top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

ŠVENTOJO KANKINIO NUMERIS RUSIJOS SAUGUMO STRUKTŪRŲ CIRKE (2024 02 17)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

 

Vakar Rusijai pranešus apie taip vadinamo didžiausio teroristinės valstybės opozicionieriaus mirtį kalėjime – kolonijoje, Vakarų lyderiai varžėsi, kas ta proga pasakys skambesnę frazę. Iš nacionalisto ir imperialisto, kurio didžiausias noras buvo užimti vladykos Putino vietą, Vakarai nusprendė, ar tiksliau, patys nesuvokdami, sutiko padaryti šventąjį kankinį.

 

"Mirties priežastis tiriama", - paskelbė Rusijos kalėjimų administracija, o vėliau pasirodė svarstymai dėl trombo, kuris ir galėjo būti Aleksejus Navalno mirties priežastimi.

 

Tačiau tunelinio mąstymo apimta politinių lyderių minia jau paskelbė, kad Navalną nužudė režimas ir Putino priešiškumas. Beveiki visi didžiausi Vakarų žinių portalai ir save Rusijos ekspertais vadinantys žinovai aprauda trumpalaikio Rusijos demokratijos eksperimento pabaigą.

 

Tuo tarpu eiliniai Navalno muilo operos sekėjai verkia, kad Putinas atsikratė simbolio – tegu ir veikiančio iš kalėjimo – rodžiusio, kad karo nusikaltėlių valstybėje galėjo egzistuoti tikra opozicija ir pasipriešinimas Putino vienvaldystei. Jie sako, kad Putinas dabar jau tapo visiškai politiškai nepažeidžiamas, o likus vos mėnesiui iki rinkimų, nebelieka abejonių, kad jį išrinks dar vienai kadencijai.

 

Visos šitos isterijos ir nesąmonių rinkinyje mes pasigendame tyro proto balso. Kol pasaulis lieja ašaras dėl Rusijos gelbėtojo netekties, mes tik pasakysime, kad jokio pasipriešinimo Putinui nebuvo ir būti negalėjo, video įrašai iš kalėjimo ir vadovavimas kažkokiai opozicijai Rusijoje yra/buvo akylai prižiūrimas, neaišku, ar Navalnas buvo nužudytas, mirė pats ar vis dar yra gyvas (taip, ir tik taip turi būti priimama bet kokia dezinformacija iš driskyno), kaip ir tai, ar jis – kalėjime, ar Maskvoje, ar Mėnulyje. Be to, jokio iššūkio rinkimuose nei Navalnas, nei kas nors kitas Putinui mesti negalėjo, nes nėra jokių rinkimų, nėra jokio prezidento, nėra jokios vienvaldystės, o abu šios šalies veikėjai – kaip ir eilė kitų, girkinų ir nadeždinų, yra FSB ir GRU rašomų scenarijų personažai.

 

Nesupraskit klaidingai. A. Navalnas greičiausiai iš tiesų mirė, o gal buvo nužudytas. Mums – jokio skirtumo. Mes analizuojame padėtį ne iš pritariu – nepritariu, tikiu – netikiu pozicijų, mes žiūrime, ką tuo nori pasakyti Maskva ir kokias pasekmes Navalno smurtinė ar sava mirtis gali atnešti Rusijai ir mums.

 

Džiaugiamės, kad vienintelis garbaus amžiaus Lietuvos politikos patriarchas profesorius Vytautas Landsbergis išlieka mąstančiu ir nevyniojančiu žodžių į vatą sakydamas, kad režimas pasirinko kraują.

 

„Tironija nebepuoselėja atsarginio varianto, kas turės būti po Putino. (...) Tą variantą jie atmetė, lieka tik kraujas, tik mirtis“, - teigia buvęs Lietuvos vadovas.

 

Štai taip lengvai, ne tiesmukai, kaip mes, patriarchas pasako, kad ir Putinas, ir Navalnas yra Rusijos jėgos struktūrų projektai, o Kremlius mums visiems siunčia aiškią žinią, kad pasirinkimas yra padarytas. Jokios derybos, jokia taika, jokie mainai už gabalus atplėštų žemių iš kaimynų už dalinę ramybę nėra (o ar buvo?) svarstomi.

 

Žinia iš driskyno yra daugiau negu aiški, tik ar mes, Vakarai, eilinį kartą, pasirengę ją priimti ir veikti, ar toliau primestame šventųjų kankinių cirke važinėsime kaip meškos ant vienračių?

 

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

 

Šiandien 02.15 val. Ukrainos laiku operatyvinės-strateginės kariuomenės grupuotės "Tavrija" vadas Oleksandras Tarnavskis pranešė, kad Ukrainos pajėgos pagal gautą įsakymą pasitraukė iš Avdijivkos į iš anksto paruoštas pozicijas. Savo "Telegram" kanale jis pažymėjo, kad Ukrainos pajėgų apsupti neleista, personalas pasitraukė. Dabar kariai ėmėsi gynybos nustatytose atsakomybės ribose.

 

"Esant tokiai situacijai, kai priešas žengia ant savų karių lavonų, turėdamas dešimt prie vieno šovinių persvarą, nuolat bombarduojamas - tai vienintelis teisingas sprendimas", - pridūrė O. Tarnavskis.

 

Deja, mūsų prognozės prieš kelias savaites apie tokią baigtį Avdijivkoje, pasitvirtino.

 

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija pranešė, kad mūšyje dėl Avdijivkos, Rusija per kelis mėnesius neteko mažiausiai 400 tankų ir kitos karinės technikos. Rytų Ukrainos miestelis, kuriame kadaise gyveno maždaug 32 000 gyventojų, iš esmės buvo sulygintas su žeme. Ordos taktika ir strategija nesikeičia nuo mongolų chanų laikų.

 

Vakar Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė naują ilgalaikį saugumo paktą su Prancūzija, o  prieš tai panašų susitarimą sudarė ir su Vokietija. "Tai plataus užmojo, labai reikšmingas susitarimas dėl saugumo", - sakė V. Zelenskis žurnalistams kartu su Emanueliu Makronu. "Tai nėra alternatyva Jungtinėms Valstijoms. Esame visi kartu ir ši sąjunga būtina norint nugalėti Rusiją".

 

Į 10 metų saugumo paktą su Prancūzija įtraukti Paryžiaus įsipareigojimai tiekti daugiau ginklų, rengti karius ir 2024 m. Ukrainai atsiųsti iki 3 mlrd. eurų karinės pagalbos, sakė E. Makronas. , pabrėždamas, kad 2022 m. Paryžius pasiūlė 1,7 mlrd. eurų.

 

Vokietijos saugumo garantijomis, kuris galios 10 metų, Vokietija įsipareigoja remti Ukrainą teikiant karinę pagalbą ir riboti Rusiją sankcijomis bei eksporto kontrole bei užtikrinti, kad Rusijos turtas liktų įšaldytas. Berlynas taip pat parengė dar vieną neatidėliotinos paramos paketą, kurio vertė - 1,13 mlrd. eurų ir kuriame daugiausia dėmesio skiriama oro gynybai ir artilerijai.

 

"Dokumento svarbos negalima pervertinti. Jame aiškiai nurodoma, kad Vokietija ir toliau rems nepriklausomą Ukrainą gindamasi nuo Rusijos invazijos", - sakė O. Šolcas pasirašydamas susitarimą.

 

↞ Trumpai ↠

 

Pasaulio banko, Jungtinių Tautų, Europos Komisijos ir Ukrainos vyriausybės atliktame naujame tyrime teigiama, kad Ukrainos ekonomikos atstatymas dėl Rusijos invazijos žalos per beveik dvejus metus jau kainuotų 486 mlrd. dolerių. Ši paskelbta sąmata apima laikotarpį nuo Rusijos invazijos 2022 m. vasario 24 d. iki 2023 m. gruodžio 31 d., joje kiekybiškai įvertinta tiesioginė fizinė žala pastatams ir kitai infrastruktūrai, poveikis žmonių gyvenimui ir pragyvenimo šaltiniams bei "geresnio atstatymo" išlaidos, teigė Pasaulio bankas.

 

Kol ukrainiečių kariai kaunasi ir lieja kraują dėl valstybės išlikimo ir Europos saugumo, kol civiliai žūsta krintant okupantų raketoms į mokyklas, skaičiuotojai skaičiuoja nuostolius ir kruopščiai seka skaičius eilutėse. Na, kažkas gi turi tai daryti.

 

Apsišaukęs Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad penktadienį abiejų šalių pasienyje per "antiteroristinę operaciją" buvo sulaikyti keli "diversantai", įskaitant Ukrainos ir Baltarusijos piliečius.

 

Kalbėdamas per renginį Minske, juokdarys tvirtino, kad sulaikytieji "peršliaužė per mūsų sieną ir gabeno sprogmenis, kad įvykdytų sabotažą pirmiausia Rusijoje ir Baltarusijoje". Vėliau savo kalboje A. Lukašenka sakė, kad panašios grupės sulaikomos "du ar tris kartus per savaitę".

 

Vaistai ar alkoholis? Ir tas, ir anas, matyt.

 

Vakar Izraelio kariai apsupo didžiausią Gazos Ruožo ligoninę, o karo lėktuvai smogė Rafai, paskutiniam palestiniečių prieglobsčiui anklave, pranešė pareigūnai. Prieš tai Izraelio pajėgos, surengusios reidą į Chan Juniso mieste esančią Nasero ligoninę, liko joje.

 

Izraelis teigė, kad jo kariai ligoninėje sulaikė daugiau kaip 20 teroristų, dalyvavusių spalio 7 d. išpuoliuose prieš Izraelį, ir dešimtis kitų asmenų, kad juos apklaustų. Hamas" neigia, kad ligoninėje buvo jos narių, ir šį teiginį vadina "melu, kuriuo siekiama nuslėpti ligoninių naikinimą".

 

Vladyka ir karo nusikaltėlis Putinas vienoje tankų gamykloje Uralo regione darbuotojams sakė, kad du vaikai šeimoje yra minimalus skaičius, jei Rusijos tautos nori išsaugoti savo tapatybę.

 

"Jei norime išlikti kaip etninė grupė - na, arba kaip etninės grupės, gyvenančios Rusijoje, - turime turėti mažiausiai du vaikus", - prisakė liaudžiai caras.

 

Nuo šios dienos driskyne išsyk imtasi aktyvios patrankų mėsos gamybos.

 

⥁ Lietuvoje ⥀

 

Vakar šalis nusidažė geltona, žalia ir raudona spalvomis. Tarp trispalvių, vyčių, vyrai, moterys, ir net vaikai spinduliavo bendrumą.

 

Visą dieną lydėjo jausmas, kad visi šie patriotiškai nusiteikę Lietuvos piliečiai bent trumpam, bent dienai pamiršo nuoskaudas vieni kitiems, postus, kovą dėl valdžios, maržos, kailinių ir vyno taurės.

 

Tokio dvasinio pakylėjimo, kuriame ryškiai jautėsi buvimas kartu, buvimas kumščiu priešui ir petimi draugui seniai bebuvome apimti.

 

Gal senstame? Gal grėsmės nuojauta mus ir vėl vienija kaip tautą, kaip valstybę, primena mūsų kraujyje verdantį kario ir valdovo geną?

 

Girdėdami kalbas, kai kurias gal kiek nuobodokas, matydami žmonių veidus – nuskaidrintus vakarėjančios saulės šviesos, sušildytus neįprastos vasario 16-ajai švelnaus oro, bendraudami su daugeliu iš jūsų, apgailestavome tik dėl vieno – kad negalime su jumis visais pabūti, didžiuotis kartu savo valstybe, padėkoti jums visiems, kad savo darbu, savo energija, savo valia kiekvieną dieną kuriate mūsų valstybę.

 

Kai kas gavo medalius, kai kas – pagyrimo raštus ir gėles, kai kam ranką spaudė aukšto ar nelabai rango politikas. Nereikia nuvertinti padėkų, pagyrimų – jūs, be jokios abejonės, kurie buvote valdžios vyrų ir moterų apdovanoti, to esate verti.

 

Bet mes norime apdovanoti jus visus, kurie rūpinatės savo artimu, savo ir kaimyno kiemu, savo miestu, savo Lietuva.

 

Jūs esate saugumo garantas, jūs esate tie, kurie nešate valstybingumą širdyse.

 

Ačiū jums visiems!

 

↡ Nuotraukoje: Kursko naftos perdirbimo bazėje ir saugykloje naktį kažkas neatsargiai parūkė.

 

Dėkojame nuolatiniam rėmėjui Panevėžyje, Lietuvos aludarių gildijai ir visiems jums už palaikymą bei supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas.

 

 

Siūlome aktyvius mokymus: https://www.visagentura.com/publications

 




98 views0 comments
bottom of page