas ties kampu, mėtosi kruvini sportbačiai ir žalias kamuolys.

Rusija neigia, kad taikosi į gyvenamuosius rajonus, nors artilerijos ir raketų smūgiai kasdien smogia daugiabučiams namams ir civilinei infrastruktūrai. Teroristų vadovybė, kurios atstovai tuoj pirmininkaus JT Saugumo tarybai teigia, kad už daugiabučiuose įvykusius sprogimus atsakinga pati Ukraina, nes esą priešlėktuvinės gynybos sistemų dislokavimas gyvenamuosiuose rajonuose kelia pavojų civiliams gyventojams.

Kremlius bando įtikinti, kad Ukraina pati save žudo. Nieko nauja, visa tai jau mes ir pasaulis girdėjom. Lietuva praeitame amžiuje taip pat „savo noru“ įstojo į Sovietų Sąjungą, o paskui trečdalis šalies piliečių arba žudėsi „pilietiniame kare“, arba vyko kaip ekskursantai aplankyti Sibiro gulagų ir mirdavo ten iš bado, sumušimų ir bendro organizmo nualinimo.

Po Kinijos diktatoriaus vizito, Rusija ne tik intensyvina išpuolius Ukrainoje, bet ir ieško priežasčių dar daugiau eskaluoti konfliktą. Didžiosios Britanijos gynybos ministerijai patvirtinus, kad ji suteiks Ukrainai prieštankinės amunicijos su nusodrintuoju uranu, Maskva pareiškė, kad imsis priemonių prieš Vakarus, kurie siunčia Ukrainai „branduolinių komponentų“.

Tai visiška nesąmonė, nes prieštankiniai šaudmenys, dėl kurių pasiuto Rusija, yra Šaltojo karo metais sukurti JAV tam, kad sunaikintų sovietų tankus, įskaitant tuos pačius T-72, su kuriais dabar susiduria Ukraina. Nusodrintas uranas yra urano sodrinimo proceso, reikalingo branduoliniams ginklams kurti, šalutinis produktas. Nors amunicija, kurioje yra šios medžiagos, išlaiko kai kurias radioaktyviąsias savybes, ji nekelia užteršimo pavojaus ir niekaip negali sukelti branduolinės reakcijos. Tačiau Kremliui tai netrukdo grasinti, kad Vakarai atvėrė kelią tolesniam eskalavimui.

Atsidūstame ir sakome, kad o!, o jeigu... būtumėt ne gąsdinę mus teismais dėl karo kurstymo, o mūsų paklausę prieš daugiau kaip metus, Rusija galbūt jau būtų sutriuškinta ir mes galvotume, kaip greičiau atstatyti Ukrainą. Dabar gi arenoje jau ir senas naujas žaidėjas – Kinija, kuri, priešingai, nei sveikas protas diktuoja, linksta link paramos Rusijai.

Ir tai visiškai nieko gero ir linksmo nežada.

Tą geriausiai patvirtina Xi žodžiai, kai jis, stovėdamas prie Kremliaus rūmų durų, vladykai Vladimirui Putinui pasako, kad jie abu yra "liudininkai pokyčių, kurių nebuvo daugiau nei šimtmetį, ir mes juos stumiame kartu".

"Sutinku", - atsakė fiureris Putinas, kuris vėliau pridūrė: "Jungtinė Karalystė... paskelbė ne tik apie tankų, bet ir sviedinių su nusodrintuoju uranu tiekimą Ukrainai. Jei taip atsitiks, Rusija bus priversta reaguoti".

Atsakas tokiems įvykiams ir pareiškimams Rusijoje, Ukrainoje ir Kinijoje yra blankus ir beskonis kaip maistas „Versmėje“ virškinamojo trakto bėdas besigydantiems pacientams.

Vakar princas Williamas netikėtai apsilankė Lenkijoje ir susitiko su Didžiosios Britanijos ir Lenkijos kariais Žešuve, 200 000 gyventojų turinčiame pietryčių Lenkijos mieste, kuris tapo karinės ir humanitarinės pagalbos, skirtos Ukrainai, siuntų centru. "Tiesiog norėjau atvykti čia asmeniškai ir padėkoti jums už viską, ką darote, saugodami visus čia ir stebėdami, kas vyksta,″ - kalbėdamas su kariais sakė jis.

O Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kišida apsilankęs Varšuvoje, pažadėjo pagalbą Lenkijai ir pabrėžė, kad labai svarbu, jog tokios panašiai mąstančios šalys, kaip Japonija ir Lenkija, išliktų vieningos, remdamos Ukrainą ir toliau taikydamos sankcijas Rusijai.

Japonija pasiūlys Lenkijai "energingai kurti" projektus, kokius ji paprastai siūlo besivystančioms šalims. Nors Lenkija tokia nebėra, tačiau Japonijos vyriausybė padarys specialią išimtį, tvirtino Kišida.

Tuo tarpu Tarptautinis valiutos fondas paskolins Ukrainai 15,6 mlrd. JAV dolerių, kuriais "padės sutelkti Ukrainos tarptautinių partnerių finansavimą, taip pat išlaikyti makrofinansinį stabilumą ir užtikrinti kelią į pokario atkūrimą po Ukrainos pergalės kare prieš agresorių".

Kai TVF ima kam nors ką nors skolinti, deja, reikia ieškoti, kas ir kiek iš to uždirbs.

Austrijos užsienio reikalų ministras Alexanderis Schallenbergas pareiškė, kad Rusija visada bus svarbi Europai, ir sakė, kad manyti kitaip yra iliuzija. Jis aršiai gynė antrą pagal dydį šalies banką Raiffeisen Bank International, sakydamas, kad nepagrįsta išskirti šį skolintoją dėl to, kad jis vykdo verslą Rusijoje, nors tą patį daro daug kitų Vakarų įmonių.

Galime piktintis dėl šio pareiškimo, kaip ir dėl Kauno mero tamprių verslo ryšių su karo nusikaltėliais, bet nepagrąžinta realybė yra būtent tokia. Žmogus yra toks, pasaulis yra toks, mes esame tokie. Mums rūpi baldai ir pozicijos, o tie, kuriems rūpi vertybės ir visuomenės gerovė yra visiškai nenormalūs. Neapgaudinėkime savęs.

Operacinis lygmuo

Be pakitimų.

V. Zelenskis pareiškė, kad jo šalis "atsakys į kiekvieną smūgį" po to, kai per Rusijos išpuolius Kyjivo regione žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, o Zaporožės mieste - vienas žmogus.

"Mes tikrai atsakysime į kiekvieną okupanto smūgį mūsų miestams", - trečiadienį sakė V. Zelenskis. "Visi Rusijos smūgiai sulauks karinio, politinio ir teisinio atsako".

Vietoje kalbų, Kremlius į Juodąją jūrą išvedė dar vieną karo laivą. Dabar bendra "Kalibr" sparnuotųjų raketų salvė gali siekti 20. Juodojoje jūroje priešo laivai toliau manevruoja į pietryčius nuo Krymo Novorosijsko link. Šiuo metu ten yra 15 laivų, o vienas iš jų, paskutinis prisijungęs – povandeninis.

Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles pasirašė projekto susitarimą dėl bendro Europos Sąjungos šalių šaudmenų pirkimo siekiant papildyti savo atsargas ir toliau teikti pagalbą Ukrainai.

Susitarimą skirti 2 mlrd. eurų milijonui vienetų artilerijos šaudmenų perduoti Ukrainai buvo pasirašę 18 šalių. Taigi Ispanija tapo 19-ąja projekte dalyvaujančia šalimi. Projektas bus finansuojamas Europos taikos priemonės lėšomis. Juo bus "skubiai sprendžiama šaudmenų trūkumo problema" ir "didinami Europos pramonės pajėgumai patenkinti dabartinius ir būsimus poreikius".

UATV skaičiavimais, šiais metais Ukraina iš Vakarų turi gauti 252 vakarietiškus tankus: 4x Challenger 2, 31x M1A2 Abrams, 21x Leopard 2A6, 86x Leopard 2A4, 100x Leopard 1A5.

Tuo tarpu rusai iš saugyklų bando sukrapštyti pusės amžiaus senumo T-62.

Taktinis lygmuo

Rusijos Federacija tęsia ginkluotą agresiją prieš Ukrainą ir neatsisako ketinimų visiškai okupuoti Donecko ir Luhansko sritis. Priešininkas tęsia puolamąsias operacijas Lymano, Bachmuto, Avdijivkos, Marjinkos ir Šachtarsko ašyse, o kitose - ginasi. Per kovo 22 d. dieną Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė 83 priešo atakas rytinėje fronto dalyje.

Okupantai terorizuoja civilius gyventojus, apšaudo gyvenvietes ir kritinę infrastruktūrą.

Priešas surengė 48 oro smūgius, dauguma jų buvo nukreipti į ypatingos svarbos civilinę infrastruktūrą Žytomyro ir Kyjivo srityse. Okupantai panaudojo 21 bepilotį "Shahed-136" iš Briansko srities, 16 šių orlaivių buvo numušti. Dėl priešo bepiločių orlaivių smūgių yra žuvusių ir sužeistų civilių gyventojų. Užpuolikai taip pat surengė 75 atakas iš salvinės ugnies sistemų.

Rusija nuolat imasi veiksmų, kad papildytų savo gyvosios jėgos nuostolius. Pavyzdžiui, viename iš Pietų Osetijoje dislokuotų karinių dalinių šauktiniai aktyviai verčiami pasirašyti sutartis dėl dalyvavimo kare Ukrainoje. Nustatyta, kad nuo kovo 1 d. iki kovo 10 d. sutartis pasirašė daugiau kaip 50 rusų karo prievolininkų. Neturėdami tinkamo kovinio pasirengimo, jie buvo išsiųsti į Melitopolį.

Pastarajame mieste aktyviai veikia partizanai, vakar pranešta apie galingą sprogimą, tačiau patvirtintų detalių neturime.

Vakar Ukrainos karinės oro pajėgos kartą smogė iš oro priešo priešlėktuvinei raketinei sistemai, taip pat 12 kartų pataikė į okupantų personalo ir karinės technikos telkinius. Ukrainos raketinės pajėgos ir artilerija pataikė į vadavietę, 3 gyvosios jėgos telkinius, amunicijos sandėlį ir elektroninės kovos priemonę.

Bachmuto šiaurėje ukrainiečių gynėjams pavyko atremti visas rusų atakas. Yra požymių, kad dalis okupantų pajėgų gali būti išvedama, greičiausiai, sustiprinti puolimą Avdijivkoje. Tačiau Bachmuto pietuose rusų šturmo desantas braunasi per mobilizuotųjų lavonus centro link, taip pat daro spaudimą Ivanivskei.

Avdijivkoje rusų marodieriai sužvėrėję puola visomis kryptimis, ypač šiaurės vakarų, kur naujai mobilizuota patrankų mėsa randa amžiną prieglobstį artilerijos sudaužytoje Ukrainos žemėje.

Lietuvoje

Dar vienas tikras ar išpūstas skandalas dėl viešųjų ir privačių interesų konflikto. Į jį įsijungė ir LR Prezidentūra, pareiškusi, kad Ekonomikos ir inovacijų ministrei reikia atsistatydinti dėl jos artimos draugės, o gal ir visai ne draugės, „paskyrimo“ į „Lietuvos geležinkelių grupę“, kuri, kaip teigiama, pagal kažkokį susitarimą yra kuruojama Laisvės partijos.

Visoje šioje kebeknėje mus labiausiai liūdina, kad tiek žiniasklaida, tiek politikai savo pasisakymais ir antraštėmis formuoja nuomonę, kad vis dar kažkas „paskiriama“, ministerijos ir įmonės yra „kažkieno kuruojamos“, o žmona yra viso labo priedėlis, kuris neturi jokio savarankiškumo.

Nors... gal nuomonė čia visai nėra formuojama. Gal taip ir yra iš tiesų? Varge tau, Jeruzale!..

Mums aišku viena, kad jei galimi interesų konfliktai nebuvo deklaruoti iš anksto, „vaizdelis“ yra tikrai apgailėtinas. Tačiau jei ryšiai buvo aiškiai nurodyti, o atranka vyko skaidriai, visa tai panašėja į bandymą sugaudyti raganas ir jas sudeginti ant laužo.

Primename, kad galite savo 1.2 procento nuo sumokėto pajamų mokesčio pervesti šias apžvalgas kuriančiai agentūrai, įmonės kodas 305974366.

JAV kariuomenės nuotraukoje amerikiečių tankas Abrams.

Dėkojame, kad remiate ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Ypatingas ačiū rėmėjams DT Artelė, UAB ir Lietuvos aludarių gildijai. Kasdienės apžvalgos yra „Pažinti Rusiją“ projekto dalis, kurią remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Norėtumėte pakviesti diskusijai ar mokymams? Rašykite: info@visagentura.com
Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624







59 views1 comment
bottom of page