top of page
  • Writer's pictureAurimas Navys

KARO NUSIKALTĖLIS PUTINAS - METŲ ŽMOGUS? (2023 12 11)

↞ Strateginės aplinkybės ↠

JAV Respublikonų partija iškėlė sąlygas, su kuriomis sutikus JAV Kongreso daugumai, politikai paremtų naują daugiamilijardinę paramą Ukrainai. Respublikonų senatoriaus James Risch teigimu, šalis pirmiausia turėtų rimčiau spręsti pietinės JAV sienos problemą, nes ”per dieną sieną į Jungtines Valstijas kerta apie 10 000 nelegalių užsieniečių”.


Nors J. Bidenas pasirengęs padaryti respublikonams "reikšmingų nuolaidų”, kad pastarieji netemptų laiko, J. Risch teigia, jog kalbama ne apie savaites ir mėnesius, o metus, “todėl atėjo laikas į tai žiūrėti rimtai”.

Ką gi, kiekvienam arčiau savas kailis, savas kiemas, namas ir net automobilio saugumas daug kam atrodo svarbesnis, nei kažkur toli žūvantys vakai. Nors, regis, gyvename globaliame pasaulyje, kurį tiek fiziškai, tiek metafiziškai mėginame suvokti kaip visumą, nuo kurios priklauso kiekvieno mūsų likimas, žmogus darosi vis uždaresnis. Egoistas, plėšrūnas, galvojantis tik apie “aš, mano, man”. Į šią kategoriją galima įtraukti “mano šalis, mano partija, mano sąskaita, mūsų finansai, BVP”. Visa tai yra ne kas kita, kaip egoizmas, neturintis nieko bendra nei krikščioniškomis vertybėmis, nei apgaulingai minios garbinamu altruizmu ar užuojauta artimui.


Karas vakarų žiūrovų akyse virsta kriminaliniu realybės šou, kurio metu galima pasibaisėti, pasijuokti, užjausti nukentėjusiuosius, širdyje džiaugiantis, kad “o aš tai esu saugus”.

Deja, nei vienas iš mūsų šiandien nesame saugus tokiame pasaulyje, kokį sukūrėme.

Makabrišką dvidešimt pirmojo amžiaus vertybinį nuopuolį puikiai iliustruoja TIME paskelbti 2023 metų žmogaus rinkimai. Į juos, greta Karaliaus Karolio III, įtrauktas ir Putinas. Skelbiama, jog Putinas jau antrus metus tęsia karą; o po “Wagner” sukilimo numalšinimo, Putino įtaka sutvirtėjo. Putinas 2007 m. TIME buvo paskelbtas Metų žmogumi ir ne kartą pateko į TIME100 sąrašą, įskaitant 2022 m.

Mes suprantame, jog šie rinkimai ir nominacijos skirti nusipelniusiems ne tik už gerus, bet ir už kitokius, blogus darbus ar, tiesiog, išgarsėjusioms pasaulinio lygio įžymybėms. Tačiau pats faktas liudija apie tai, jog Putinas, nepaisant realiai liejamo kraujo upių, daugelio yra suvokiamas kaip filmų personažas, herojus-blogietis susijęs su įdomaus, įtempto fantastinio - kovinio filmo įvykiais. Vadinasi, Putinas, mūsų civilizacijos suvokimu - žvaigždė. Rusijos Voldemortas. Įžymybė, turinti teisę lipti ant scenos greta Barbės ir Karolio III. Ir galbūt būti nominuotas Oskarams. Nesvarbu, kad jis blogiukas, kad jo nusikaltimai verčai šiurpti, odą ir pagaugais eiti kūną, daugeliui jis įdomus. “Herojus”, nuo kuo kurio rankos siurealistiniame gyvenimo realybės siaubo filme laisvai liejasi kraujas, laksto kūnų dalys ir nuolat klykia prievartaujamos aukos. Marketingo požiūriu, siužetai, straipsniai su Putino atvaizdu ir turiniu, žiniasklaidos savininkams neša didžiulį pelną. Tai kodėl gi jo nerodyt?


Kažkas sakė: “nusipirksiu popkorno, alaus ir per naktį žiūrėsiu, kaip Prigožinas šturmuoja Kremlių. Oi bus įdomu…” Virtuali realybė virto tikrove ir atvirkščiai. Toks iškreiptas mūsų laikmečio žmogaus realybės suvokimas. Tai atsitiko tuomet, kai masės žmogus prarado gebėjimą atskirti suvaidintą epizodą nuo realaus gyvenimo, o netikros holivudinės ašaros ėmė veikti labiau, nei tikras skausmas.

Ir mes čia esame bejėgiai. Bejėgiai buvome, kuomet sakėme, kad su 300 tankų ukrainiečiai nesutriuškinis 9000 tankų turinčią ordą. Tačiau buvome vadinami vos ne valstybės išdavikais, pasisakančiais prieš Ukrainos pergalę. Kuri iš tiesų prilygo pasakai.


Bejėgiai buvome, kuomet žurnalistai mus bombardavo, klausinėdami apie Ukrainos kontrpuolimą pietuose, nors nieko panašaus ant žemės iš viso nevyko. Tačiau pasakos naratyvas sklido po pasaulį ir neprasidėjęs kontrpuolimas pasibaigė neįvykusiu pralaimėjimu. Tačiau masių medijos trimitavo apie pergales ir pralaimėjimus. Šimtai milijonų žiūrovų stebėjo nesamą, dirbtinai sukurtą realybę ir ja šventai tikėjo. Tikėjo, nes tuo norėjo tikėti.

Gyvenimas iliuzijų pasaulyje, tariamo, norimo, įsivaizduojamo priėmimas už tikrovę (wishfull thinking) - pati didžiausia mūsų civilizacijos nelaimė. O kadangi civilizacijos valdžios olimpe įsitvirtino būtent toks, iliuzijomis gyvenantis, dėl savo vilos ir baldų virpantis žmogelis, tuo naudojasi brutalus, primityvus, to žmogelio silpnybes gerai suvokiantis barbaras.

Naujas geopolitinių įvykių sūkurys formuojasi Lotynų Amerikoje. Tikriausiai ne veltui į Argentiną darbo vizito išvyko Volodymyras Zelenskis, kur susitiko su Ekvadoro, Urugvajaus, Paragvajaus prezidentais. Taip pat privačiai diskutavo su Viktoru Orbanu ir kalbėjosi telefonu su Emanueliu Makronu. Mums nekyla abejonių, jog tai aktyvios pastangos užkirsti kelią beįsiplieskiančiam Venesuelos-Gajanos konfliktui, siekiant aneksuoti didelę pastarosios šalies dalį. Didžiulį vaidmenį regione vaidina Maskva, dalyvaujant bendruose naftos gavybos projektuose Venesuelos teritorijoje. Rusija yra ir Venesuelos režimo ginklų tiekėja. Be to, Maskvos kontroliuojama “Wagner” grupuotė vykdė asmeninę Venesuelos prezidento Nicolas Maduro apsaugą. Tad dabar Karakasui atėjo metas grąžinti skolas ir atidirbti Maskvai. Ypač po JAV pastangomis lokalizuoto Izraelio “Hamas” karo, kuris buvo įžiebtas su akivaizdžiu Kremliaus dalyvavimu. Rusijos specialiosios tarnybos “Gazos karu” turėjo tikslą nukreipti dėmesį ir resursus nuo paramos Ukrainai, ir tai Kremliui dalinai pavyko. Dabar reikia naujo karo. JAV pašonėje. Ir tai bus siekiama visais įmanomais būdais, o detalės aptariamos Nicolas Maduro vizito Kremliuje metu gruodžio pabaigoje. Panašu, jog Putino kriminalinis režimas Vensuelos ir Gajanos karą stengsis įžiebti iki 2024 sausį suplanuoto Lotynų Amerikos šalių vadovų susitikimo.


Štai apie ką Argentinoje greičiausiai kalba V. Zelenskis. Mus nepaprastai džiugina, jog Ukrainos prezidentas pagaliau tapo tikru užsienio politikos žaidėju ir siekia realios naudos šaliai, o neverkia dėl to, kad minia nepaplojo katučių “Eurovizijos” metu.

↞ Reikšmingi postūmiai ↠

Padėtis rytuose sudėtinga, priešas vykdo puolamuosius veiksmus visame fronte, teigia Ukrainos Sausumos pajėgų vadas, generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis, apsilankęs rytų fronto ruožuose. "Priėmėme būtinus sprendimus ir ėmėmės priemonių, kad užtikrintume gynybos tvarumą, išsaugotume mūsų karių gyvybes ir racionaliai naudotume šaudmenis", - teigiama sausumos vado pranešime.

Šią naktį driskiai iš okupuoto Krymo atakavo Ukrainą "Shahed" tipo bepiločiais lėktuvais.

Iš viso užfiksuota 18 smogiamųjų bepiločių orlaivių "Shahed-136/131" paleidimų.


Visi rusų bepiločiai orlaiviai buvo sunaikinti ukrainiečių priešlėktuvinės gynybos oro pajėgų.

Be to, šįryt Rusijos teroristai aštuoniomis balistinėmis raketomis smogė Kijevo regionui. Smūgis buvo suduotas iš šiaurės krypties, preliminariai - iš Briansko srities.


Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino visas raketas, skriejusias sostinės link, joms artėjant prie miesto.


Graužkit, driskiai, vamzdį.

↞ Trumpai ↠

Izraelis mano, kad Gazos ruože liko 137 įkaitai, tarp jų 20 lavonų. Izraelio ginkluotųjų pajėgų teigimu, “Hamas” konflikto pradžioje turėjo 30 000 karių.

Kalbėdamas Katare vykusiame forume JT galva A. Guterresas pripažino, kad organizacijos patikimumas ir pasitikėjimas smarkiai pakirsti, tačiau pažadėjo, jog vis tiek nepasiduosiąs. Tuo tarpu JT Palestinos pabėgėlių agentūros direktorius Philippe Lazzarini pareiškė, kad padėtis Gazos ruože yra katastrofiška ir apkaltino pasaulį abejingumu palestiniečių kančioms.

Pasaulis neabejingai žiūri filmą, ir nei JT, nei kitų valstybių vadovai nesugeba pasiūlyti jokios apčiuopiamos formulės krizei išspręsti. Tai dar sykį įrodo, kokių vidutinybių laikmečiu mums tenka gyventi.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas perspėjimus, kad jo pergalė 2024 m. kels grėsmę demokratijai, apibūdino kaip "apgaulę" ir "demokratų dezinformaciją".


Trumpas trumpai pasakė, kad jis nėra grėsmė, nes “grėsmė yra kreivas Džo Baidenas”. Nauja apklausa rodo, kad D. Trumpas hipotetinėje atsakomojoje dvikovoje nežymiai pirmauja prieš J. Bideną, o dešimtadalis rinkėjų nėra apsisprendę.

JAV milijardierius E. Muskas pasipiktino, kad Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė prorusišką tinklaraštininką iš Lotynų Amerikos. Dėl šio incidento verslininkas reikalauja Ukrainos prezidento paaiškinimų.


Ukrainos saugumo tarnybos sureagavo į Musko kaltinimus, pažymint, kad tinklaraštininko sulaikymo metu elgėsi pagal įstatymus.

Ukrainos žiniasklaidos teigimu, lapkritį Muskas paragino kalbėtis su Putinu ir pareiškė užuojautą Rusijos kariams. Milijardieriaus teigimu, Ukrainos bandymai susigrąžinti rusų užgrobtas teritorijas yra nereikalingi. Musko nuomone, Zelenskis turėtų asmeniškai susitikti su Putinu, užuot "siuntęs spalvotą Ukrainos jaunimą mirti į tranšėjas". Kartu jis mano, kad rusų kareiviams "galima simpatizuoti" lygiai taip pat, kaip ir ukrainiečių gynėjams.

Kai žmogus turi keletą milijonų, jis mano esąs vertas valdyti provincijos miestelį. Kuomet turtuolio apyvarta pasiekia milijardą - miestą. Kai žmogus uždirba keliolika milijardų, jam atrodo, jog jis valdo ir gali šokdinti visą pasaulį.

Vokietijos kancleris O. Scholzas paragino teikti ilgalaikę paramą Ukrainai, nes esą vargu, ar karas greitai baigsis. Pasak kanclerio, Vokietija netgi turėtų būti pasirengusi padaryti daugiau, "jei kiti susilpnės". Todėl iš Vokietijos pusės turi būti priimti sprendimai, "kad galėtume tai padaryti", pabrėžė Scholzas.

Kijevui šiandien reikia ne sparnuotų frazių tariamąja nuosaka, o ginklų. Daug ginklų.

Į “areną”, raginant pasaulį nepalikti Ukrainos vienos, žengė ir Ukrainos prezidento žmona Olena Zelenska, pareikšdama, jog Ukrainai gresia "mirtinas pavojus", jei ji ir toliau negaus finansinės pagalbos.


"Mums tikrai reikia pagalbos. Paprasčiausiai negalime pavargti nuo šios situacijos. O jei pasaulis pavargs, jis tiesiog leis mums mirti", - sakė pirmoji Ukrainos ponia.

⥁ Lietuvoje ⥀

Neretai mūsų klausiate, kaip atpažinti melą, dezinformaciją bei kodėl mes seniau rašėme vienaip, o dabar sakome kitaip, palaikėme vieną, o dabar kitą.


Iš tiesų mes nieko nepalaikome ir niekam nepritariam. Kiekviena diena - baltas popieriaus lapas, nauji įvykiai, nauji ėjimai, todėl nauji ir vertinimai.


Mes negalime (siūlome ir jums to nedaryt) prisirišti prie vakar matytų asmenybių, girdėtų teiginių, nes jie gali būti pasenę dešimčia metų. Kai jums kalba, kad turime ruoštis apkasų karui - tai yra pasenę mažiausiai dvejais arba dvidešimt dvejais metais. Tačiau to gali prireikti, nelygu kokia susiklostys situacija.

Mes visi drauge privalome suvokti, jog informacijos srautai - susiliejančios upės, kurių vaga kinta, tėkmė greitėja arba lėtėja. Jei mes pasemsime kibirą vandens, pastatysime kieme ir jums aiškinsime, kad upėje vanduo drumstas - tai bus tiesa, tačiau tuo pačiu melas, nes upėje vanduo jau bus nutekėjęs. Tad mes privalome kasdien žiūrėti ne į kibirą kieme, o būti įvykių upėje, kurioje kartu su jumis ir plaukiame.

Kaip pavyzdį galime pateikti Oleksijų Arestovičių, kuris pareiškė, kad dalyvaus Ukrainos prezidento rinkimuose. Daugelis pyksta, kad jis yra neva išdavikas, niekšas, Ukrainos priešas, nes “varo” ant Zelenskio, ant JAV, todėl yra ir mūsų priešas. Arestovičius nebuvo ir, galbūt, nėra Ukrainos priešas, o paprasčiausiai gabus artistas, manantis, kad suvaidinęs kietą vyrą, kaip kažkada Zelenskis ir žadantis taiką su Rusiją (tą patį žadėjo Zelenskis), bus išrinktas daugumos ukrainiečių prezidentu. Tačiau tai nereiškia, kad Arestovičius ateityje neiškrės dar kokio nors pokšto. Mes nesame nei prieš jį, nei už jį.


Taigi, įvykiai keičia žmones, o žmonės kuria įvykius. Viskas keičiasi, ir dėl to nereikia nei džiaugtis, nei liūdėti. Reikia plaukti upe, stengiantis išvengti kliūčių ir krioklių.


O mes liekame ištikimi jums, mūsų mieli rėmėjai ir skaitytojai, ir jei jūs matote, kad kokie nors portalai platina ir skelbia mūsų apžvalgas, žinokite, jog mums niekas už tai nemoka nei cento. Mes dirbame tik jums.

Beje, skelbiant mūsų analitines apžvalgas, portalų redaktorių prašome gauti mūsų sutikimą. Kitaip tai yra tiesiog vagystė. Iš anksto dėkojame.


↡ Nuotraukoje: driskiai.


Dėkojame nuolatiniam rėmėjui DT Artelė, UAB ir visiems jums už palaikymą ir supratimą. Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti


Siūlome aktyvius mokymus: https://rb.gy/j7rjt


59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page